Városlista
2020. november 30, hétfő - András, Andor

Hírek

2020. Szeptember 11. 17:47, péntek | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Együtt tehetjük sikeressé a nemzeti régiók ügyét

Együtt tehetjük sikeressé a nemzeti régiók ügyét

E címmel tartott sajtótájékoztatót szeptember 10-én Keresztes László Lóránt az LMP frakcióvezetője és Kis-Szeniczey Kálmán a párt megyei elnöke, az LMP helyi önkormányzati képviselője.

A különböző ellenzéki és kormánypártok nagyon sok dologban homlokegyenest mást gondolnak, azonban van egy kérdés, ami nemzeti egységet teremtett Magyarországon.

A Székely Nemzeti Tanács a múlt év tavaszán indította el a nemzeti régiók védelmében az európai polgári kezdeményezését. Láthattuk, hogy nagyon nehezen indult el, és az aláírások száma csak szerényen gyarapodott. Az LMP frakciója az országgyűlés elé terjesztett egy parlamenti határozati javaslatot, ami arról szólt, hogy az országgyűlés fejezze ki támogatását és pártoktól függetlenül álljanak az ügy mellé. A kezdeményezést siker koronázta, a kormánypárti és ellenzéki pártok is csatlakoztak és példátlan módon egyhangú 158 igen szavazattal az országgyűlés elfogadta.

Ezt követően egy kisebbfajta csoda valósult meg, melyben valódi magyar összefogással a májusi határidőig több mint 1 millió aláírás gyűlt össze. Mivel a vírus terjedése miatti korlátozások nehezítették az aláírás gyűjtést, ezért az Európai Bizottság meghosszabbította a határidőt november 7-ig.

Fontos azt tudni, hogy nem elég 1 millió aláírást gyűjteni ahhoz, hogy sikeres legyen a kezdeményezés, hanem hét európai uniós országban egy meghatározott számú kvótát el kell érni. Ebben még nagyon sok munka áll előttünk. Noha Szlovákiában, Romániában és Magyarországon sikerült a kvótát teljesíteni, ezt négy további országban is meg kell valósítani – részletezte a sajtótájékoztatón Keresztes Lóránt, az LMP frakcióvezetője.

Kis-Szeniczey Kálmán a párt megyei elnöke, az LMP helyi önkormányzati képviselője január végén itt Kiskunfélegyházán is önálló képviselői indítványt tett annak érdekében, hogy a város önkormányzata, a képviselőtestület álljon mellé az európai polgári kezdeményezésnek, a nemzeti régiókért. A február 6-ai képviselőtestületi ülés egyhangú szavazattal elfogadta. A város tehát támogatta és támogatja az aláírásgyűjtést.

Az LMP helyi önkormányzati képviselője végül az alábbiakkal zárta a sajtótájékoztatót:
- Felkérjük a városban működő médiumokat, közszereplőket, intézményeket és a teljes lakosságot, hogy álljanak a kezdeményezés mellé saját lehetőségeikhez mérten, illetve keressék meg határokon túli baráti, családi és civil kapcsolataikat is.
Tehát aki még nem tette, azt kérjük, hogy az irdala.hu oldalon támogassa aláírásával közös nemzeti ügyünket.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2020. November 30. 10:00, hétfő | Helyi

Fellobbant a lángja az első gyertyának városunk adventi koszorúján

Csendesen…, ünnepség és ünneplő közönség nélkül…

2020. November 29. 15:50, vasárnap | Helyi

Élet Petőfiszállás, Pálosszentkút és a Péteri-tó tanyavilágában

Magyarország második legnagyobb tanyás települése Petőfiszállás néven 1952-ben vált önállóvá Kiskunfélegyháza, Ferencszállása és Szentkút térségeiből.

2020. November 29. 15:48, vasárnap | Helyi

Advent első vasárnapja – 2020. november 29

Advent első vasárnapja – 2020. november 29

2020. November 29. 15:47, vasárnap | Helyi

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Soltvadkerti borok oltalom alatt álló eredetmegjelölését

A soltvadkerti bor aranysárga színű, komplex illatú, magas természetes cukortartalmú, telt olajos textúrával rendelkező, összetett, méz, érett vagy aszalt gyümölcsökre jellemző illatú és ízű.