Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. December 10. 09:51, kedd | Belföld
Forrás: InfoVárosok

Palackba került az idei Gönci barackpálinka

Palackba került az idei Gönci barackpálinka

Gönci kajszi – Boldogkőváralja palackba zárt esszenciája.

Történelmi tájra lép az utazó, ha a Hernád-völgye vidékét szemelte ki úticélnak. A selymes füvű legelők, a szelíd dombhajlatok és a kacskaringós folyó páratlan élővilága már őseinket is lenyűgözte. A zöldellő rétek az állattenyésztés, a dombok és hegyláblejtők pedig a szőlő- és gyümölcstermesztés számára kínálnak kedvező lehetőséget.

A XIX. század elején Európán végigsöprő filoxéra járvány miatt a szőlő- és borkultúrát fokozatosan leváltotta a gyümölcstermesztés és a pálinkakészítés. A gondos munkának köszönhetően az egyéni illat és zamatvilággal rendelkező gönci barackpálinka méltán van a hungarikumok között.

A körülhatárolt vidéket 45 település alkotja, a névadó Göncön kívül többek között a Károli féle bibliafordításról híres Vizsoly, Tállya, Szerencs és a mesebeli falu, Boldogkőváralja is. A kistelepülés nyugalmát a település fölé magasodó Bodókő sziklán álló vár őrzi, amelyet a néphagyomány szerint IV. Béla király az életét a tatárok elől megmentő helybéli lakossal építtette fel. A térség közepén fekszik Boldogkőváralja. A község nevével lassan egybeforr az eredetvédett, intenzív illatú és zamatú gönci barackpálinka, amelynek karakteres ízéhez a település körzetében termett gyümölcs szolgál alapul.

A községben alapította a BESTILLO Pálinkaházat Czakó Gábor, feleségével, Mónival továbbá Debreceni Klárával és Vavrek Zsolttal. A gondos tulajdonosok a hathektárnyi, 2400 kajszi fából álló ültetvény esszenciáját varázsolják üvegekbe. Nemrégiben került palackba az idei termés, amely a sok nyári napsütésnek köszönhetően egészen páratlan zamatú lett, a kellemes tónusú mag karaktert és a jól hangsúlyozott gyümölcsös ízvilágot édeskés, friss virág illatok gazdagítják. Czakóék nagy gondot fordítanak a birtok organikusan művelésére, gyógynövénykivonatokkal permetezik, a talaj és a gyomflóra művelésével teszik ellenállóvá a fákat.

Ennek köszönhetően kimagasló minőségű gyümölcsöt tudnak szüretelni, amely alapvető fontosságú kiindulópontja a pálinkakészítésnek, de a hagyományok őrzése, valamint a technológia szigorú betartása is hozzájárulnak ahhoz, hogy az üzemben első osztályú párlat kerüljön a BESTILLO elegáns palackjaiba.

Hosszú az út a kajszi tavaszi virágzásától az asztalra kerülő illatos pálinkáig. Az érett, egészséges gyümölcsből először cefre készül. A gondosan válogatott, átmosott, aranyszínű gyümölcs a magozóba kerül. A zúzott, aprított gyümölcs pépes állapotúvá válik, így a sejtfalak felszakításával a cukortartalmú lé hozzáférhetővé válik az élesztő számára. Az erjesztési folyamat során a tartályokban a barack cukortartalma 6-10 nap alatt alakul át alkohollá és szén-dioxiddá. A párlat rozsdamentes acéltartályba kerül, ahol legalább három hónapon át időzik. A palackozás előtt lágy ivóvízzel végső alkoholfokára hígítják, amely szerintük 40%-osan adja vissza a legjobban a gyümölcs illatát és karakterét.

A gönci barackpálinka egyike a legismertebb eredetvédett pálinkáknak. Czakó Gábor és tulajdonostársai a hagyományokat a modern technológiával ötvözve, a sárgabarack valódi ízét szeretnék eljuttatni a hozzáértő fogyasztók asztalára. Zimankós téli estéken a meleg szoba ablakán át a hóesést figyelve, jól eshet egy-egy kupica ebből a légiesen könnyű, bódító illatú, zamatos gyümölcspárlatból.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.