Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Szeptember 11. 17:47, péntek | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Együtt tehetjük sikeressé a nemzeti régiók ügyét

Együtt tehetjük sikeressé a nemzeti régiók ügyét

E címmel tartott sajtótájékoztatót szeptember 10-én Keresztes László Lóránt az LMP frakcióvezetője és Kis-Szeniczey Kálmán a párt megyei elnöke, az LMP helyi önkormányzati képviselője.

A különböző ellenzéki és kormánypártok nagyon sok dologban homlokegyenest mást gondolnak, azonban van egy kérdés, ami nemzeti egységet teremtett Magyarországon.

A Székely Nemzeti Tanács a múlt év tavaszán indította el a nemzeti régiók védelmében az európai polgári kezdeményezését. Láthattuk, hogy nagyon nehezen indult el, és az aláírások száma csak szerényen gyarapodott. Az LMP frakciója az országgyűlés elé terjesztett egy parlamenti határozati javaslatot, ami arról szólt, hogy az országgyűlés fejezze ki támogatását és pártoktól függetlenül álljanak az ügy mellé. A kezdeményezést siker koronázta, a kormánypárti és ellenzéki pártok is csatlakoztak és példátlan módon egyhangú 158 igen szavazattal az országgyűlés elfogadta.

Ezt követően egy kisebbfajta csoda valósult meg, melyben valódi magyar összefogással a májusi határidőig több mint 1 millió aláírás gyűlt össze. Mivel a vírus terjedése miatti korlátozások nehezítették az aláírás gyűjtést, ezért az Európai Bizottság meghosszabbította a határidőt november 7-ig.

Fontos azt tudni, hogy nem elég 1 millió aláírást gyűjteni ahhoz, hogy sikeres legyen a kezdeményezés, hanem hét európai uniós országban egy meghatározott számú kvótát el kell érni. Ebben még nagyon sok munka áll előttünk. Noha Szlovákiában, Romániában és Magyarországon sikerült a kvótát teljesíteni, ezt négy további országban is meg kell valósítani – részletezte a sajtótájékoztatón Keresztes Lóránt, az LMP frakcióvezetője.

Kis-Szeniczey Kálmán a párt megyei elnöke, az LMP helyi önkormányzati képviselője január végén itt Kiskunfélegyházán is önálló képviselői indítványt tett annak érdekében, hogy a város önkormányzata, a képviselőtestület álljon mellé az európai polgári kezdeményezésnek, a nemzeti régiókért. A február 6-ai képviselőtestületi ülés egyhangú szavazattal elfogadta. A város tehát támogatta és támogatja az aláírásgyűjtést.

Az LMP helyi önkormányzati képviselője végül az alábbiakkal zárta a sajtótájékoztatót:
- Felkérjük a városban működő médiumokat, közszereplőket, intézményeket és a teljes lakosságot, hogy álljanak a kezdeményezés mellé saját lehetőségeikhez mérten, illetve keressék meg határokon túli baráti, családi és civil kapcsolataikat is.
Tehát aki még nem tette, azt kérjük, hogy az irdala.hu oldalon támogassa aláírásával közös nemzeti ügyünket.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 08:13, péntek | Helyi

Elmarad a Szivárvány Majális

A Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény vezetősége tájékoztatja a tisztelt lakosságot, hogy az idei, 2024-es Szivárvány Majális technikai okok miatt elmarad.

2024. Április 19. 07:17, péntek | Helyi

Bronzérem a tájékozódási túraversenyen

2024. április 13-án Pirtón rendezte meg a Rezét SE tájékozódási túraversenyét.

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit