Városlista
2021. október 16, szombat - Gál

Hírek

2021. Szeptember 14. 08:36, kedd | Helyi
Forrás: F. Adrienn

60 éves a Holló László Képzőművész Kör

60 éves a Holló László Képzőművész Kör

A Kiskunfélegyházi Képző- és Iparművészek a 60 éves Holló László Képzőművész Kör alapító tagjainak munkáiból kiállítást rendeztek, melynek ünnepélyes megnyitójára szeptember 10-én a műterem-galériában került sor.

Az ünnepségen megjelenteket Rátkai Zsuzsa iparművész köszöntötte, majd felkérte Rosta Ferenc alpolgármestert, hogy ossza meg a képzőművész kör évfordulójának megünnepléséhez kapcsolódó gondolatait.

- Amikor 1974. őszén a városba érkeztem, akkor hallottam először a Holló László Rajzszakkörről. Akkor még ezt a nevet viselte ez a rajzolgatni, festegetni szerető társaság. Lényegében azóta kísérhetem figyelemmel ennek a közösségnek a történetét, sorsának alakulását. Az idő múlásával ismeretséget, majd barátságot köthettem Terescsényi Endre tanár úrral, aki nemcsak az akkori művészeti életben játszott szerepet, de a rajzszakkör erőskezű, meghatározó vezetője is volt. Az is hamarosan kiderült, hogy ez a kör nem valami iskolai rajzszakkör jellegű társaság, hanem egy igazi közösség, melyet az alkotások, a kiállítások, a nyári táborok, az évadzáró tarhonya party-k és nem utolsó sorban a tanár úr következetes kemény munkája nyomán egyre szorosabb baráti és szakmai kötelékké formált. Kiskunfélegyháza városa már az alapítás éve után kezdte támogatni a kört és elmondható ez mindmáig. Még országosan is kevés olyan számú művészeti közösség van, amely ilyen időtávlatban lényegében zavartalanul működött. Természetesen voltak és vannak változások. De a szellemiség, az őket eredetileg összetartó erő, az bizony változatlan. Erős bizonyíték erre ez a mostani bemutató is. Félegyháza miliőjében kell valamiféle megtermékenyítő energiának, hogy ennyi jó képességű, tehetséges, vagy kiváló művészi vénával áldott alkotót adott környezetének, városának, az országnak. A kör pontos indulására az emberi emlékezet ködfátyla borult. Valamikor az 1950-es évek legvégén, az 1960-as évek elején áll meg a kereső mutatója. Ezért talán a legelfogadottabb a valósághoz legközelebb álló 1960-as esztendő. Az alapítók közül most hatan vállalkoztak arra, hogy elhozzák alkotásaikat erre az évfordulóra, ahol megemlékeznek a kör, a közösség indulásáról: Bajzák Lajosné, Csenki Tibor, Kürti Lászlóné, Mindszenti Lászlóné, Papp István, Rádi András.
Ők a „kemény mag”. Miközben az idő telt-múlt és az évtizedek elszaladtak, öten máig itt élnek, alkotnak, itt érzik magukat jól, ez az életük
– mondta Rosta Ferenc alpolgármester, aki ezt követően részletesen felidézte a körben zajló munka és az életterük nagyobb állomásait.

Az alpolgármester ünnepi gondolatait követően Csányi József polgármester emlékeztető oklevelet nyújtott át a Holló László Képzőművész Kör egykori alapító tagjainak, majd örömteli hírt közölt a megjelentekkel: A Kiskunfélegyházi Értékbizottság javaslata alapján, a képviselőtestület döntése értelmében a Holló László Képzőművész Kör az elmúlt évtizedek alatt végzett művészpártoló tevékenységéért felvételt nyert Kiskunfélegyháza város értéktárába a kulturális örökség szellemi és tárgyi javai kategóriában.

Az ünnepi köszöntők után Eszik Alajos kiskunfélegyházi születésű festő, grafikus ajánlotta a művészetkedvelők figyelmébe a tárlatot.

Az esemény zárásaként Rátkai Zsuzsa a képzőművész kör tagja köszönetet mondott Kiskunfélegyháza Önkormányzatának és a város kulturális intézményeinek, iskoláinak a hosszú évek óta folyamatos segítségért, Kertész Jánosnénak a Szakmaközi Művelődési ház nyugalmazott igazgatójának, Biczók Mihálynak, Tiszaalpár nyugalmazott jegyzőjének, Kállainé Vereb Máriának a Petőfi Sándor Városi Könyvtár nyugalmazott igazgatójának és Abonyi Szilviának, a könyvtár jelenlegi igazgatójának.

Az ünnepségen közreműködnek a Kiskunfélegyházi Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és diákjai.

A kiállítás az Art Turkában tekinthető meg szeptember 17-éig naponta 10 és 18 óra között

(Képek: Fábián Adrienn)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 16. 09:03, szombat | Helyi

Mindig régésznek készült a múzeumigazgató

Kuzsinszky Bálint-emlékéremmel ismerték el a kiskunfélegydázi dr. Rosta Szabolcs régész, múzeumigazgató munkásságát.

2021. Október 16. 08:55, szombat | Helyi

Napi 70 áldozatot szed a hirtelen szívhalál

Október 16. Az Újraélesztés Napja

2021. Október 16. 08:52, szombat | Helyi

Valóban rontja a látást, ha a szemünkbe lóg a hajunk?

Tények és tévhitek a látásról

2021. Október 15. 13:24, péntek | Helyi

Horgászboltba tört be a zsályakereskedő