Városlista
2020. június 4, csütörtök - Bulcsú

Hírek

2013. Szeptember 13. 12:14, péntek | Helyi
Forrás: - Adrienn -

Péntek 13 - Van okunk félni?

Péntek 13 - Van okunk félni?

Statisztikák bizonyítják, hogy ilyenkor több kár esik az autókban és a lakásokban, nincs értelme otthon meghúzódni.

Bár a babona eredete nem ismert egyértelműen, péntek 13-át rengetegen szerencsétlen napnak tartják. Egyesek nem mozdulnak ki az utcára, nem ülnek autóba vagy repülőgépre ezen a napon, mások viszont egyáltalán nem törődnek vele. Akadnak olyanok is, akiket már a 13-as szám önmagában is rettegésbe ejt, ezt a fóbiát triskaidekafóbiának nevezik. A 13-as számmal szemben tanúsított aggodalom olyannyira elterjedt, hogy az Egyesült Államokban például „kihagyják” a felhőkarcolókból a tizenharmadik emeletet, de a Forma1-es autóversenyekben és több olimpiai sportágban – például a triatlonban – sem találkozunk a 13-as rajtszámmal. Valóban van félnivalónk, ha egy hónap 13. napja péntekre esik? Az Allianz statisztikái azt mutatják, hogy igen.

Több a baleset
Az Allianz Hungária munkatársai megvizsgálták a korábbi évek gépjármű és lakásbiztosítási kárstatisztikáit, ezek egyértelmű eltérést mutatnak egy átlagos napon, és a péntek 13-án bekövetkezett károk száma között. Az elmúlt évek adatait alapul véve, péntek 13-án átlagban több mint 40 százalékkal több kár következett be, mint az év bármely másik napján.

Gondolhatnánk természetesen azt is, hogy a jelentős eltérést okozhatja bármely más jelenség is, mint például a péntek délutáni közlekedési csúcsok, vagy a pénteki fáradtság. Az Allianz statisztikái alapján azonban akkor is számottevő, csaknem 30 százalékos különbség mutatkozik, ha a péntek 13-i napokat a nem 13-ára eső többi péntekkel vetjük össze.

Veszélyes házak, lakások
Az elmúlt évek legsúlyosabb péntek 13-ája 2010 augusztusában volt, amikor egy hatalmas vihar miatt csaknem 3400 káreseményt regisztrált az Allianz nem-élet biztosítási kárrendezési területe. Azoknak, akik az otthonuk rejtekén próbálnak meghúzódni ilyenkor, rossz hír, hogy a károk jelentős többsége a lakásokban, házakban következett be.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 03. 16:35, szerda | Helyi

Koronavírus tesztelésre alkalmas PCR gép megvásárlását támogatta a kecskeméti Mercedes-Benz gyár

A vállalat hozzájárult több lélegeztető eszköz beszerzéséhez a kórház gyermekosztálya számára, és gyár munkatársai a közelmúltban saját munkájukkal a kórház baleseti klinikájának várótermét újították fel.

2020. Június 03. 16:26, szerda | Helyi

A sértett kétszer is tetten érte, a nyomozók elfogták

A kiskunfélegyházi rendőrök négyrendbeli lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vettek egy fiatal férfit.

2020. Június 03. 15:14, szerda | Helyi

Elhunyt Göncz Árpádné, a néhai köztársasági elnök özvegye

Elhunyt Göncz Árpádné, a néhai köztársasági elnök özvegye életének 97. évében családja körében

2020. Június 03. 15:04, szerda | Helyi

Honnan tudhatjuk meg, hogy mire vagyunk allergiásak?

Ismert veszéllyel könnyebb szembeszállni - nincs ez másképp az allergia esetében sem.