Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2017. Szeptember 09. 11:00, szombat | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Óvatosan a mogyoróval!

Óvatosan a mogyoróval!

A túlérzékenység gyakran már kisgyermekkorban megjelenik.

Halálos is lehet a mogyoróallergia, amire a minap nyilvánosságra került történet is figyelmeztet. Egy külföldi vendég súlyos anafilaxiás sokkot kapott az egyik budapesti étteremben. A hírek szerint az eset három éve történt, de a fiatal nő máig nem épült fel. Olyan mértékű agykárosodást szenvedett, hogy beszélni sem tud. A lány állítólag azért került sokkos állapotba, mert hiába kérte, hogy az allergiájának megfelelő ételt hozzanak ki neki.

A rendőrség az ügy kirobbanása után foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűntette miatt indított eljárást. A súlyos allergiában szenvedőknek az is sokkot okozhat, ha az étel csak nyomokban tartalmaz mogyorót, vagy a közelükben felbontanak egy zacskó ropogtatnivalót, s ők belélegzik a mogyoróport.

A diófélék közül a legtöbb esetben a földimogyoró okoz túlérzékenységet, ami gyakran már kisgyermekkorban megjelenik. A tünetei lehetnek enyhébbek, például kiütés, hasmenés, orrfolyás, de akár életveszélyesek is.

Ezért fontos, hogy a túlérzékenyek egészen kis mennyiséget se vegyenek magukhoz. Bár az allergiát gyógyítani nem lehet, de ausztrál kutatók biztató kísérleteket folytatnak.

Másfél éven át egy bizonyos probiotikumot és a mogyoróban található fehérjét adtak be a kísérletben szereplő gyermekeknek, így próbálva csökkenteni az immunrendszerüknek az allergénre adott túlzott reakcióját.

Sikerült elérniük, hogy a gyerekek csaknem háromnegyede még évek múlva is képes volt allergiás reakció nélkül mogyorót enni. Mindez egyelőre csak a kutatólaborban vált be, otthon ma még nem célszerű kísérletezni vele.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)

2024. Május 17. 09:46, péntek | Helyi

A MÁV kérése - Ha pünkösdkör utazik, váltsa meg már most vonatjegyét!

Május 19-én, vasárnap az ünnepnapi, 20-án a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok, 21-én pedig már a megszokott munkanapi menetrend érvényes.