Városlista
2020. május 26, kedd - Fülöp

Hírek

2019. Június 12. 15:51, szerda | Helyi
Forrás: petofiszallas.hu

Pásztorkutyások találkoztak Petőfiszálláson

Pásztorkutyások találkoztak Petőfiszálláson

2019. június 6. és 10. között harmadik alkalommal került megrendezésre a III. Sarplaninac Tábor, a helyszín ezúttal is Petőfiszállás volt.

A résztvevők az ország minden részéről érkeztek, a legtöbben egy vagy több kutyát is hoztak magukkal - számolt be a jeles esményről Petőfiszállás község honlapja. A Sarplaninac Baráti Kör azzal a céllal szeretne hagyományt teremteni a rendezvényből, hogy összetartsa és bővítse ezen pásztorkutyafajta tartóit és tenyésztőit.

Szakértők segítségével felmérésre kerül a hazai állomány egy Tábor Kiállítás keretében, emellett kellemes kikapcsolódás mellett együtt töltenek pár napot a résztvevők kutyáik társaságában.

Idén 22 Sarplaninacot, más néven Sárhegyit hoztak el a rendezvényre, ami a tavalyihoz hasonló létszám. A szombati bírálat során Polgar Adrijana küllembíró és a fajta szakértője minden kutya bírálata során részletesen kiértékelte látottakat.

A küllembírálatot kiegészítette a viselkedést tesztelő lövés- és közömbösségi teszt, valamint felnőtt kutyáknál a bátorságpróba, hiszen ennél a fajtánál fontos, hogy betöltsék eredeti funkciójukat, és hordozzák a pásztorkutyákra jellemző tulajdonságokat.

A tesztelésben Pásztor Antal közreműködött, mind a segédi feladatokban, mind a kutyák viselkedésének kiértékelésében, majd őrző-védő tréninget tartott az érdeklődőknek.

A tenyésztők szakmai megbeszéléseket folytattak, ahol igyekeztek egyeztetni és összehangolni a követendő tenyésztési szempontokat. E téma kapcsán Mészáros Gábor, tapasztalt viselkedés elemző tartott gondolatébresztő előadást.

A programok között volt közös séta a kutyákkal a Péteri-tó körül, bográcsozás, játék és kötetlen beszélgetés. A résztvevők elmondása szerint most is nagyszerűen sikerült a találkozó, mindenki jól érezte magát, és máris alig várják a következő tábort. A találkozón petőfiszállásiak is részt vettek, akik szintén e fajta lelkes hívei.

(Cikk szerzője: Nagy Tímea, a rendezvény szervezője, a fotókat Bodnár Gyula készítette)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 25. 09:21, hétfő | Helyi

Akiért a harang szól…

In memoriam BENSE SÁNDOR ny. főkántor, kántortanító

2020. Május 25. 09:19, hétfő | Helyi

Mától újabb enyhítések érvényesek a kormányhivatali ügyintézésben is

A járvány elleni sikeres védekezésnek köszönhetően mától (május 25.) újabb enyhítések jönnek a kormányhivatali ügyintézésben is.

2020. Május 25. 09:15, hétfő | Helyi

A szablyavívás is bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe

A Hungarikum Bizottság döntésével a klasszikus magyar szablyavívás hagyományát, a magyar kardiskola alapját, mint kiemelkedő jelentőséggel bíró nemzeti értéket is a hungarikumok közé emelte.

2020. Május 25. 07:55, hétfő | Helyi

Az egész országra figyelmeztetést adtak ki

Zivatarveszély miatt minden megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre.