Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Április 25. 14:22, hétfő | Helyi
Forrás: Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat

Óvdaközelettséggel kapcsolatos közlemény

Óvdaközelettséggel kapcsolatos közlemény

Közlemény a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alóli felmentésre vonatkozó jegyzői kérelmek, és az óvodakötelezettség külföldön történő teljesítésére vonatkozó jegyzői értesítések benyújtása tárgyában.

A közelgő óvodai beiratkozások kapcsán az alábbiakról tájékoztatjuk az érintett szülőket.

A kötelező óvodai nevelésben való részvétel alóli felmentés:

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (továbbiakban Nkt.) 8. § (2) bekezdése alapján:
„ A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt. A jegyző - az egyházi és magán fenntartású intézmények esetében a fenntartó - a szülő kérelmére és az óvodavezető, valamint a védőnő egyetértésével, a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, az ötödik életév betöltéséig felmentést adhat a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, képességeinek kibontakoztatása, sajátos helyzete indokolja.”

A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet (továbbiakban: Rendelet) 20. §-a értelmében:

(2a)„Az a szülő, aki az Nkt. 8. § (2) bekezdésben foglaltak alapján felmentést kér a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól, az óvodai beiratkozásra az (1) bekezdésben meghatározott időtartam kezdő időpontjáig nyújtja be kérelmét a gyermek lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye szerint illetékes jegyzőhöz, továbbá a kérelem másolatát a kötelező felvételt biztosító óvoda vezetőjéhez. Ha a szülő nem települési önkormányzati fenntartású óvodába kívánja beíratni gyermekét, akkor a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alóli felmentési kérelmét az óvoda fenntartójához nyújtja be, továbbá a kérelem másolatát megküldi a gyermek lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye szerint illetékes jegyzőhöz.”

(2b) A kötelező óvodai nevelésbe beíratott gyermek szülője az óvodai beiratkozást követően a (2a) bekezdésben meghatározott eljárás szerint a nevelési év során kérheti a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alóli felmentést, ha a gyermek családi körülményei, képességeinek kibontakoztatása, sajátos helyzete indokolja.

A kérelem letölthető:

http://varos.kiskunfelegyhaza.hu/images/stories/intezmenyek/jegyzoi_kerelem_a_kotelezo_ovodai_nevelesben_valo_reszvetel_aloli_felmentesre_vonatkozoan.docx

A kérelem benyújtásának határideje: 2016. május 9. (illetve a nevelési és során)
Kérelem benyújtásának helye: Kiskunfélegyháza Város Jegyzője (6100 Kiskunfélegyháza, Kossuth Lajos utca 1.)

A kérelem másolatát a kötelező felvételt biztosító óvoda vezetőjéhez kell benyújtani.

Óvodakötelezettség külföldön történő teljesítése:

Az EMMI rendelet 20. § (2) bekezdése alapján:
„A szülő - a családi napköziben vagy a bölcsődében ellátásban részesülő gyermek, továbbá a (2a) bekezdésben foglaltak kivételével - az óvodai nevelésben történő részvételre jogszabály alapján kötelezett gyermekét köteles beíratni a települési önkormányzat vagy a fenntartó által közzétett közleményben vagy hirdetményben meghatározott időpontban. A napi négy órában óvodai nevelésre kötelezett gyermek szülője, ha gyermeke az óvodakötelezettségét külföldön teljesíti, köteles arról a beiratkozás idejének utolsó határnapját követő tizenöt napon belül írásban értesíteni a gyermek lakóhelye, annak hiányában tartózkodási helye szerint illetékes jegyzőt. A napi négy órában óvodai nevelésre kötelezett, az óvodával jogviszonyban álló gyermek szülője, ha gyermeke az óvodakötelezettségét a jövőben külföldön teljesíti, előzetesen köteles értesíteni a gyermek lakóhelye, annak hiányában tartózkodási helye szerint illetékes jegyzőt.”

A jegyzői értesítés formanyomtatványa letölthető: http://varos.kiskunfelegyhaza.hu/images/stories/intezmenyek/jegyzoi_ertesites_ovodakotelezettseg_kulfoldon_torteno_teljesitesrol.doc
Az értesítés benyújtásának határideje: 2016. május 26.
Az értesítés benyújtásának helye: Kiskunfélegyháza Város Jegyzője (6100 Kiskunfélegyháza, Kossuth Lajos utca 1.)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.