Városlista
2020. január 27, hétfő - Angelika

Hírek

2014. November 27. 19:24, csütörtök | Helyi
Forrás: Gulyás Sándor

70 éve hunyt el Móra László költő

70 éve hunyt el Móra László költő

A Móra-emlékév zárásaként dr. Szörényi László professzor tartott előadást ma (november 27-én) a könyvtárban a 70 éve hunyt el Móra László költő emlékére. Közreműködött Jankovszki Réka gimnáziumi tanuló.

Móra László 1890. október 20án született Zentán. Tanítói pályafutását az óbudai Hunor utcai elemi iskolában kezdte. Az első világháborúban a szerb, majd az olasz fronton harcolt. 1920-ban tért haza és a Vörösvári úti elemi iskolában folytatta pedagógusi munkáját. 1929-től „oktatói és költői sikerei” hatására a Budai Várban a Mátyás templom szomszédságában lévő elemi iskolába nevezték ki igazgatónak. Pedagógusi munkája mellett főszerkesztője volt a Meseország című gyermeklapnak és 1938-tól a Magyar Ifjúsági Vöröskeresztnek. A magyar rádióban, a 30-as években rendszeresen mondott meséket, rendszeresen tartott ismeretterjesztő előadásokat. Főtitkára volt az Országos Gárdonyi Géza Irodalmi Társaságnak és alelnöke a Gyóni Géza Irodalmi Társaságnak, 1935-től tagja a kiskunfélegyházi illetékességű Móra Ferenc Társaságnak. Móra László és felesége 1944. december 27-én tisztázatlan körülmények között vesztette életét.

Móra László apja nyomdokaiban haladt. Nem csak tanító, iskolaigazgató volt, költő, író, tankönyvíró, újságíró és művelődésszervezői munkássága ismert volt a két világháború között.

Forrás: Kapus Béláné: Akik a mórai talentumból örököltek – Töredékek a félegyházi Mórák életéből

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 26. 18:07, vasárnap | Helyi

Amilyen a gazda, olyan a kutyája – és fordítva?

Azt mondják, a kutya az ember legjobb barátja, a barátait pedig nem akárhogy választja meg az ember, legtöbbször a saját személyiségéhez hasonlót keres.

2020. Január 26. 18:03, vasárnap | Helyi

Változatos módszerekkel védekeznek az autósok a traffipax ellen

Se szeri, se száma az interneten elérhető olyan eszközöknek, amelyek a radaros vagy lézeres sebességmérésre figyelmeztetnek, de nagy keletje van a blokkolóknak is.

2020. Január 26. 15:00, vasárnap | Helyi

Évente kétszázötven gramm műanyagot fogyasztunk

Világszerte komoly gondot okoz a hatalmas mennyiségű műanyag szemét. Több ország után legutóbb a Fidzsi-szigeteken tiltották be a műanyag zacskók gyártását és forgalmazását.

2020. Január 26. 12:00, vasárnap | Helyi

Gyömbérszörppel, gyömbér teával a téli bajok ellen

A gyömbér az egyik legtöbb gyógyító hatással bíró fűszernövény, ráadásul az íze is nagyon különleges, sokféle ízvilágba beleilleszthető.