Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Szeptember 19. 20:46, szombat | Helyi
Forrás: hirado.hu

Hétfőtől több szabály is megváltozik

Hétfőtől több szabály is megváltozik

Szeptember 21-től több szabály is megváltozik – jelentette ki Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs szombati online tájékoztatóján.

A magyar kormány új stratégiát követ. Most az a cél, hogy tudjuk élni az életünket, de be kell tartani a járványügyi intézkedéseket. Szeptember 21-től több szabály is megváltozik – jelentette ki Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs szombati online tájékoztatóján.

Mivel Magyarországot is elérte a koronavírus második hulláma, a fertőzöttek és az aktív fertőzöttek száma is újra magas, így szombattól újra élőben fogja minden nap (vasárnap kivételével) tájékoztatni az operatív törzs a magyar állampolgárokat a legfrissebb szabályokról és a legfontosabb védelmi intézkedésekről.

Bár az operatív törzs napi tájékoztatói június közebén megszűntek, a járványügyi szakemberek azóta is nap mint nap üléseztek, és fontos információkkal, szakmai tapasztalatukkal, valamint hozzáértésükkel segítették a kormány munkáját.

Lakatos Tibor ezredes felidézte: a kormány január 31-én hozta létre az operatív törzset, az ügyeleti központot pedig február 25-én.

Az ügyeleti központ figyelemmel kíséri a magyarországi megbetegedési adatokat és az európai országok járványügyi helyzetét, a bevezetett intézkedéseket, információkat gyűjtenek, értékelik és javaslatot tesznek az operatív törzsnek a döntések meghozatalára.

Mint mondta, a járványügyi készültség idején is folytatták munkájukat. A rendőrség 56 ezernél is többször ellenőrizte a hatósági házi karantén szabályainak megtartását elektronikus úton és egymillió alkalommal hagyományos úton.

Mint az operatív törzs, mind annak ügyeleti központja, az operatív törzs tevékenységében részt vevő minisztériumok, egyéb szervek megteszik a megfelelő intézkedéseket a most hozott jogszabályok alapján – jelentette ki.

Új stratégiát követnek
Már a nyár elején is tudtuk, hogy a járvány nem vonult el. Most pedig tanúi lehetünk, hogy a világban is újabb hulláma érkezett. Az adatokból láthatjuk, hogy az ezret közelíti a fertőzöttek száma. Ez a járvány természete, ezt eddig is tudtuk. A tavaszi hullámhoz képest mutálódott a vírus, így most már más intézkedéseket kell betartani – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos

Hangsúlyozta: most már sok új információ áll a birtokukban. Így most más stratégiát követnek. Most jellemzően a fiatalokat érinti a járvány, főleg a 20–29 éves korosztályt. Náluk a betegség enyhén vagy tünetmentesen zajlik. Azonbantovább tudják adni a vírust az időseknek és a krónikus betegségben szenvedőnknek.

809 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 16 920 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt hat krónikus beteg, így az elhunytak száma 675 főre emelkedett, 4382-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 11 863 fő – mondta Müller Cecília. Hozzátette, az aktív fertőzöttek 41 százaléka, az elhunytak 58 százaléka, a gyógyultak 40 százaléka budapesti. 386 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 30-an vannak lélegeztetőgépen.

Eddig 600 ezer laboratóriumi vizsgálatot végeztek el. Müller Cecília elmondta: a koronavírusos betegek átlagéletkora tavasszal magasabb volt, jelenleg a két hullám fertőzötteinek együttes átlagéletkora 41 év, az utolsó tíz napot tekintve viszont csak 35 év.

Most az a cél, hogy tudjuk élni az életünket, de be kell tartani a járványügyi intézkedéseket – fogalmazott a tiszti főorvos.

Több szabály is változik
Szeptember 21-től több szabály is megváltozik – emelte ki. A legfontosabb szabály a maszkok használatára vonatkozik, melyeket már nem csak a tömegközeledésen és az üzletekben kell viselni, hanem a színházakban, mozikban is.

Müller Cecília úgy fogalmazott: korában megengedett volt, hogy sállal, vagy ruhadarabbal takarja el valaki az arcát, hétfőtől azonban csak maszkot lehet viselni. Orvosi-, vagy textilmaszkot.

