Városlista
2021. január 22, péntek - Vince

Hírek

2013. Szeptember 13. 12:14, péntek | Helyi
Forrás: - Adrienn -

Péntek 13 - Van okunk félni?

Péntek 13 - Van okunk félni?

Statisztikák bizonyítják, hogy ilyenkor több kár esik az autókban és a lakásokban, nincs értelme otthon meghúzódni.

Bár a babona eredete nem ismert egyértelműen, péntek 13-át rengetegen szerencsétlen napnak tartják. Egyesek nem mozdulnak ki az utcára, nem ülnek autóba vagy repülőgépre ezen a napon, mások viszont egyáltalán nem törődnek vele. Akadnak olyanok is, akiket már a 13-as szám önmagában is rettegésbe ejt, ezt a fóbiát triskaidekafóbiának nevezik. A 13-as számmal szemben tanúsított aggodalom olyannyira elterjedt, hogy az Egyesült Államokban például „kihagyják” a felhőkarcolókból a tizenharmadik emeletet, de a Forma1-es autóversenyekben és több olimpiai sportágban – például a triatlonban – sem találkozunk a 13-as rajtszámmal. Valóban van félnivalónk, ha egy hónap 13. napja péntekre esik? Az Allianz statisztikái azt mutatják, hogy igen.

Több a baleset
Az Allianz Hungária munkatársai megvizsgálták a korábbi évek gépjármű és lakásbiztosítási kárstatisztikáit, ezek egyértelmű eltérést mutatnak egy átlagos napon, és a péntek 13-án bekövetkezett károk száma között. Az elmúlt évek adatait alapul véve, péntek 13-án átlagban több mint 40 százalékkal több kár következett be, mint az év bármely másik napján.

Gondolhatnánk természetesen azt is, hogy a jelentős eltérést okozhatja bármely más jelenség is, mint például a péntek délutáni közlekedési csúcsok, vagy a pénteki fáradtság. Az Allianz statisztikái alapján azonban akkor is számottevő, csaknem 30 százalékos különbség mutatkozik, ha a péntek 13-i napokat a nem 13-ára eső többi péntekkel vetjük össze.

Veszélyes házak, lakások
Az elmúlt évek legsúlyosabb péntek 13-ája 2010 augusztusában volt, amikor egy hatalmas vihar miatt csaknem 3400 káreseményt regisztrált az Allianz nem-élet biztosítási kárrendezési területe. Azoknak, akik az otthonuk rejtekén próbálnak meghúzódni ilyenkor, rossz hír, hogy a károk jelentős többsége a lakásokban, házakban következett be.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 21. 16:55, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Tekintsék meg portálunkon friss anyakönyvi híreinket.

2021. Január 21. 14:23, csütörtök | Helyi

Halálos baleset szemtanúit keresi a félegyházi rendőrség

A kiskunfélegyházi rendőrök a lakosság segítségét kérik a baleset körülményeinek tisztázása érdekében.

2021. Január 21. 10:00, csütörtök | Helyi

Természetes, hogy korral romlik a látásunk?

Bár nem mindig könnyű elfogadni, de ahogy öregszünk, testünk is folyamatosan változik. Nem kivétel ez alól a látásunk sem: szemünk romlása egy bizonyos kor után teljesen természetes jelenség.

2021. Január 20. 16:48, szerda | Helyi

Halálos baleset történt Kiskunfélegyháza közelében

A helyszínelés ideje alatt lassú haladásra kell számítani az 5302-es számú úton.