Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Október 13. 17:24, kedd | Helyi
Forrás: Magyar Nemzet

Páncéltörő rakétákat is fog gyártani a félegyházi fegyvergyár

Páncéltörő rakétákat is fog gyártani a félegyházi fegyvergyár

Kiskunfélegyházán százmillió eurós beruházás veszi kezdetét.

Újabb jelentős hadiipari beruházás, gyártókapacitás épül ki Magyarországon. Kiskunfélegyházán a kézifegyverek mellett páncéltörő fegyverek és azoktól védő eszközök gyártása kezdődik meg a német Dynamit Nobel Defence-szel való együttműködésben. Magyarország a hadiiparban bekerült abba a körbe, amelybe az autóiparban a német vállalatok segítségével már belépett – jelentette ki Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a cégalapítás kapcsán.

Harcjárművek védettségét növelő reaktív páncélzatok (ERA) és vállról indítható páncéltörő fegyverek gyártásával és fejlesztésével foglalkozó hazai vegyesvállalat alapításáról írt alá szándéknyilatkozatot Michael Humbek, a német Dynamit Nobel Defence (DND) ügyvezető igazgatója és Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos kedden Kiskunfélegyházán, az Arzenál Zrt. fegyverüzemében.

Az MTI és a Portfólió tudósítása szerint első körben húszmillió eurós, mintegy 7,2 milliárd forintos beruházás valósul meg, amelyet százmillió eurósra, mintegy 36 milliárd forintosra bővítenek. A megállapodás alapján az első két évben a különböző harcjárművek védettségét növelő reaktív páncélzatok (ERA) gyártása valósul meg. Ezzel párhuzamosan fokozatosan elindul a vállról indítható páncéltörő fegyverek (RGW) alkatrészgyártása is, ami öt éven belül egy teljes egészében hazai előállítású, magyar termékváltozat létrehozásában csúcsosodik ki.

Maróth Gáspár kormánybiztos a szándéknyilatkozat aláírásakor úgy fogalmazott: a kiskunfélegyházi gyár kiépítésekor olyan lehetőségekkel is számoltak, amelyek túlmutattak a kézi lőfegyvergyártás keretein. – Ennek köszönhetően most egy olyan ikonikus hadiipari vállalkozással lép partnerségre a gyár, mint a páncélököl gyártásáról ismert Dynamit Nobel Defence – fogalmazott a kormánybiztos. Hozzátette: nem véletlenül esett a választás Kiskunfélegyházára, ahol a szakmai vélemények szerint is az egyik legmodernebb fegyvergyárat hozták létre. – Ezt a gyárat megismerve döntött úgy Németország egyik nagy múltú hadiipari vállalata, a Dynamit Nobel Defence, hogy ipari együttműködésbe kezd Magyarországgal.

Ez a gyár biztosítja azt a nemzetközileg elismert technológiai színvonalat, ahol biztosítva látták, hogy a hadiipari termékeikbe első lépésben mint beszállító kerülhessen be Magyarország, a második lépésben pedig elindítsák bizonyos termékek gyártását és a fejlesztését – mondta el a kormánybiztos, aki hangsúlyozta: az elmúlt három év munkájának eredményeként egyre többen ismerik fel, hogy Magyarországnak helye van a nemzetközi hadiiparban, ahol nem csak vásárlóként, hanem gyártóként is megjelent. – Magyarország a hadiiparban bekerült abba a körbe, amelybe az autóiparban a német vállalatok segítségével már belépett – jelentette ki Maróth Gáspár.

Michael Humbek a megállapodás aláírása előtt elmondta: cégük a gyártókapacitás bővítésére törekszik, és ennek kerestek megfelelő helyszínt. Nemzetközi kutatásaik során Magyarországot találták a legmegfelelőbb partnernek, különös tekintettel a magyar kormány támogató hozzáállására és a magyarországi befektetői környezetre.

A felek várakozása szerint a Magyarországon készülő eszközök jelentős része – amelyek között nem csak hadiipari termékek, hanem például tűzoltó berendezések is szerepelnek – exportérdeklődésre tart számot.

A Dynamit Nobel Defence portfóliójában négyféle vállról indítható rakétafegyver található meg, legismertebb termékük talán a Panzerfaust 3-as rakétagránát-vető, amely a honvédségnél használt RPG–7-es modern utóda lehet. Ezen kívül még háromféle többcélú, járművek, épületek és gyalogosok ellen használható, vállról indítható rakétafegyvert is készítenek: az RGW 60-as, 90-es és 110-es családot.

Mint azt a Magyar Nemzet is megírta, a négy évvel ezelőtt útjára indított Zrínyi honvédelemi és haderőfejlesztési programban a Magyar Honvédség létszámának növelése mellett a hadsereg újrafegyverzését tűzte ki a kormány, lehetőleg minél több magyar vagy magyarországi vegyesvállalat bevonásával. A program keretében létesült kézifegyvergyár Kiskunhalason, ahol cseh licenc alapján pisztolyokat, géppisztolyokat és gépkarabélyokat állítanak elő. Az Airbus H145M és H225M helikopterek beszerzésével párhuzamosan közös alkatrészgyárat épít az európai cég és a magyar állam Gyulán. Augusztus végén jelentették be, hogy a Rheinmetall AG gyárat épít Zalaegerszegen, ahol a honvédség új csúcskategóriás gyalogsági harcjárművét, a Lynx KF41-eseket fogják gyártani, illetve komoly fejlesztői és tesztbázist is kialakítanak a zalai megyeszékhely járműipari tesztpályája mellett.

Nagy multú hadiipari cégeket is vásárolt az állam, illetve magyar befektetők, így került hazai érdekeltségbe az osztrák Hirtenberger AG védelmi ágazata, amely aknavetőket, illetve tüzérségi lőszereket gyárt, valamint a cseh Aero Vodochody repülőgépgyár, amely sugárhajtású kiképző és könnyű támadógépeket gyárt.

(Forrás: Magyar Nemzet)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.