Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Augusztus 11. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: orientpress

Pajzsmirigy-problémával sem lehetetlen teherbe esni

Pajzsmirigy-problémával sem lehetetlen teherbe esni

Sok nő szembesül azzal a problémával, hogy valamiért nem tud teherbe esni, és ennek egyik oka gyakran pajzsmirigy alulműködés. A legtöbben úgy gondolják, ezzel a betegséggel a gyerekvállalás szinte lehetetlen, ám Dr. Bérczy Judit főorvos, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa eloszlatja a tévhiteket, és elmondja, hogy az orvosi segítség mellett mi mit tehetünk azért, hogy a fogantatás ebben az esetben is sikeres lehessen.

A pajzsmirigy a test hormongyára
Nem véletlen, hogy ha a pajzsmirigy működésében gondok adódnak, akkor nem egyszerű a fogantatás, hiszen mint mindent az emberi testben, a petesejt beágyazódását is hormonok befolyásolják, amikért pedig éppen ez a szerv az egyik fontos felelős.

„A pajzsmirigy alapvető szabályozó tényező minden sejt működésében, így a női hormonháztartás fenntartásában is fontos szerepet kap, hiszen többek között az ösztrogén, és a progeszteron megfelelő mennyiségben történő termelődéséért is felel. Pajzsmirigy alulműködésben előfordul, hogy a megtermékenyült petesejt az elégtelen progeszteron hormon szint miatt nem tud beágyazódni. Szintén gondot jelenthet a teherbeesés szempontjából az emelkedett prolaktin hormonszint, mely szintén a sárgatesthormon (progeszteron) hatást gyengítheti. Emellett zavart szenvedhet a szénhidrát anyagcsere, aminek következtében inzulinrezisztencia léphet fel, ami szintén akadályozó tényező.”

Mi is tehetünk azért, hogy a fogantatás sikeres legyen
„Orvosilag igazolt pajzsmirigy alulműködés kezelésében nagy szerepet kap a hormonpótló kezelés. A gyógyszerezés mellett azonban a beteg maga is sokat tehet állapotának javulásáért. Éppen ezért mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, hiszen a megfelelő kezeléssel, és tudatos odafigyeléssel, valamint étrendi változtatásokkal a terápia hatékonysága növelhető, így a baba is könnyebben megfoganhat. Hogy mi mindent érdemes tenni ennek érdekében?

- A gyógyulás érdekében javasolt minél könnyebben emészthető táplálékokat enni. Azonban emellett a tej fogyasztását ajánlott háttérbe szorítani!

- A glutamát (E620-628) nevű tartósító ízfokozószer, amely szinte minden ételízesítőben, felvágottban, készételben, tartós élelmiszerben megtalálható, szintén kerülendő. Ezen az anyag ugyanis tartós fogyasztás esetén könnyen felboríthatja a hormonháztartás egyensúlyát.

- Kerüljük a sok cukros, gyors szénhidrátot tartalmazó étkeket.

- Kerüljünk minden olyan élelmiszert, vagy étkezési szokást, amely a szervezetben erjedési folyamatot indíthat el. Ennek érdekében nem jó a gyümölcsöt az étkezés végén fogyasztani, ezeket mindig önállóan, például tízóraiként együk.

- Napi 100-200 mikrogramm szelén többnyire jótékony hatású, csakúgy, mint az omega-3 tartalmú készítmények. A plusz jód bevitel azonban attól is függ, hogy mi az oka a pajzsmirigy alulműködésének, így ezt mindig konzultálja meg kezelőorvosával.

- Számos kutatás igazolja, hogy a D-vitamin a pajzsmirigy betegek gyógyulásának is fontos eleme, így ha lehet, akkor figyeljen a bevitelre, ne maradjon ki a napi vitaminok közül.” – mondja dr. Bérczy Judit főorvos, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;