Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Augusztus 07. 07:03, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Ózonszint miatt szmogriadót rendeltek el a fővárosban

Ózonszint miatt szmogriadót rendeltek el a fővárosban

Elrendelte a fővárosban a szmogriadó úgynevezett tájékoztatási fokozatát csütörtökön a levegő magas ózonszintje miatt Budapest főpolgármestere - tájékoztatta a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója az MTI-t.

Szűcs Somlyó Mária közölte: az intézkedésre azután került sor, hogy a főváros levegőjének ózonszintje három egymást követő óra átlageredménye alapján, négy mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny csoportjaira, például a gyermekekre, az időskorúakra és a krónikus betegekre - tette hozzá.

A főpolgármester arra kér mindenkit, hogy részesítse előnyben a tömegközlekedést, a termelőüzemek működtetői mérsékeljék az úgynevezett ózonelőanyagok kibocsátását, mérsékeljék a szénhidrogén-kibocsátással járó tevékenységet, például a bitumenolvasztást, festést, mázolást.

A közlemény szerint, az ózonszint emelkedését az ózonelőanyagok jelenlétén túl az intenzív napsugárzás, a magas hőmérséklet, a vegetációs időszakban a növények által fokozottan kibocsátott szerves vegyületek és a szélcsendes időjárás segítik.

A szakemberek azt ajánlják , hogy 12 és 18 óra között senki ne szellőztessen és lehetőleg ne tartózkodjon a szabadban - közölte a kommunikációs igazgató.

Címkék: ózon, budapest, riadó, szmog

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.