Városlista
2021. január 24, vasárnap - Timót

Hírek

2021. Január 14. 13:33, csütörtök | Helyi
Forrás: mti.hu

Bács-Kiskun megyében is megjelent a madárinfluenza

Bács-Kiskun megyében is megjelent a madárinfluenza

Újabb területen, Bács-Kiskun megyében is igazolta a madárinfluenza vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma, az érintett kerekegyházi tojótyúkállomány felszámolása már folyamatban van, és a hatóság a további szükséges intézkedéseket is elrendelte - közölte a Nébih csütörtökön.

A tájékoztatás szerint egy kerekegyházi, nagy létszámú tojótyúkot tartó gazdaságban a tojástermelés nagyarányú csökkenése és a lágy héjú tojások számának drasztikus emelkedése miatt felmerült a madárinfluenza betegség gyanúja. A mintavétel alapján csütörtökön reggelre a laboratóriumi vizsgálatok megerősítették a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét.
Az állategészségügyi szakemberek elrendelték az érintett állomány, több mint 101 ezer tojótyúk leölését. A gazdaság körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védő- és 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet is, ahol további vizsgálatok indultak, valamint életbe léptek a szállítási korlátozások.
A vonuló vadmadarak miatt a betegség továbbra is fokozott veszélyt jelent a baromfiállományokra, a Nébih ezért felhívja az állattartók figyelmét a zártan tartás és a járványvédelmi intézkedések betartásának fontosságára.
Az újabb kitörésről az országos főállatorvos a partnerországokat soron kívül tájékoztatta - közölte a Nébih.
Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal múlt szerdán tette közzé, hogy megjelent a madárinfluenza Komárom-Esztergom megyei pulykatartó gazdaságokban.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 24. 14:47, vasárnap | Helyi

A hideg lábak hat ellenszere

A téli hónapokban sokan küzdenek azzal, hogy lábuk olyan fagyos, mint a jég, és hiába húznak zoknit, a hűvösség nem tágít. Tippjeink segítségével újra felmelegíthetjük a hideg lábfejeket!

2021. Január 24. 14:34, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István Templomból

Évközi 3. vasárnap – 2021. január 24.

2021. Január 24. 12:06, vasárnap | Helyi

A Batthyány Iskolában is megemlékeztek a Magyar Kultúra Napjáról

Január huszonkettedike. 1989 óta ekkor ünnepeljük a magyar kultúra napját.

2021. Január 24. 11:40, vasárnap | Helyi

Télen fokozottan vigyázni kell a szívbetegeknek

A szív- és érrendszeri betegségeket világszerte, így Magyarországon is a vezető halálozási okok között tartják számon, hazánkban minden második embert érint.