Városlista
2021. június 19, szombat - Gyárfás

Hírek

2021. Május 10. 07:16, hétfő | Helyi
Forrás: Bense Zoltán

A madarak és fák napja a Batthyányban

A madarak és fák napja a Batthyányban

A madarak és fák napjának megünneplése fontos esemény a Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskolában. Az alsó tagozatos gyermekek tanórákon készültek a május 10-i napra.

A világ első madarak és fák napját Chernel István ornitológus szervezte meg 1902-ben Kőszegen, a párizsi európai madárvédelmi egyezmény alapján. Az ünnep hivatalossá 1906-ban vált Herman Ottó közreműködésével, amikor gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter rendeletben írta elő a madarak és fák napjának megszervezését minden iskola számára.

A madarak és fák napjának megünneplése fontos esemény a Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskolában. Az alsó tagozatos gyermekek tanórákon készültek a május 10-i napra.

A tanítók feladata, hogy tanítványaikkal megszerettessék a természetet, a növény- és állatvilágot. A gyermekkezek által szebbnél-szebb alkotások készültek.

A tanító nénik az internet segítségével mutatták be a 2021-es év fáját és madarát.
Az Országos Erdészeti Egyesület által meghirdetett szavazás eredményeként 2021 fája, középhegységeink sziklás termőhelyeinek ritka vadgyümölcs faja, a lisztes berkenye lett.

A Magyar Madártani Egyesület 1979-ben indította el az „Év madara” akciót. Célja a természetvédelmi problémákkal érintett fajok, madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása. A szavazáson győztes cigánycsuk a mezei verébnél kisebb méretű madár.

E neves nap alkalmából a Lakiteleki Népfőiskola az intézmény számára kocsányos tölgyeket adományozott a Hungarikum Ligetből. Remélhetőleg az iskola tanulói felnőttként gyermekeik társaságában e fák hűs árnyékában fognak megpihenni.

(Fotók: Jernei Anikó és Bense Zoltán)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 19. 11:23, szombat | Helyi

Szúnyoggyérítés várható Kiskunfélegyházán

Ezúton értesítjük a lakosságot, hogy Kiskunfélegyháza területén szúnyoggyérítést fognak végezni.

2021. Június 18. 16:49, péntek | Helyi

Gépszörnyet tereltek az M5-ös lajosmizsei pihenőhelyére

A közúti ellenőrök az M0-s autópályán figyeltek fel a túlméretes szállítmányra, amit azonban csak az M5-ös autópálya lajosmizsei pihenőhelyén tudtak megfogni.

2021. Június 18. 14:48, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban friss anyakönyvi híreinket olvashatják.

2021. Június 17. 17:21, csütörtök | Helyi

Másodfokú hőségriasztás lép életbe szombaton 0:00 órától