Városlista
2021. január 17, vasárnap - Antal

Hírek

2020. Április 28. 10:38, kedd | Helyi
Forrás: Magyar Nemzet

Halálos méreg kerülhet a drogpiacra

 Halálos méreg kerülhet a drogpiacra

A rendőrök már figyelemmel kísérnek minden Albániából érkező kamiont.

Rendőrségi elemzők szerint albán bűnözőcsoportok akarnak a koronavírus okozta veszélyhelyzet megszűnése után a kontinens drogtrónjára ülni, ehhez már a készleteket is felhalmozták.

Fentanil. Eredetileg szintetikus, erős fájdalomcsillapító, hatása miatt csak szigorú, kórházi orvosi felügyelet mellett alkalmazható. A drogkereskedők hamar rájöttek, hogy nem más, mint az eredetinél olcsóbb, mesterségesen előállított heroin, csak annál sokkal erősebb, éppen ezért sokkal veszélyesebb. A rendőrségi szakértők szerint a fentanil ötvenszer erősebb, mint a heroin.

A fentanil Európában még nem nyert nagy teret. Az elmúlt három évben az uniós, így a hazai drogpiacon is a fentanilnál gyengébb, kínai alapanyagból készült dizájnerdrogok szorították ki a heroint. A kereslet csökkent, így viszont a heroin olcsóbb lett. A koronavírus veszélye miatt az ismert okokból leállt a kínai utánpótlás, kiürült a feketepiac drogkészlete. Az Europol felderítői szerint albán bűnözőcsoportok várnak arra, hogy a koronavírus okozta veszélyhelyzet elmúltával újra beinduljon a feketegazdaság és kinyíljanak a határok.

A drog­üzlet is robbanni fog, miután megtelnek a közösségi terek, beindulnak a tömegrendezvények. Az albán maffia ipari mennyiségű mákot vásárolt fel olcsón, hiszen nem volt felvevőpiac. A felderítés szerint titkos raktárakban többtonnányi heroint állítottak már elő, elkezdődött az európai raktárak, depólakások feltöltése a kamionokban kicsempészett anyagból.

Az albánok – akik fentanilt is szereztek – erősek, szervezettek, a háttérben teljes térnyerésre készülnek a járványveszély miatt kicsit elkényelmesedett európai bűnözők frontján. A rendőrök már most kiemelt figyelemmel kísérnek minden Albánia felől érkező kamiont, a kockázatelemzés a határok megnyitása után a belépő albán magánszemélyekre is kiterjed majd. A magyar nyomozók szerint egyelőre csak olyan hírek vannak, hogy az albánok tranzitútvonalként vették számításba a drog terítésé­ben Magyarországot. Mivel a hazai kábítószerpiacot a kontinens nyugati részéből látják el, borítékolható, hogy itt is felbukkanhat az albán heroin, a fentanillal kevert halálos méreg. A magyar rendőrség képben van , együttműködve a tagállamok bűnüldöző szerveivel mindent megtesznek azért, hogy megakadályozzák azt, hogy az albán maffia megmérgezze Európát.

Félt az anyagtól

2018 szeptemberében találtak egy interneten, Kínából megrendelt csomagot, amelyben 506 gramm fehér por volt, a vegyész szakértők szerint fentanil. A megrendelőket, egy 24 éves budapesti férfit és egy 32 éves nőt azonosította a rendőrség, elrendelték körözésüket; a gyanúsítottak ezt meglátva önként jelentkeztek a rendőrségen. Akkor új pszichoaktív anyaggal való visszaélés miatt indult ellenük eljárás. A fentanil azóta már felkerült a kábítószerek nemzetközi listájára.

Valószínűleg ennek a párosnak egy korábbi szállítmányát is árulta az a józsefvárosi férfi is, akit 2018 októberében fogtak el a VIII. kerületi nyomozók. A 31 éves O. Richárd azóta jogerős börtönbüntetését tölti, állítása szerint annyira félt az ismeretlen, méregerős anyagtól, hogy egy részét meg is semmisítette, hozzá sem mert nyúlni. A Nemzeti Nyomozó Iroda mobil vegyi bűnügyi technikai laborjának szakértői és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság veszélyes anyag mentesítésére kiképzett egysége vegyvédelmi védőfelszerelésben kutatta át a lakását, ahol megtalálták az ismeretlen, veszélyes drogot.

Címkék: drog, Fentanil, heroin

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 17. 08:37, vasárnap | Helyi

5 konyhai trükk, amit jó ellesni az olaszoktól

Az olasz konyha híres fogásai világszerte óriási népszerűségnek örvendenek, nem véletlenül. Az ízek és receptötletek mellett az alábbi konyhai trükköket is érdemes ellesni a déli háziasszonyoktól!

2021. Január 17. 08:20, vasárnap | Helyi

Rakonczay Gábor feladta az óceánátkelési kísérletét

Rakonczay Gábor feladta próbálkozását, hogy SUP-pal átevezze az Atlanti-óceánt és mentőhelikopter segítségével visszatért a szárazföldre.

2021. Január 16. 16:00, szombat | Helyi

A macskák ezért nem érzik az édeset

Ha nem figyelünk oda, cicánk könnyen ellophatja a reggeli szendvicsre feltett felvágottat, a desszertet azonban már kevésbé kell féltenünk tőle.

2021. Január 16. 14:42, szombat | Helyi

Rengeteg szakdolgozó otthagyná a fekvőbeteg-ellátást

A fekvőbeteg-ellátásban dolgozók csaknem fele elhagyná az állami egészségügyet - derült ki egy friss felmérésből. Tízből kilenc egészségügyi szakdolgozó a fizetésével is elégedetlen.