Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2024. Január 19. 14:12, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Otthon Centrum: óvatos derűlátás jellemzi az ingatlanpiacot

Otthon Centrum: óvatos derűlátás jellemzi az ingatlanpiacot

Óvatos derűlátás érzékelhető az ingatlanpiacon, részben a hitelkamatok csökkenése, részben a csok plusz bevezetése miatt - közölte az Otthon Centrum (OC) pénteken az MTI-vel.

Soóki-Tóth Gábor, az OC elemzési vezetője szerint az idei év biztató kilátásai már 2023 végén érzékelhetők voltak, az infláció csökkenésével a hitelkamatok megindultak lefelé. A szakember a közleményben kifejtette: vannak kedvező jelek a gazdaságban, a feszes munkaerőpiac további bérnövekedéssel járhat, ami a csökkenő kamatszint mellett hozzájárulhat a kereslet élénküléséhez. A csok plusz megjelenésével nagyjából 15 ezerrel nőhet az adásvételek száma.

Az ingatlanközvetítő elemzési vezetője a lakáspiaci trendről elmondta: míg 2021-ben 160 ezer, 2022-ben 138 ezer, addig tavaly már csak 100-110 ezer adásvétel történt. De az adásvételek száma mellett a földrajzi megoszlás is változott: 2014-15-ben még Budapesten volt a legtöbb adásvétel, ezután a városokban, majd - különösen a falusi csok bevezetése után - a községekben, elsősorban a nagyvárosok körüli agglomerációs településeken nőtt erőteljesen a vásárlások száma. Ezzel szemben 2023 majdnem összes negyedévében már a legtöbb lakóingatlan-adásvétel olyan községekben történt, ahol igényelni lehetett ezt a támogatást, kevéssel megelőzve a városi tranzakciók számát.

Az Otthon Centrum hálózatában értékesített használt ingatlanok közül a családi házaknál 13,3 százalékkal, a téglalakásoknál 10,5, a panellakásoknál pedig 8,7 százalékkal nőtt az átlagos négyzetméterár 2023-ban éves szinten.

Azokban a városokban, városkörnyéki településeken, amelyek a legkedveltebbek a vásárlók körében, további árnövekedésre lehet számítani - fogalmazott Soóki-Tóth Gábor a közleményben.

A 2000-ben alapított Otthon Centrum csaknem 180 irodával és teljes országos lefedettségével rendelkező ingatlanközvetítő hálózat. Az Otthon Centrum a Biggeorge Holding része, amelynek tagjai többek között az ingatlanfejlesztés, ingatlan alapkezelés és az ingatlanfinanszírozás területén végzik tevékenységüket. 2022-ben az Otthon Centrum többségi tulajdont szerzett az ingatlan- és hitelközvetítéssel foglalkozó Open House, valamint a lengyel Freedom, majd 2023-ban az ugyancsak lengyel Investor cégcsoportban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 15:29, hétfő | Belföld

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Belföld

Kecskeméti vereségével kiesett a Mezőkövesd

Az utolsó helyezett Mezőkövesd 2-1-re kikapott Kecskeméten a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójának első vasárnapi mérkőzésén, ezzel eldőlt, hogy búcsúzik az élvonaltól.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Belföld

Marad a változékony, az átlagosnál hűvösebb idő április utolsó hetében is

Április utolsó hetében is változékony, a megszokottnál hűvösebb idő várható.

2024. Április 21. 11:31, vasárnap | Belföld

Szijjártó Péter: az Európában és az észak-atlanti közösségben világháborús készülődés zajlik

Európában és az észak-atlanti szövetségben egyfajta világháborús készülődés zajlik - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.