Városlista
2020. augusztus 14, péntek - Marcell

Hírek

2019. Szeptember 18. 10:02, szerda | Helyi
Forrás: hazipatika.com

A sajt ezért egészséges

A sajt ezért egészséges

A sajtokban lévő antioxidánsok segítenek megóvni az érfalakat, és ellensúlyozhatják a túlzott sófogyasztás káros hatásait.

A sajt a savanyított tejből erjesztéssel készített étel, amelyet már az ókorban is ismerték és fogyasztották. Európa a fő exportőr, de itt is fogyasztják a legtöbben, Görögországban, Franciaországban és Németországban nagy hagyománya van. Van ahol a zsírosabb sajtokat kedvelik, míg máshol a keményebbeket, és a penészes fajták is igen népszerűek. Az egészségre gyakorolt hatásukról több tanulmány is készült, a legújabb szerint például segítik megőrizni az érfalak épségét, és a túlzott sóbevitel káros hatásait is ellensúlyozhatja a rendszeres fogyasztásuk.

Védi az érfalakat a sajt?

Régóta ismert, hogy a túlzott sófogyasztás elősegíti az érfalak elmeszesedését, megemeli a vérnyomást és így komoly szívbetegségek kialakulásához vezethet. Úgy tűnik azonban, hogy a sajtban lévő antioxidánsok segíthetnek megállítani ezt a folyamatot. A kutatásban véletlenszerűen kiválasztottak 11 középkorú embert, akiknek négy, pontosan összeállított étrendet kellett követniük 8 napos intervallumokban. Az első étrend alacsony sóbevitellel és a tejtermékek mellőzésével, a második szintén alacsony sóbevitellel, de bőséges sajtbevitellel, a harmadik sóban gazdag étrenddel és a tejtermékek kizárásával, míg a negyedik bőséges só- és sajtbevitellel járt. Az alacsony nátriumtartalmú étrend 1500 milligrammos napi sóbevitelt írt elő, míg a magas nátriumtartalmú diétát követők ennek majdnem négyszeresét, 5500 milligrammot juttattak a szervezetükbe.

A nyolcnapos étrend végén a résztvevőkön egy laborvizsgálatot végeztek el, ahol az érfalak egészségét és a rájuk helyeződő nyomást vizsgálták meg. Kis mennyiségű acetilkolint adtak be nekik, amely segítette ellazítani az érfalakat, így az erek állapotáról is árulkodhat. Az eredmények szerint azok az alanyok, akik a magas nátriumbevitel mellett nem fogyasztottak sajtot, rosszabbul reagáltak az acetilkolinra, viszont a sósan, de sajttal étkezőknél semmilyen negatív hatást nem tapasztaltak.

"Tudományosan igazolt, hogy a tej alapú tápanyagok, különösen a tejfehérjék emésztése során képződött peptidek előnyös antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek" - mondta el a kutatást végző Billie Alba. A szakember szerint nem egyértelmű, hogy pontosan melyik tulajdonságuknak köszönhetik a sajtok ezt a jótékony hatást, az antioxidánsoknak viszont biztosan komoly szerepe lehet benne.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 14. 10:13, péntek | Helyi

Megújul a petőfiszállási Polgármesteri Hivatal

Petőfiszállás Község Képviselő-testülete tisztelettel meghívja Önt és kedves családját a 2020. augusztus 14-én megrendezésre kerülő felújított Polgármesteri Hivatal átadási ünnepségére!

2020. Augusztus 13. 14:08, csütörtök | Helyi

Egy is SOK(K)!

Az elmúlt napokban több halálos baleset történt Bács-Kiskun megyében. A hasonló tragédiák elkerülési lehetőségeire hívja fel a rendőrség a lakosság figyelmét.

2020. Augusztus 13. 09:32, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Tekintsék meg portálunkon friss anyakönyvi híreinket.

2020. Augusztus 13. 09:16, csütörtök | Helyi

Új fegyver jöhet a gyorshajtók ellen

Magyarországon is megérett a helyzet arra, hogy a pontszerű sebességmérést felváltsa az átlagsebesség-mérése.