Városlista
2020. augusztus 14, péntek - Marcell

Hírek

2020. Április 10. 11:25, péntek | Helyi
Forrás: hazipatika.com

A biztonságos sonkafőzés lépései

A biztonságos sonkafőzés lépései

Az ünnep közeledtével részletes útmutatót készített a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a tökéletes húsvéti sonka elkészítéséhez, belefoglalva a koronavírus-járvány miatti óvintézkedéseket is.

Kiválasztás és vásárlás
Az első kulcsfontosságú teendő, hogy - mint mindig - csak ismert és megbízható helyről, illetve körültekintően vásároljunk nyers sonkát - olvasható a Nébih cikkében. A vásárlás során lehetőség szerint ne érintsük meg az élelmiszert, sőt, a legjobb, ha csomagolt terméket veszünk, továbbá viseljünk kesztyűt az üzletben. A lejárati idő mellett ellenőrizzük a sonka érzékszervi tulajdonságait is, azaz hogy ne legyen túl kemény vagy beszáradt, és ne engedjen magából levet nyomás nélkül.

Előkészítés
Körültekintően fertőtlenítsük le a konyhai munkafelületeket, szellőztessünk ki a főzés megkezdése előtt. A termék csomagolását, miután leszedtük, azonnal dobjuk a szemetesbe. A sonka illata jellegzetes és kellemes, ha viszont savanyú, bűzös szagot áraszt, ne használjuk fel! Folyó víz alatt leöblíthetjük, majd tegyük egy kellő méretű edénybe. Ezután tisztítsuk ki a mosogatót, majd mossunk kezet alaposan, kéztörléshez pedig használjunk száraz kéztörlőt, ne a főzés során is használt konyharuhát. Ha esetleg a sonka nagyon száraz, kemény és sós, úgy a főzés előtt néhány órára beáztathatjuk, hogy megszívja magát.

A főzés
Kezdjük magas lángon a főzést, majd amint felfőtt a víz, visszavehetjük alatta a lángot. Ezután lassú tűzön, fedővel lefedve főzzük tovább a sonkát. Jellemzően nincs szükség külön fűszerezésre, mivel ezek a sonkák kellő aromát hordoznak önmagukban is. Időről időre ellenőrizhetjük a készülő ételt hústűvel - ha könnyen belemegy, akkor már megfőtt. A főzési idő összességében függ attól, hogy milyen puhára szeretnénk főzni a sonkát, ahogy annak tömegét is számításba kell venni. Minél nagyobb a sonka, annál tovább érdemes főzni: egy 4 kilogramm körüli terméknél számolhatunk 4 órával. Élelmiszer-biztonsági szempontból fontos, hogy az étel belső hőmérséklete legalább 2 percre haladja meg a 72 Celsius-fokot, amit maghőmérővel ellenőrizhetünk. Miután elkészült, hagyjuk a főzőlevélben kihűlni a kész sonkát, mivel így még puhább lesz a végeredmény.

Pihentetés
Hogyan használhatjuk fel kreatívan a húsvéti maradékot az ünnep elteltével? Részletek itt.

Ahogy a víz teljesen kihűlt, tegyük ki a sonkát egy magasabb falú tálba, hogy kiengedhesse magából a felesleges vizet. A visszamaradt főzővizet felhasználhatjuk később főzelékek elkészítéséhez, így érdemes azt is megőrizni. Miután a sonka kiengedte magából a vízfelesleget, zárt edényben tegyük el hűtőbe. Amennyiben egy napig hűtőben pihentetjük, úgy könnyebb lesz szépen felszeletelni is. A hűtőszekrény hőmérséklete 0 és 5 Celsius-fok között legyen.

Címkék: sonkafőzés

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 14. 10:13, péntek | Helyi

Megújul a petőfiszállási Polgármesteri Hivatal

Petőfiszállás Község Képviselő-testülete tisztelettel meghívja Önt és kedves családját a 2020. augusztus 14-én megrendezésre kerülő felújított Polgármesteri Hivatal átadási ünnepségére!

2020. Augusztus 13. 14:08, csütörtök | Helyi

Egy is SOK(K)!

Az elmúlt napokban több halálos baleset történt Bács-Kiskun megyében. A hasonló tragédiák elkerülési lehetőségeire hívja fel a rendőrség a lakosság figyelmét.

2020. Augusztus 13. 09:32, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Tekintsék meg portálunkon friss anyakönyvi híreinket.

2020. Augusztus 13. 09:16, csütörtök | Helyi

Új fegyver jöhet a gyorshajtók ellen

Magyarországon is megérett a helyzet arra, hogy a pontszerű sebességmérést felváltsa az átlagsebesség-mérése.