Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. November 19. 09:26, kedd | Helyi
Forrás: hirado.hu

Áttörést értek el a veszettség kezelésében

Áttörést értek el a veszettség kezelésében

A veszettség vírusa az immunrendszer kritikus reakcióinak leállításával éves szinten több tízezer ember halálát okozza.

A kutatók most új módszert találtak a halálos betegség leküzdésére.

Évente csaknem hatvanezer ember hal meg veszettségben, elsősorban a szegény és vidéki közösségekben. A remények szerint a felfedezés új, továbbfejlesztett oltásokhoz vezethet a kutyák esetében is, amelyek a betegség terjesztésének túlnyomó részéért felelősek – írja a The Guardian.

A Monashi és a Melbourne-i Egyetem kutatói által publikált tanulmány kritikus információkat nyújt arról, hogy a veszettség vírusa miként célozza meg az emberi testet.

Elsőként azonosítottak egy létfontosságú proteint

A kutatók úgy vélik, hogy eddig ők az elsők, akik megfigyelték, hogy egy a veszettség vírusa által előállított protein hogyan kötődik a Stat1 néven ismert kritikus sejtfehérjéhez, megállítva ezzel az immunválasz folyamatát. A felfedezés lehetővé tette a tudósok számára, hogy létrehozzák a vírus módosított, sebezhető változatát, amely új, biztonságos és hatékony oltások előállításához használható.

„A veszettség vírusa, valamint a fehérjék szekvenciája és szerkezete megváltoztatható” – mondta Greg Moseley, a Monash biomedicina kutatóintézet professzora és a tanulmány vezető szerzője.

Hozzátette: a módosított vírus továbbra is képes szaporodni, de már nem tudja megállítani az erős antivirális immunrendszer-mechanizmusokat. A vírus gyengült és nagyon erős immunválaszt vált ki, ezért vakcinában használva megóv a halálos betegségtől.

A tudósok a módosításokat a veszettség elleni vakcinatörzsekben tesztelik majd. Sikeres eredmények esetén – és ha a szabályozási akadályokat áthidalják – az átalakított oltást szájon át adhatják be a kutyáknak.

„Ha elég magas immunitást érünk el a kutyapopulációban, a veszettség elpusztul. A kutyák biztonságos és hatékony orális vakcinázása nagyban hozzájárulna a vírus elpusztításához”– fejtette ki Moseley.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az esetek akár 99 százalékában a kutyák felelősek a veszettség vírusának terjesztéséért.

A betegség a klinikai tünetek megjelenése után szinte mindig halálos kimenetelű. Még ha az embereknek gyorsan sikerül is orvosi kezeléshez jutniuk, a veszettség kezelésének költségei gyakran komoly pénzügyi terhet rónak a családokra.

A kutyák rendszeres, hatékony oltása is fontos

A WHO tavaly bejelentette globális stratégiát a kutyák által közvetített veszettség 2030-ig történő megállítására. A kormányok erőfeszítései a betegség leküzdésére eddig a finanszírozás hiánya és a rossz végrehajtás miatt nem jártak sikerrel.

Sarah Cleaveland, a Glasgow-i Egyetem komparatív epidemiológia professzora elmondta: a kutyáknak szánt új orális oltás hasznos kiegészítő lehet a veszettség elleni küzdelemben – különösen azokon a területeken, ahol a kutyák beoltása kihívást jelent. Szerinte azonban nem szabad hagynunk, hogy az új gyógyszerek ígérete elvonja a figyelmet arról, hogy fokozni kell a kutyák oltásának rendszerességét és hatékonyságát.

A Monash és a Melbourne Egyetem kutatóinak felfedezése nemcsak a veszettség elleni küzdelemben kínál reményt, de más olyan betegségek – például a kanyaróval kapcsolatos Nipah-vírus – kezeléséhez is hozzájárulhat, amelyek hasonló módon célozzák meg az immunválaszt. A veszettség tanulmányozására használt módszerek a Nipah leküzdésére is használhatók, ezzel megteremtve az utat az antivírusgyógyszerek vagy -oltások előállítására.

A címlapfotó illusztráció (Fotó: MTI/Beliczay László)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Mozogj sokat, érezd jól magad

„Mozogj sokat, érezd jól magad” mottóval szervezte meg az MDSZ a Diákolimpia Junior Fesztivált 2024. április 17-én a Kész Aréna Sportcsarnokban az I. és II. korcsoportos gyerekeknek.

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.