Városlista
2021. augusztus 1, vasárnap - Boglárka

Hírek

2020. Április 10. 11:25, péntek | Helyi
Forrás: hazipatika.com

A biztonságos sonkafőzés lépései

A biztonságos sonkafőzés lépései

Az ünnep közeledtével részletes útmutatót készített a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a tökéletes húsvéti sonka elkészítéséhez, belefoglalva a koronavírus-járvány miatti óvintézkedéseket is.

Kiválasztás és vásárlás
Az első kulcsfontosságú teendő, hogy - mint mindig - csak ismert és megbízható helyről, illetve körültekintően vásároljunk nyers sonkát - olvasható a Nébih cikkében. A vásárlás során lehetőség szerint ne érintsük meg az élelmiszert, sőt, a legjobb, ha csomagolt terméket veszünk, továbbá viseljünk kesztyűt az üzletben. A lejárati idő mellett ellenőrizzük a sonka érzékszervi tulajdonságait is, azaz hogy ne legyen túl kemény vagy beszáradt, és ne engedjen magából levet nyomás nélkül.

Előkészítés
Körültekintően fertőtlenítsük le a konyhai munkafelületeket, szellőztessünk ki a főzés megkezdése előtt. A termék csomagolását, miután leszedtük, azonnal dobjuk a szemetesbe. A sonka illata jellegzetes és kellemes, ha viszont savanyú, bűzös szagot áraszt, ne használjuk fel! Folyó víz alatt leöblíthetjük, majd tegyük egy kellő méretű edénybe. Ezután tisztítsuk ki a mosogatót, majd mossunk kezet alaposan, kéztörléshez pedig használjunk száraz kéztörlőt, ne a főzés során is használt konyharuhát. Ha esetleg a sonka nagyon száraz, kemény és sós, úgy a főzés előtt néhány órára beáztathatjuk, hogy megszívja magát.

A főzés
Kezdjük magas lángon a főzést, majd amint felfőtt a víz, visszavehetjük alatta a lángot. Ezután lassú tűzön, fedővel lefedve főzzük tovább a sonkát. Jellemzően nincs szükség külön fűszerezésre, mivel ezek a sonkák kellő aromát hordoznak önmagukban is. Időről időre ellenőrizhetjük a készülő ételt hústűvel - ha könnyen belemegy, akkor már megfőtt. A főzési idő összességében függ attól, hogy milyen puhára szeretnénk főzni a sonkát, ahogy annak tömegét is számításba kell venni. Minél nagyobb a sonka, annál tovább érdemes főzni: egy 4 kilogramm körüli terméknél számolhatunk 4 órával. Élelmiszer-biztonsági szempontból fontos, hogy az étel belső hőmérséklete legalább 2 percre haladja meg a 72 Celsius-fokot, amit maghőmérővel ellenőrizhetünk. Miután elkészült, hagyjuk a főzőlevélben kihűlni a kész sonkát, mivel így még puhább lesz a végeredmény.

Pihentetés
Hogyan használhatjuk fel kreatívan a húsvéti maradékot az ünnep elteltével? Részletek itt.

Ahogy a víz teljesen kihűlt, tegyük ki a sonkát egy magasabb falú tálba, hogy kiengedhesse magából a felesleges vizet. A visszamaradt főzővizet felhasználhatjuk később főzelékek elkészítéséhez, így érdemes azt is megőrizni. Miután a sonka kiengedte magából a vízfelesleget, zárt edényben tegyük el hűtőbe. Amennyiben egy napig hűtőben pihentetjük, úgy könnyebb lesz szépen felszeletelni is. A hűtőszekrény hőmérséklete 0 és 5 Celsius-fok között legyen.

Címkék: sonkafőzés

Ezek érdekelhetnek még

2021. Július 30. 21:48, péntek | Helyi

Egy-két napon belül vége a hőhullámnak

Egy-két napon belül vége a hőhullámnak, de a jelenlegi előrejelzések szerint a jövő hét vége felé visszatérhet még a kánikula - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken a Facebook-oldalán.

2021. Július 30. 10:06, péntek | Helyi

Épül a Budapest-Balaton kerékpárút

2021. Július 30. 09:31, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban friss anyakönyvi híreinket olvashatják.

2021. Július 29. 16:37, csütörtök | Helyi

Seregszemlével, kiállításokkal és tudományos előadásokkal is emlékeznek a magyar ősökre Bugacon

A hatodik alkalommal megrendezett hagyományőrző rendezvény a magyar ősöknek és a magyar történelem nagy alakjainak állít emléket.