Városlista
2021. március 5, péntek - Adorján

Hírek

2020. Április 07. 10:18, kedd | Helyi
Forrás: agrarszektor.hu

Hamarosan indul a jégeső elleni védekezés

Hamarosan indul a jégeső elleni védekezés

Rövid időn belül, április közepén kezdődik az országos jégkármérséklő-rendszer védekezési időszaka.

A rendszer előkészítését és üzemeltetését – a koronavírus-járvány miatti – szigorú munkavégzési folyamatok és előírások szerint végzik a generátorkezelők és a regionális telephelyeken dolgozók.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrárminisztérium által üzemeltetett jégkármérséklő-rendszer védekezési időszaka a tavalyi évhez hasonlóan 2020-ban is április 15-én indul - írja a NAK. Az országos lefedettséget nyújtó, összesen 986 darab – 218 automata és 768 manuális – talajgenerátorok kitelepítése és felkészítése már hetekkel korábban, február elején megkezdődött, és a start idejére be is fejeződik. Ezzel párhuzamosan a rendszer működésének és a működést segítő alkalmazás tesztelése zajlik. A berendezések ezüst-jodid tartalmú hatóanyagot égetnek el, ami feláramlással a felhőkbe jut, ott csökkentve a kialakuló jégszemcsék méretét.

Mivel a NAK valamennyi egységénél rendkívüli munkavégzési rendet és új munkavégzési szabályokat vezetett be a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében, a megváltozott előírások alapján a jégkármérséklő-rendszer üzemeltetését végző iroda egyedi munkavégzési folyamatokat vezetett be már az előkészületek idejére is. Ennek megfelelően a regionális telephelyeken és az egyes generátorpontokon is szigorú, az emberi kontaktusok minimalizálását, illetve a fertőtlenítőszerek, a szájmaszkok és a gumikesztyűk használatát, továbbá a napi többszöri fertőtlenítést előíró szabályok szerint végezhető a munka. Emellett a telephelyekre irányuló napi szállítmányokat is korlátozták, és a fogadásuk is csak a védőeszközök használatával lehetséges. A bevezetett rendet a rendszer működése alatt is betartják a generátorkezelők és a telephelyi dolgozók.

Az idei védekezési szezon szeptember 30-ig tart. A rendszer valódi hatékonyságát csak néhány év múlva lehet majd értékelni, amikor több évre visszamenőleg összehasonlíthatók a jégkárok mennyiségei a korábbi évek adataival. Az megállapítható, hogy a 2019-es rendkívüli időjárás ellenére az összes mezőgazdasági kárbejelentésen belül éves szinten harmadával csökkent a jégkár aránya. A fokozott védekezés ellenére az ország néhány pontján hullott jégeső, hiszen nincs olyan technológia, amellyel ez teljes mértékben kiküszöbölhető lenne.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Március 05. 07:52, péntek | Helyi

Zárni kellett, hogy húsvétkor nyithassunk

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! műsorában beszélt a március 8-tól életbe lépő korlátozásokról.

2021. Március 04. 20:46, csütörtök | Helyi

Betegek számára történő csomagbeküldéssel kapcsolatos közlemény

Tisztelt Hozzátartozó!

2021. Március 04. 14:28, csütörtök | Helyi

Elmarad a márciusi Országos Állat- és Kirakodóvásár Félegyházán

Az érvényben lévő kormányzati intézkedések értelmében a 2021. március 14-i Országos Állat- és Kirakodóvásár ELMARAD.

2021. Március 04. 12:41, csütörtök | Helyi

Tájékoztató a központi korlátozó intézkedések félegyházi hatásairól

Tisztelt Félegyháziak!