Városlista
2019. október 21, hétfő - Orsolya

Hírek

2019. Június 25. 11:12, kedd | Helyi
Forrás: BAON

A szanki Varga Ferenc lett a kiskunok új kapitánya

A szanki Varga Ferenc lett a kiskunok új kapitánya

A szanki származású Varga Ferenc lett a kiskunok új kapitánya, aki a Kiskun Emlékhelynél tartott ünnepségen tett fogadalmat a kiskunok szolgálatára.

A ­Kiskunhalasi Lovasbandérium gyalogos huszárjai zászlókkal, az emeritus kiskunkapitányok pedig díszmagyarban álltak sorfalat az új kiskunkapitány beiktatási ceremóniáján szombaton, a kiskun emlékhelyen - olvasható a BAON internetes hírportálon.

A múlt pénteken felavatott emlékhely kapcsán Patkós Zsolt, Szank polgármestere köszöntőjében kiemelte: Ez a Kiskunság emlékhelye, egy találkozási pont a múlt és jelen között, ahol barátok és mindazok találkozhatnak, akik jó szívvel gondolnak ­hagyományainkra, nemzetünkre.

A kapitányválasztás és a kunok történetének legmeghatározóbb eseményeiről Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója beszélt, aki kiemelte annak fontosságát, hogy a magyar Országgyűlés 2014-ben történelmi emléknappá nyilvánította május 6-át, emlékeztetve arra, hogy 1745-ben a jászok és a kunok ezen a napon visszaszerezték szabadságjogaikat az önmegváltás, a redemptio során.

Az ünnepségen számot adott elvégzett munkájáról dr. Bálint György leköszönő kiskunkapitány, majd dr. Bánkiné Molnár Erzsébet, az MTA doktora, a Kiskun Múzeum nyugalmazott igazgatója olvasta fel a beiktatásra váró kapitány, Varga Ferenc életrajzát. A Kiskun Önkormányzatok Szövetsége egyhangúlag támogatta a jelöltet, aki 1954-ben született Szankon. Az olajiparban dolgozott sokáig, de érdekelték a művészetek, így kő- és fafaragással is foglalkozik, és citerán is játszik a helyi dalárdában. Két gyermek édesapja, akik mindketten zenei pályát választottak és a Pécsi Pannon Filharmonikusok kürtművészei. Az eskütételét követően Varga Ferenc ígértet tett arra, hogy a legjobb tudása szerint látja majd el a rábízott tiszt­séget.

Kötelezettségek is adódnak

Varga Ferenc – „akit közös akarattal a kiskunok kapitányának választatott” – egy tanúsítvány is kapott a szabad kiskunok elöljáróitól a kötelezettségeiről. A régies szövegezésű okmányban foglaltak szerint: „A’ nevezett személly köteles ezen megtisztellő czimet két esztendeig büszkén viselni, s a’ vele járó egynémelly teendőket betsülettel ellátni, s szíve minden indulattyával a’ kiskun népet szolgálni. Egy esztendő multával köteles lészen a’ kiskunok tanácsa előtt tselekedeteiről számot adni, s a’ tisztségét a’ soron következő kapitánynak általadni.”

Ezek érdekelhetnek még

2019. Október 21. 14:01, hétfő | Helyi

Lehet, hogy különcök, de helyén van a szívük

Több mint nyolcszázezer forintot gyűjtöttek a kiskunfélegyházi tetoválófesztivál résztvevői október 19-én a kecskeméti újszülöttosztály részére.

2019. Október 21. 08:39, hétfő | Helyi

NAV ellenőrzés Félegyházán

A NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatósága ellenőreinek jelenlétére lehet számítani október 22-én, kedden Kiskunfélegyházán.

2019. Október 20. 15:09, vasárnap | Helyi

Hétfőtől eSzemélyihez is hozzárendelhető a vasúti bérlet

Október 21-től a MÁV vasúti bérletei hozzárendelhetők az új típusú – 2016. január 1-től kibocsátott – személyazonosító igazolványhoz, az eSzemélyihez – közölte a MÁV Zrt. vasárnap.

2019. Október 20. 15:04, vasárnap | Helyi

Kalocsán maradt alul a P&P KHTK

Kalocsán a Gézengúz UKC otthonában vendégszerepelt a P&P Kiskunfélegyházi HTK felnőtt férfi kézilabdacsapata a megyei bajnokság 6. fordulójában.