Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2019. November 02. 14:54, szombat | Helyi
Forrás: hirado.hu

Pár héten belül elkezdődhet Levente gyógykezelése

Pár héten belül elkezdődhet Levente gyógykezelése

A budapesti kórház megrendelte a gyógyszert és felkészült Levente fogadására. (Cikk videomelléklettel)

Levi rövid idő alatt a második SMA-s kis beteg, akinek megkezdhetik a kezelését. A kisfiú ezzel esélyt kap egy teljes életre – közölte az M1 Híradója.

Levente az a gerinc-izomsorvadásban szenvedő kisfiú, akinek gyógyulásáért Zente után másodszorra is összefogott az ország. Süteményvásárok, futóversenyek, családi napok, jótékonysági programok sokaságát szervezték. A pénz folyamatosan gyarapodott, és egy hónap alatt összegyűlt a szükséges 700 millió forint.

A ritka, öröklődő betegséget egy éve diagnosztizálták Leventénél. Kezeit tudja mozgatni, de ülni nem tud egyedül. Ha nem kapna kezelést, teljesen lebénulna. A család bízott a csodában, de azt mondták, egyelőre még nem hiszik el, hogy meg is történt.

Zolgensma a neve a méregdrága amerikai gyógyszernek. A tudomány jelenlegi állása szerint ez az egyetlen gyógymódja a gerincvelő-izomsorvadásnak. Egyszeri kezeléssel olyan génállományt juttatnak be testbe, amely a hiányzó fehérjét pótolja, és újraindítja az izomműködést.

A gyógyszert május óta forgalmazzák, a világon eddig összesen 100 gyermek kapta meg. Magyarországon a példátlan társadalmi összefogásnak köszönhetően először a másfél éves Zente. Kedden adták be neki az injekciót a Bethesda Kórházban, mostanra már haza is engedték, állapotát rendszeresen ellenőrzik majd.

Fontos, hogy Levente is minél előbb hozzájusson, a speciális génterápiát ugyanis csak két éven aluli gyermekeken tesztelték hatásosan. Levente pedig december 20-án tölti be a kettőt.

Levente gyógyszerének a beszerzés már elkezdődött. Amerikából hozzák Magyarországra. Extrém körülmények között, mínusz 60-80 Celsius fok között kell szállítani. A beadás azonnal megtörténhet, ahogy megérkezett a készítmény. A Bethesda Kórház orvoscsapata felkészült az újabb kezelésre.

Hazánkban évente nagyjából 10-15 gyermek születik gerincvelő-izomsorvadással. Számukra az egyetlen esélyt a teljes életre csakis a a génterápia jelentheti.

Címkék: levente, sma

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak: