Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Október 15. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Elítéltek egy algériai dzsihadistát, aki kalapáccsal támadt rendőrökre Párizsban

Elítéltek egy algériai dzsihadistát, aki kalapáccsal támadt rendőrökre Párizsban

Huszonnyolc év börtönbüntetésre ítélte terrorcselekményel kapcsolatosan hatósági személy elleni emberölési kísérlet vádjával a francia különleges esküdtszék azt az algériai dzsihadistát,

aki 2017 júniusában kalapáccsal támadt rendőrökre a párizsi Notre-Dame székesegyház előtti téren, és egyet közülük meg is sebesített.

A 43 éves Farid Ikken a merénylet előtt esküdt tett az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek. A férfit mellékbüntetésként örökre kitiltották Franciaországból.

Az ügyészség a perben "az Iszlám Állam fanatikusának és teljesen szélsőségesnek" nevezte a támadót, és emlékeztetett arra, hogy a merényletet követően elégedettségének adott hangot.

A támadó 2017. június 6-án délután fél 5 órakor a turistákkal teli téren támadt kalapáccsal három rendőrre, azt kiabálva, hogy "ezt Szíriáért". Az egyik rendőr a fején könnyebben megsérült, társai pedig tüzet nyitottak a támadóra, aki a mellkasán sebeült meg. A férfit a helyszínen letartóztatták, táskájában egy számítógépet és dzsihadista propagandát tartalmazó USB kulcsokat, valamint két konyhakést találtak.

A támadást követően szemtanúk szerint a merénylő az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által kikiáltott "kalifátus (önjelölt) katonájának" nevezte magát.

A többdiplomás algériai állampolgár legálisan, érvényes vízummal tartózkodott Franciaországban, és nem szerepelt a rendőrségi nyilvántartásban. Algériában 2001-ben letett érettségije után Svédországban szerzett újságírói diplomát, majd megnősült, felesége svéd. Franciaországba 2014 márciusban érkezett, a Párizshoz közeli Cergy-Pontoise-ban lakott és doktori tanulmányokat folytatott. Az otthonában tartott házkutatáskor a rendőrök találtak egy fényképezőgépet, amelyen a támadást megelőző éjjel rögzített felvételen Farid Ikken esküdt tesz az Iszlám Államnak, és bejelenti, hogy "eljött a bosszú ideje, ez a dzsihád órája". Családja teljes értetlenséggel fogadta a szerintük kedves, nyitott és demokrata férfi tettét.

A támadó őrizetbe vétele után elismerte tettét, de tagadta, hogy meg akarta volna ölni a rendőröket. Azt állította, hogy "politikai ellenállási tettet" hatott végre, hogy "felhívja a francia közvélemény figyelmét a francia hadsereg által (az iraki) Moszulban és Szíriában a testvérei ellen elkövetett mészárlásokra".

A vád szerint azonban semmi kétség nem férhet ahhoz, hogy a támadó meg akarta ölni az áldozatát, miután hátulról mért hatalmas ütést a fejére. A rendőr csak azért nem sérült meg súlyosan, mert egyik társa egy hatalmasat kiáltott, amire ő reflexszerűen lehajtotta a fejét. A támadó a perben nem volt hajlandó elítélni a korábbi franciaországi terrortámadásokat sem.

"Ez nem jelképes erőszak, hanem durva és barbár cselekmény volt" - hangsúlyozta a bíró.

Az ügyészség szerint a férfi sem szakmailag, sem a magánéletében nem találta meg az egyensúlyt, majd teljesen a dzsihadista ideológiába menekült, a szíriai és iraki bombázások civil áldozatairól nézett videókat és az iszlamista propagandát olvasta. A perben Farid Ikken elmondta, hogy teljesen megzavarták a videók, és "pszichológiai börtönben" érezte magát, amikor elhatározta a merényletet.

Franciaország 2017-ben a nemzetközi koalíció tagjaként részt vett az Iszlám Állam elleni légi támadásokban Moszulban. A kilenc hónapig tartó bombázásokban francia civil szervezetek szerint a polgári lakosságból mintegy 10 ezren veszették életüket. A bombázások idején tucatnyi iszlamista merényletkísérlet történt hatósági emberek, katonák vagy rendőrök ellen Franciaországban, ahol 2015 eleje óta több mint 250-en vesztették életüket és több százan megsérültek terrortámadásokban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.