Városlista
2021. december 3, péntek - Ferenc

Hírek

2017. November 24. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Példátlan hosszúságú életszínvonal-csökkenést jósolnak Nagy-Britanniában

Példátlan hosszúságú életszínvonal-csökkenést jósolnak Nagy-Britanniában

Londoni makrogazdasági elemzők csütörtöki előrejelzései szerint az új brit költségvetési tervezetben szereplő, jelentősen rontott növekedési becslésekből

az életszínvonal hat évtizede nem tapasztalt hosszúságú csökkenésére lehet következtetni, és Nagy-Britannia akár két évtizedet is elveszíthet jövedelemnövekedési szempontból.

Philip Hammond pénzügyminiszter a költségvetési tervezetet beterjesztő előző napi alsóházi beszédében közölte: az új, módosított prognózis szerint a brit hazai össztermék (GDP) az idén a korábban várt 2 százalék helyett 1,5 százalékkal növekszik. Hammond szerint a következő években is további lassulásra kell számítani: jövőre 1,4 százalékos, 2019-ben 1,3 százalékos GDP-bővülés szerepel a friss előrejelzésben.

A Resolution Foundation nevű, elsősorban a kis- és közepes jövedelmű fogyasztók életszínvonal-folyamatainak kutatására szakosodott független londoni gazdaságelemző intézet csütörtökön ismertetett 40 oldalas tanulmányában közölte: az új növekedési előrejelzésekből levezetett modellszámításai azt mutatják, hogy az egy főre jutó elkölthető éves jövedelmi hányad 2022 elején 540 fonttal (190 ezer forinttal) lesz kevesebb annál, amennyi a korábbi növekedési prognózisok alapján abban az évben lehetett volna.

A ház számításai szerint az átlagos éves alkalmazotti jövedelem még nagyobbat zuhan. A Resolution Foundation várakozása az, hogy a fejenkénti tizenkét havi nomináljövedelem 2021 elején 1580 fonttal (jóval több mint félmillió forinttal) lesz alacsonyabb annál az összegnél, amennyit a brit EU-tagságról rendezett tavalyi népszavazás előtti előrejelzések arra az időpontra valószínűsítettek.

A tavaly júniusi referendumon a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége arra voksolt, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.A Resolution Foundation csütörtökön ismertetett tanulmánya szerint ez lesz a leghosszabb ideig tartó életszínvonal-visszaesés azóta, hogy a mai normáknak megfelelő jövedelmi mérések az 1950-es években elkezdődtek.

A ház szerint az új, jelentősen rontott növekedési előrejelzésekből levezethető kumulatív modellszámítások alapján a brit hazai össztermék nominálértéke 2022 első negyedévében 42 milliárd fonttal lesz kevesebb, mint amennyi az eredetileg - de már a népszavazás után - jósolt növekedési pálya esetén elérhető lett volna, 2021 elején pedig 72 milliárd fonttal - 3,4 százalékkal - marad el attól szinttől, amelyet a tavalyi EU-népszavazás előtti utolsó prognózisok jeleztek.

Más hosszú távú előrejelzések szerint jövedelemnövekedés szempontjából Nagy-Britannia akár két elveszett évtizeddel is szembesülhet.

A Költségvetési Tanulmányok Intézete (IFS) nevű, elsősorban adó- és költségvetés-politikai kutatásokkal foglalkozó elemzőház az új költségvetési előterjesztésben szereplő prognózisokról csütörtökön összeállított tanulmányában közölte: modellszámításai szerint az új prognózisok arra vallanak, hogy az egy főre jutó brit GDP-érték 2021-ben 3,5 százalékkal lesz alacsonyabb az EU-tagsági népszavazás előtti utolsó, 2016 márciusában összeállított IFS-becslésnél.

A kutatóműhely szerint ez 65 milliárd fontos nemzetgazdasági szintű veszteséget jelent a vizsgált előrejelzési távlatban.

Az IFS számítási módszertana alapján az alkalmazotti éves átlagjövedelem csaknem 1400 fonttal lesz alacsonyabb 2021-ben a ház által a népszavazás előtt arra az évre valószínűsített szintnél, és ez azt jelenti, a fejenkénti átlagjövedelem még 2021-ben sem éri utol a globális pénzügyi válság első éve, 2008 előtt mért szinteket.

Az IFS szerint mindezek alapján fennáll annak a veszélye, hogy a jövedelemnövekedési szempontból nem csupán egy, de akár két évtized is odaveszhet Nagy-Britanniában.

Paul Johnson, az IFS igazgatója a tanulmányhoz fűzött kommentárjában közölte: ilyesmire Nagy-Britanniában a 19. század közepe óta nem volt példa.

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 02. 07:00, csütörtök | Külföld

Von der Leyen: ideje elgondolkodni a koronavírus elleni oltás kötelező elrendeléséről

A koronavírus újabb, a korábbinál fertőzőbbnek tartott variánsának megjelenésével eljött az ideje, hogy az Európai Unió elgondolkodjon a kötelező védőoltás elrendeléséről

2021. December 01. 14:09, szerda | Külföld

Előrehozták a gyerekvakcina startját az EU-ban

A tervezettnél egy héttel korábban, már december 13-án elkezdik kiszállítani az Európai Unióban az 5-11 éves korosztálynak az új típusú koronavírus okozta betegség ellen kifejlesztett védőoltást

2021. December 01. 08:00, szerda | Külföld

A szerb kormány korlátozta az alapvető élelmiszerek árát, hogy megállítsa az inflációt

Korlátozta az alapvető élelmiszerek árát a szerb kormány a következő két hónapra, hogy visszaszorítsa az inflációt - közölte a kormány sajtószolgálata kedden.

2021. December 01. 06:00, szerda | Külföld

3-4 hónap kell új vakcinák jóváhagyásához

Noha a meglévő oltóanyagok továbbra is védelmet nyújtanak, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szükség esetén három-négy hónapon belül uniós használatra ajánlhatja azokat a koronavírus elleni vakcinákat,