Városlista
2020. november 30, hétfő - András, Andor

Hírek

2020. Október 02. 11:15, péntek | Helyi
Forrás: Bense Zoltán

A Zene Világnapján a Batthyányban

A Zene Világnapján a Batthyányban

A világhírű hegedűművész , Yehudi Menuhin kezdeményezésére a UNESCO Nemzetközi Zenei Tanácsa október elsejét a zene világnapjává avatta.

"A felhívás mozgalmat szült, azóta e napon világszerte a legkülönfélébb helyszíneken, műfajokban, stílusokban csendül fel a muzsika. A zene körülölel bennünket!” - Nagyné Mészáros Erika tanárnő e mondatokkal nyitotta az októbert az iskola hangszóróin keresztül.

„Ünnepi megemlékezésünk célja, hogy népszerűsítsük a zene szeretetét, élvezetét: azt, hogy milyen fantasztikus elénekelni egy népdalt, akár egy népdalcsokrot, kórusművet, illetve milyen nagy öröm hangszerjátékosként előadni 1-1 zeneszerző művét, vagy egy zenei együttes tagjaként hangversenyélménnyel megörvendeztetni a közönséget.

A zene ma is módot ad arra, hogy az emberek megértsék egymást a zene közös nyelvén. A zene őszinte érzéseket kelt mindannyiunkban. Kodály Zoltán szavaival: „ A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő. Sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik.”

Ma, október elsején kicsit rendhagyó módon, a Batthyány Lajos Általános Iskola iskolarádióján keresztül juttatjuk el hozzátok azokat a népdalokat, melyeket mesterünk, Kodály Zoltán az egész magyar lélek tükrének nevez, benne a magyarság minden lelki élményével.

A 7. z/II osztály tanulóitól először egy erdélyi, Küküllő vidéki népdalt hallhattok, majd kicsit vidámabb táncnótákat énekelnek nekünk.

Megemlékezésünket a 250 éve született Ludvig von Beethoven utolsó, 9. (d-moll) szimfóniájának közismert témájának csengettyűátiratával zárjuk. Ez a mű az első példa arra, hogy egy nagy zeneszerző szimfóniában énekhangot a hangszerekkel azonos szinten használ.

Friedrich Schiller: „Óda az Örömhöz” szövegét szólisták és a kórus énekli az utolsó tételben. A szimfónia az európai klasszikus zene egyik legismertebb, és Beethoven legnagyobb, süketsége alatt komponált mesterművei között számon tartott alkotás. Az Európai Unió a negyedik tétel egy részletét (Örömóda) a hivatalos himnuszaként használja.

Ha tudtok, menjetek el szüleitekkel, a szombaton 19 órakor kezdődő, Szent István templomban tartandó Zenei Világnapi Hangversenyre! Fellépnek a Művészeti Iskola fúvószenekarai és a Zenebarátok Kórusa. Most pedig hallgassátok szeretettel a 7.z/II osztály rövid műsorát!”

Fotó: batthyanysuli.hu

Ezek érdekelhetnek még

2020. November 30. 10:00, hétfő | Helyi

Fellobbant a lángja az első gyertyának városunk adventi koszorúján

Csendesen…, ünnepség és ünneplő közönség nélkül…

2020. November 29. 15:50, vasárnap | Helyi

Élet Petőfiszállás, Pálosszentkút és a Péteri-tó tanyavilágában

Magyarország második legnagyobb tanyás települése Petőfiszállás néven 1952-ben vált önállóvá Kiskunfélegyháza, Ferencszállása és Szentkút térségeiből.

2020. November 29. 15:48, vasárnap | Helyi

Advent első vasárnapja – 2020. november 29

Advent első vasárnapja – 2020. november 29

2020. November 29. 15:47, vasárnap | Helyi

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Soltvadkerti borok oltalom alatt álló eredetmegjelölését

A soltvadkerti bor aranysárga színű, komplex illatú, magas természetes cukortartalmú, telt olajos textúrával rendelkező, összetett, méz, érett vagy aszalt gyümölcsökre jellemző illatú és ízű.