Városlista
2021. március 5, péntek - Adorján

Hírek

2020. December 31. 17:00, csütörtök | Helyi
Forrás: F. Adrienn

198 éve született lánglelkű költőnk

198 éve született lánglelkű költőnk

Ma (december 31-én) Petőfi Sándor születésének 198. évfordulója tiszteletére rendhagyó megemlékezést tartottak városunkban.

Petőfi Sándor 1823. január 1-jén született Kiskőrösön, Petrovics István és Hrúz Mária gyermekeként. Kiskunfélegyházára 1824-ben költöztek.

A forradalmár, nemzeti hős, a magyar költészet egyik legismertebb és egyik legkiemelkedőbb alakja rövid élete alatt közel ezer verset írt magyarul. Ebből körülbelül nyolcszázötven maradt az utókorra, és az ismertebbeket sok más nyelvre lefordították.

Az esős délelőttön tartott ünnepélyes megemlékezésen Görög Anita oktatási- és közművelődési referens köszöntötte a megjelenteket:

- Minden évben eljövünk ide a Petőfi Sándor Emlékházhoz azért, hogy a magyar irodalom és Félegyháza költőjének emléke előtt tisztelettel adózzunk.
Évről-évre osztozunk itt abban a felemelő érzésben, hogy Petőfi lelke, szelleme itt született meg, gyermek- és ifjúkori élményei mindvégig meghatározói voltak költészetének.
Sajnos ebben az évben a járványügyi helyzet miatt a már megszokott irodalmi délelőtt ugyanúgy elmarad, mint a szilveszteri jeles sportrendezvény, de a megemlékezés virágait el tudjuk helyezni idén is az emléktáblánál
– mondta beszédében Görög Anita.

A rövid ünnepség zárásaként városvezetésünk, a civil szervezetek, a Petőfi nevét viselő intézmények és a pártok képviselői főhajtás mellett elhelyezték tiszteletük koszorúit az Emlékház falán.

(Képek: Fábián Adrienn)

Címkék: Petőfi Sándor

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2021. Március 04. 20:46, csütörtök | Helyi

Betegek számára történő csomagbeküldéssel kapcsolatos közlemény

Tisztelt Hozzátartozó!

2021. Március 04. 14:28, csütörtök | Helyi

Elmarad a márciusi Országos Állat- és Kirakodóvásár Félegyházán

Az érvényben lévő kormányzati intézkedések értelmében a 2021. március 14-i Országos Állat- és Kirakodóvásár ELMARAD.

2021. Március 04. 12:41, csütörtök | Helyi

Tájékoztató a központi korlátozó intézkedések félegyházi hatásairól

Tisztelt Félegyháziak!

2021. Március 04. 11:54, csütörtök | Helyi

Bezárják az iskolákat és a nem létfontosságú üzleteket Magyarországon

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón ismertette azokat a döntéseket, amelyeket a kormány meghozott a koronavírus-járvány terjedésének megállításáért.