Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. Február 24. 08:10, szerda | Helyi
Forrás: keol.hu

Hamarosan újraindul a kisvasút Tiszakécskén

Hamarosan újraindul a kisvasút Tiszakécskén

Idén augusztusban lesz 50 éve, hogy elindult a tiszakécskei kisvasút, amelynek forgalma 2009 óta szünetel.

A tervek szerint - több éves tervezés és kivitelezés után - idén nyáron megújulva tér vissza a településre, külsőségeiben a látványrajzon látható megjelenést mutatva a tiszakécskei kisvasút - adta hírül a KEOL.HU internetes hírportál.

A Tiszakécskei Úttörővasút megépítését 1970-ben határozta el a községi tanács. Az építéséhez a selypi cukorgyár kisvasútjának a eszközeit használták fel. Innen érkezett a 76 centiméteres nyomtávő, 1,2 kilométer hosszú vasúti pálya, és a rajta közlekedő egyetlen C-50-es mozdony és a személykocsik. Az eredeti tervek szerint a kisvasút a MÁV állomás és a tiszaparti üdülőtelep között közlekedett volna, ebből azonban csak a Sportliget-Tiszapart szakasz készült el. Az ünnepélyes átadás 1971. augusztus 20-án volt. A Tiszakécskei Úttörővasútat 1990-ben átnevezték Tiszakécskei Gyermekvasúttá.

2009-ben a kisvasút forgalma leállt. 2020-ban elkezdték a felújítását, aminek következtében a korábbi 1,2 km vonalhossz 1,6 km-re nő, a korábbi Sportliget végállomás helyett az új végállomás a Lübecke háznál lesz, emiatt a korábbi vonalból 600 métert felújítanak, és 1 km-en új vonal épül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.