Városlista
2020. február 18, kedd - Bernadett

Hírek

2019. Január 28. 12:10, hétfő | Helyi
Forrás: OrientPress

Egyre nehezebb megfelelő munkaerőt találni

Egyre nehezebb megfelelő munkaerőt találni

Miközben egyre nagyobb a szakemberhiány, folyamatosan csökken a meglévő munkavállalók színvonala, megfelelő kvalifikáltsága.

Mindez skizofrén helyzetet eredményez a vezetők számára – mutatott rá Szeles Péter, a BGE nyugalmazott főiskolai docense a Rádió Orienten.

Nagy változások előtt áll a gazdaság és az emberiség, hiszen ma mindent átsző a profit és a pénz mindenek-felettisége, elmossa azt az apró momentumot, hogy mindezt emberek állítják elő, az ő tehetségük és energiájuk szükséges a profit megtermeléséhez – mondja Szeles Péter. Rámutatott: a minél magasabb profit elérése érdekében sokan ott spórolnak, ahol tudnak, ami már bebizonyosodott a történelemben, hogy sokszor vezethet katasztrófákhoz. „A legkisebb fogaskerék is számít, csak ezt a vezetők nem gondolják végig.”

A hosszú távú vállalati siker érdekében nagyon fontos, hogy egy adott szervezetet – legyen az alapítványi, profitorientált vagy kormányzati – hogyan lát a külvilág. Ahhoz, hogy ez minél pozitívabb kép lehessen, az is kell, hogy a munkavállaló elkötelezett legyen, tudjon azonosulni a cég arculatával és magával szemben is fogalmazzon meg elvárásokat, amihez tartja magát.

Mindez komoly követelményeket jelent a munkavállalóval szemben – hívta fel a figyelmet a szakember.

A másik oldalról ugyanakkor probléma, hogy hiányzik a megfelelően kvalifikált munkaerő, drasztikusan csökken a szakemberek száma, állandósul szinte a szakemberhiány. Mindez skizofrén állapotot eredményez a vezető számára, akinek egyik oldalról vonzóvá kell tennie az általa kínált munkahelyet, másik oldalról ugyanakkor nem talál megfelelően képzett szakembert. „Gyakran látom, hogy a munkavállalók túl magabiztosak, tudják, hogy úgyis felveszik őket dolgozni, ha az általuk végzett munka nem tökéletes.

Éppen ezért nem hajlandóak tovább képezni magukat, új szakmákat tanulni, ezáltal drasztikusan csökken a munkavállalói szakmai (felkészültségbeli) színvonal” – mutatott rá. Kiemelte: főleg a mai fiatalokból hiányzik az alázat a munka, a munkahely és maga a folyamat iránt, valamint az igény arra, hogy ne adjanak ki rossz munkát a kezükből. Pedig véleménye szerint valamit vagy rendesen, vagy sehogy ne csináljon az ember. „Ehhez tudni kell felmérni a saját időmet, képességeimet és lehetőségeimet” – zárta szavait.

Címkék: munka, munkavállalás

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 18. 09:46, kedd | Helyi

Még egy hónapig akár SMS-ben is kérhető a postázás

Akinek még nincs ügyfélkapuja, és nem is szeretne a digitalizáció útjára lépni és ügyfélkaput nyitni, az idén is kérheti a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) szja-bevallási tervezetének postázását.

2020. Február 18. 08:08, kedd | Helyi

Minden szabályt megszegünk, ha nem látunk rendőrt

2019 decemberében újfajta ellenőrzés kezdődött a magyar utakon, melynek célja a közlekedési morál és a közúti biztonság javítása.

2020. Február 17. 13:56, hétfő | Helyi

Fanyesés miatt útlezárás a Marosvásárhelyi utcában

2020. Február 17. 09:46, hétfő | Helyi

A Mercedes-Benz munkatársainak segítségével újult meg a Sürgősségi Baleseti Ambulancia váróterme

A kecskeméti Mercedes-Benz gyár Magyarország egyik legnagyobb munkáltatójaként felelősséget vállal Kecskemét és a régió fejlődéséért.