Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. November 27. 19:24, csütörtök | Helyi
Forrás: Gulyás Sándor

70 éve hunyt el Móra László költő

70 éve hunyt el Móra László költő

A Móra-emlékév zárásaként dr. Szörényi László professzor tartott előadást ma (november 27-én) a könyvtárban a 70 éve hunyt el Móra László költő emlékére. Közreműködött Jankovszki Réka gimnáziumi tanuló.

Móra László 1890. október 20án született Zentán. Tanítói pályafutását az óbudai Hunor utcai elemi iskolában kezdte. Az első világháborúban a szerb, majd az olasz fronton harcolt. 1920-ban tért haza és a Vörösvári úti elemi iskolában folytatta pedagógusi munkáját. 1929-től „oktatói és költői sikerei” hatására a Budai Várban a Mátyás templom szomszédságában lévő elemi iskolába nevezték ki igazgatónak. Pedagógusi munkája mellett főszerkesztője volt a Meseország című gyermeklapnak és 1938-tól a Magyar Ifjúsági Vöröskeresztnek. A magyar rádióban, a 30-as években rendszeresen mondott meséket, rendszeresen tartott ismeretterjesztő előadásokat. Főtitkára volt az Országos Gárdonyi Géza Irodalmi Társaságnak és alelnöke a Gyóni Géza Irodalmi Társaságnak, 1935-től tagja a kiskunfélegyházi illetékességű Móra Ferenc Társaságnak. Móra László és felesége 1944. december 27-én tisztázatlan körülmények között vesztette életét.

Móra László apja nyomdokaiban haladt. Nem csak tanító, iskolaigazgató volt, költő, író, tankönyvíró, újságíró és művelődésszervezői munkássága ismert volt a két világháború között.

Forrás: Kapus Béláné: Akik a mórai talentumból örököltek – Töredékek a félegyházi Mórák életéből

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.