Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2020. Február 09. 09:18, vasárnap | Helyi
Forrás: forbes.hu

5 másodperc és jön a pénz

5 másodperc és jön a pénz

Teljesen átalakulhat a lakossági bankolás a jövő hónaptól: a 10 millió forintnál alacsonyabb összegű lakossági átutalások 5 másodpercen belül megérkeznek a célszámlára.

„Az öt másodperces utalási idővel az új rendszer versenyképes alternatívája lesz a készpénzes fizetésnek. Részben a gyakori készpénzes fizetések miatt évek óta gyarapodik a magyarországi készpénzállomány. December végén meghaladta a 6600 milliárd forintot, ami éves szinten 8 százalékos, 2014 végéhez képest pedig közel 80 százalékos növekedést jelent. A készpénzállomány fenntartása pedig nagyon drága" - mondta Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője.

A készpénzállományhoz köthető költségek nagyon sok vásárlásra, fizetésre jutnak, így viszonylag olcsó egy-egy tranzakció. Ezzel szemben az elektronikus megoldások a rendszerek létrehozása miatt komoly kiadással járnak, de hosszabb távon viszont már olcsóbbak lehetnek.

Ahhoz, hogy az azonnali fizetési rendszer valóban visszaszorítsa a készpénzt, megfelelően vonzó díjakon kell „adniuk a bankoknak", és esetleg a jövőben megjelenhetnek az olyan csomagok, amelyek fix díjért a számlavezetés és bankkártya-használat mellett adott mennyiségű átutalást lehet indítani.

„Most sok számlánál külön-külön kell fizetni egy utalásért. A különböző bankszámlák közötti különbségek éves szinten akár tízezres nagyságrendűek lehetnek. Például akad bank, amely egy kisebb használt autó vásárláshoz szükséges 2 milliós összegért akár 4-5 ezer forintot is elkér" - fogalmazott Trencsán Erika, aki szerint érdemes lesz a bankok kínálatát átböngészni, mert könnyen lehet, hogy megjelennek új és a jelenleginél olcsóbb bankolást kínáló csomagok.

Az azonnali átutalási rendszer indulását korábban 2019 júliusára ígérték.

(Forrás: forbes.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Mozogj sokat, érezd jól magad

„Mozogj sokat, érezd jól magad” mottóval szervezte meg az MDSZ a Diákolimpia Junior Fesztivált 2024. április 17-én a Kész Aréna Sportcsarnokban az I. és II. korcsoportos gyerekeknek.

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.