Hírek
2021. Január 30. 08:00, szombat |
Helyi
Forrás: hazipatika.com
A pisztácia ezért egészséges
A pisztácia nagyon népszerű rágcsálnivaló, amelyhez általában még a legkisebb közértekben is hozzájuthatunk. De vajon mennyit szabad naponta fogyasztani belőle?
A pisztácia gazdag tápanyagokban: nagyobb mennyiségben tartalmazza az A-vitamin előanyagát, a béta-karotint, továbbá foszfort, B1- és B6-vitamint, káliumot, magnéziumot és rostokat is. Más dióféléhez képest kifejezetten magas a karotinoidtartalma: ez az antioxidáns segít csökkenteni egyes krónikus betegségek kialakulásának rizikóját, illetve jót tesz a szív egészségének is. Mind nyers, mind pörkölt formában sok zsírt tartalmaz: 10 dekánként mintegy 50 grammot. Ennek nagy része ugyanakkor telítetlen zsírsav, ezáltal fogyasztása hozzájárul az LDL-koleszterin szintjének csökkentéséhez a szervezetben. Emellett a pisztácia fehérjeforrásnak sem utolsó, 100 grammjában ugyanis megközelítőleg 20 gramm protein található.
Szakértők szerint minden dióféle egészséges, beleértve a pisztáciát is, mivel remek növényi fehérjeforrások, valamint a bennük lévő zsír sem egészségtelen. Rendszeres fogyasztásuk hozzájárulhat egészségünk hosszú távú megőrzéséhez. A pisztáciának vérnyomáscsökkentő hatása is van a benne található fitoszteroloknak és a magas rosttartalomnak köszönhetően. Emellett akadnak egyéb összetevői, így a lutein, a béta-karotin és a tokoferolok, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak, sőt egy kutatás szerint a pisztáciának prebiotikus hatása is lehet, ezért az emésztőrendszer számára is hasznos.
Érdemes odafigyelni, mert a pisztácia könnyen "eteti magát", így javasolt, hogy mérjük ki előre az elfogyasztásra szánt adagot, mivel kalóriatartalma egyáltalán nem mondható alacsonynak. Lehetőség szerint mindig héjastól vegyük, mert a pucolás lelassítja az evést, így egészen biztosan kevesebbet fogunk megenni. Emellett ajánlott sózatlan pisztáciát választani, megelőzve ezáltal, hogy túllépjük az egészséges limitet a nátriumbevitel terén.
A pisztáciát nem csupán nyersen ehetjük: pirítva, apróra vágva salátákat, ázsiai pirított rizst, tésztát is megszórhatunk vele. Ezen kívül pisztáciából is készülhet pesztó, továbbá édességekhez is jól illik. Tárolásánál figyeljünk rá, hogy szobahőmérsékleten - zsírtartalma miatt - idővel megromolhat, ezért inkább tegyük hűtőbe egy légmentesen záródó műanyag dobozban.
Ezek érdekelhetnek még
2024. Március 28. 16:23, csütörtök | Helyi
Szomjazik a föld
A tavaszi vetéseknek esőre lenne szüksége.
2024. Március 28. 08:00, csütörtök | Helyi
4 iskola sakkverseny a Batthyányban
Március 23-án, szombaton a 4 iskola közötti sakkverseny-sorozat harmadik állomása a Batthyány Lajos Általános Iskola volt.
2024. Március 27. 15:38, szerda | Helyi
Jutalom mozielőadáson járt a Kicsinyek Kórusa
Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata mozi előadással jutalmazta meg a Batthyány Lajos Általános Iskola Kicsinyek Kórusát a 250 éves Jubileumi Gálán való szerepléséért.
2024. Március 27. 12:36, szerda | Helyi
Húsvétvasárnap állítjuk át az órát
A 2024-es tavaszi óraátállítás március 31-én (húsvétvasárnap) lesz.