Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Szeptember 12. 17:01, péntek | Helyi
Forrás: Adrienn

Papagáj kiállítás a Szakmaköziben

Papagáj kiállítás a Szakmaköziben

Monor mellől, egy kis faluból érkezett hozzánk a Németh család tollas barátaival. A kiállításon megközelítőleg 50 papagájban gyönyörködhet az érdeklődő.

Monor mellől, egy kis faluból érkezett hozzánk a Németh család tollas barátaival. A kiállításon megközelítőleg 50 papagájban gyönyörködhet az érdeklődő. Található közöttük hullámos, Nimfa, Nagysándor, Kissándor, Jákó, Rozella és még sorolhatnám őket, de úgy gondolom a fajták mit sem jelentenek, ha nem csodálhatja meg őket az ember. Cseppet sem érzik magukat feszélyezve a látogatók hadától, produkálják magukat mind mozgásukban, mind pedig csiripelésükben. Egyik-másik szinte mágnesként vonzza oda az embert a kalitkához, olyan érdekes hangokat hallat. A gyerekek pedig arcukon ámulattal lesik minden mozdulatukat ezeknek a kedves tollas állatoknak.
Kérdéseim sorára Németh Nelli válaszolt, aki elmondta, hogy édesapja gyermekkori szenvedélye volt az alapkő a népes papagájcsalád tartásához. Két Nimfa papagája volt még kezdetben, amik szabad tartásúak voltak. Így eshetett meg az, hogy egyszer csak „elröppentek” a meleg családi fészekből. Németh úr nem keseredett el, hanem újabb párt vásárolt, majd apránként duzzadt a létszám. Jelenleg 40-50 db között mozog a tollasok száma. Általában Interneten, újságokból, illetve szájról-szájra terjedően vásárolják meg az újabb egyedeket. Vannak közöttük olyan kedvencek, amelyeknek nincsen ára. Annyira a család szívéhez nőttek, hogy semmi pénzért nem hajlandóak tőlük megválni. De természetesen sok kalitkára ki van írva az ár is, tehát megvásárolhatóak házi kedvencnek. Kezdőknek mindenképpen a hullámos és a Nimfa papagájt ajánlanák, hiszen ezek a fajták viszonylag ellenállóak a betegségekkel szemben és igénytelenek.
Kérdésemre, miszerint a táplálkozást hogyan sikerül megoldani ennyiféle testméretű madárnak, teljesen egyszerű választ kaptam: gazdabolt. A legfőbb alapanyag a vörös köles, napraforgó, árpa és egyéb magvak megvásárolhatók a lakóhelyükhöz közeli boltban, ezeket pedig a testmérethez megfelelő arányban keverik össze. Zöldséget-gyümölcsöt minden nap kapnak. Kinek mi a kedvence, aszerint folyik az etetés. Nem kell különlegességre gondolni, az alma, a banán, a sárgarépa, sajt, főtt tojás tökéletesen megfelel csemegének bármelyik papagájnak.
A kiállított madarak között vannak szabadon tartottak, kézhez szokottak is. Két Nimfa éppen az egyik családtag kezén ücsörgött a látogatásomkor, de a nagyobbak között is vannak barátságosak. A legjobban bevált módszer a kézhez szoktatáshoz, hogy egészen kicsi kora óta kézzel etetik. Ha még annyira fióka korban kezdjük a megszelídítést, hogy az ételforrással tesznek minket összefüggővé a madarak, akkor igazán mély ragaszkodás alakul ki a papagáj és gazdája között.
Gyerekeknek-felnőtteknek egyaránt ajánlom a kiállítás megtekintését. Biztos vagyok benne, hogy maradandó élményt okoz, mellyel kicsit közelebb kerülhetünk azokhoz az állatokhoz, amelyeket szinte csak „röptében” láthatunk.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.