Az orrot és a szájat is el kell takarni – hangsúlyozta.

Továbbra is érvényesek a higiénés szabályok, kerüljük a zsúfolt helyeket, és figyeljünk a kézmosásra is, szappannal és langyos vízzel – emelte ki a tiszti főorvos.

Hozzátette: akinek bármilyen felső légúti tünete van, ne menjen tömegbe.

Megerősítette Orbán Viktor pénteki bejelentését, mely szerint hétfőtől a szórakozóhelyek nyitvatartását is korlátozzák, 23 órától be kell zárniuk. Az egészségügyi és szociális intézményekben a látogatási tilalom fennáll.

Október elsejétől csak testhőmérséklet mérés után léphetnek be a gyerekek az óvodákba és iskolákba. A kisebb gyerekek esetében a szülők bekísérhetik a gyereküket a mérésre, és ha bármi gond van, hazavihetik őket.

Müller Cecília hangsúlyozta: fontos, hogy beoltassuk magukat influenza elleni védőoltással, mivel így kevesebb lesz arra az esély, hogy elkapjuk a koronavírus-fertőzést. A vakcina október elsejétől lesz elérhető.

Folyamatosan tájékozódnak az intézmények ellátottságától és telítettségéről. Egy tervet is kidolgoztak, ami alapján haladnak a továbbiakban – mondta Müller Cecília. A terv szerint folyamatosan lépnek be az egészségügyi szolgáltatók.

Amint egy intézmény elérte a kapacitásának 80 százalékát jelzi azt, és abban a pillanatban új intézmény lép be a koronavírus fertőzöttek ellátásába– fogalmazott.

Újságírói kérdésre válaszolva az országos tiszti főorvos elmondta: európai mintára döntöttek úgy, hogy a hatósági házi karantént 10 napra csökkentik.

Ugyancsak újságírói kérdésre reagálva hangsúlyozta: Magyarországon az egészségügyi alkalmazottak csupán öt százaléka fertőződött meg a vírussal.

Nem az állampolgárok megbírságolása a cél
A szombati online sajtótájékoztatón az operatív törzset kérdezték arról, hogy a hétfőtől érvényes szigorúbb maszkviselési szabályok megszegőit azonnal megbüntetik-e a rendőrök, továbbá, hogy a rendőrség közreműködik-e a látogatási tilalmak betartatásában.
Lakatos Tibor kiemelte, a rendőrök eddig sem büntettek azonnal.
A szabálysértési törvény a helyszíni bírságtól a szabálysértési feljelentésig lehetőséget ad, hogy a rendőrök eldönthessék, az elkövetett szabálysértés milyen szankciót kíván meg. Emlékeztetett, hogy tavasszal azt is mindig elmondták, hány állampolgárt figyelmeztettek a védelmi intézkedések be nem tartása miatt.
Lakatos Tibor felhívta a figyelmet, hogy már nem csak az állampolgárok és nem csak a rendőrség felelőssége a szabályok betartása, illetve betartatása. Az üzemeltetőknek, a közlekedési vállalatoknak is felelőssége van. Ehhez a rendőrség támogatást nyújt, egyrészt azzal, hogy önállóan ellenőrzi a védelmi intézkedések betartását, másrészt szükség esetén az intézmények, üzemeltetők, közlekedési társaságok bejelentésére is megteszi a szükséges intézkedéseket.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője közölte: a rendőrök, ahogy eddig, úgy a továbbiakban sem ellenőrzik a szociális intézményekben és a kórházakban a látogatási tilalom betartását. Mindenhol az intézményvezetők és az intézményben dolgozók felelőssége, hogy ezeket a szabályokat mindenki betartsa – szögezte le Lakatos Tibor.

A sajtótájékoztató elején Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője felidézte: három hónappal ezelőtt, június 17-én azzal búcsúztak el a napi sajtótájékoztató-sorozat végén, hogy ha a járványhelyzet indokolja, visszatérnek.

A koronavírus-járvány jelenlegi szakaszában ismét online sajtótájékoztatók keretében tájékoztatnak majd a legfrissebb adatokról, a legfontosabb tudnivalókról, továbbá az újságíróktól érkezett kérdésekre is itt válaszolnak majd – közölte a szóvivő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.