Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Október 27. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Oxigénnel a stroke ellen

Oxigénnel a stroke ellen

A legfrissebb nemzetközi kutatások eredményei alapján a hiperbár oxigénterápia kiegészítő kezelésként történő alkalmazása jelentősen hozzájárulhat a szélütést szenvedett betegek állapotának javulásához.

Október 29-én ünneplik világszerte a stroke világnapját. A szélütés hazánkban is az egyik leggyakoribb halálozási ok. Magyarországon évente körülbelül 50.000 embert érint, az esetek 36 százaléka halállal végződik, a fennmaradó betegek nagy része pedig nem lesz képes régi életvitelét folytatni.

Különösen veszélyeztetettek a dohányosok, a magas vérnyomással, a magas koleszterinszinttel küzdők, és a cukorbetegek, de az elhízás és a túlzott alkoholfogyasztás is kockázati tényezőnek minősül.

A szélütés tünetei rendszerint gyorsan és váratlanul lépnek fel: ha arcunk elkezd zsibbadni, elferdülni, nem találjuk vagy nem értjük a szavakat, kettős látás, térbeli tájékozódási vagy érzékelési zavarok lépnek fel és mindez nem jár fájdalommal, azonnal forduljunk orvoshoz!

A stroke alapvetően két típusba sorolható: vérzéses illetve érelzáródásos stroke-t különböztethetünk meg. Az esetek 80 százalékában érelzáródás miatt szenvednek az betegek szélütést, amikor egy vérrög elzárja a keringés útját. Keringés hiányában az érintett ér által ellátott agysejtek oxigén és tápanyag nélkül maradnak, így sorsuk megpecsételődik, a stroke által érintett területen elhalnak, és ez a folyamat sajnos visszafordíthatatlan. Mivel az agyban rendkívül kis területen koncentrálódnak a mozgást, az érzékelést, a beszédet, a tárgyak felismerésének képességét irányító sejtek, már egy kis részt érintő szélütés is súlyos következményekkel járhat. Van azonban a sejthalált szenvedett terület és az egészséges – vérkeringéssel rendelkező – zóna között egy átmeneti rész, amelynek keringését stroke terápiával helyre lehet állítani, vagy legalábbis javítani.

Vizsgálatok szerint a rehabilitációs kezeléssel és a vele egy időben végzett hiperbár oxigénterápia (HBOT) együtt jobb eredményeket produkálnak, mint a rehabilitációs kezelés önmagában. Taiwanon 46 stroke-on átesett beteget vizsgáltak, akik közül 16-an a stroke utáni általános kezelés mellett 10 alkalmas hiperbár oxigénterápiás kezelést is kaptak, míg másik 30 beteg csak rehabilitációs ellátást kapott, HBOT nem. Bár két héttel a stroke után még nem volt tapasztalható jelentős különbség a két csoport között, egy hónappal a szélütés után már csak az oxigénterápiát kapó betegeknél volt megfigyelhető jelentős javulás, miközben a kontrollcsoport állapota nem sokat változott a két héttel azelőtti állapothoz képest.

A másik kutatás 74 olyan embert vizsgált, akik 6-36 hónappal a kutatás kezdete előtt szélütést kaptak. A kísérleti csoport 2 hónapon keresztül, heti 5 alkalommal 90 perces hiperbár oxigénterápiás kezelésben részesült, míg a másik csoport 2 hónapig nem kapott hiperbár terápiát, majd az azt követően 2 hónapig igen. Mindkét csoport esetén szignifikánsak javultak az eredményeik a hiperbár oxigénterápiás 2 hónap alatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.