Városlista
2021. május 18, kedd - Erik, Alexandra

Hírek

2021. Március 25. 16:01, csütörtök | Helyi
Forrás: bacskiskun.hu

Példaértékű összefogás Kiskunfélegyházán a gyurgyalagok megóvásáért

Példaértékű összefogás Kiskunfélegyházán a gyurgyalagok megóvásáért

Példaértékű az a hozzáállás, ami Kiskunfélegyházán övezi a gyurgyalagok költőhelyének védelmét.

Az önkormányzat és a madárbarátok nem csak együtt gondolkodnak e színpompás, fokozottan védett faj érdekében, de tenni sem restek. Ennek a felelős gondolkodásnak köszönhető, hogy a telet Afrikában töltő gyurgyalagok – vagy ha úgy tetszik méhészmadár, vagy piripió – májusban haza érkeznek a Bankfaluba.

Ez a városrész két telekméretnyi helyen őrzi még a településre jellemző buckavilág maradékát. Ide pedig nyári vendégként továbbra is visszajár a színes gyurgyalagok raja. Májusban érkeznek, a homokdomb laza falába vájt kis költőhelyeiken fészkelnek egészen szeptemberig, amikor melegebb telelőhelyeikre költöznek. A helyi madárbarátok kezdeményezése nyomán a területet az önkormányzat helyi védelem alá helyezte, majd egy részét 2019-ben megvásárolta. Itt található a ma is fészkelőhelyül használt löszfal, és a Madárbarát Klub koordinálásával, az önkormányzat, a városfenntartó cég, és az itt élők összefogásával azóta is folyamatos a terület aktív védelme.

Nagy Ágnes városi főkertésztől megtudtuk, hogy a madarak érkezésére készülve most gyümölcstermő vadnövényekkel ültetik be a területet, de folyamatban van vízvételi hely kiépítése és az idei tervek között szerepel még rönkpad, kerékpártartó korlát és részletes tájékoztató tábla kihelyezése mellett további természetes élőhelyek kialakítása is. Lesznek például gallyból készült napcsapdák, búvó és sütkérező helyek gyíkok, sünök, bogarak számára.

E szép természetvédelmi kezdeményezés célja egy hangulatos, növényeknek, állatoknak, a közelben lakóknak egyaránt jól élhető élő- és lakóhely kialakítása. Olyan korszerű természetvédelmi kezdeményezés, amit nem hatósági eljárások kényszerítő ereje hívott életre, hanem az itt élők közös akarata. E tevékenység szép példája annak, amikor – a természet értékei és érdekei védelmében – az ember visszaszolgáltat valamennyit a természetnek, amelynek nem ura, hanem ő is csak része.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 18. 10:49, kedd | Helyi

Sosem volt még ilyen könnyű a poloskák elleni védekezés

Ezek a trükkök működnek.

2021. Május 18. 10:43, kedd | Helyi

Megtarthatók lesznek a ballagások

Jó hír, hogy 2021. május 25. után megtarthatók a ballagások, mind a közoktatási, mind pedig a szakképző intézményekben - közölte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

2021. Május 18. 09:40, kedd | Helyi

Program a falusi kisboltok megmaradásáért

OP-5.3.5-18-2020-00184

2021. Május 18. 08:11, kedd | Helyi

Kisállatok és szupererejük

Ismerd meg jobban a kiskedvenced!