Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. November 29. 11:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Adrienn

Ott a helye a női táskákban

Ott a helye a női táskákban

November 26-án Dr. Domján Mihály új könyvével, a Királynőképzővel ismerkedhettek meg az érdeklődők a Petőfi Sándor Városi könyvtárban megrendezett előadáson.

A könyv szerzőjének ez a harmadik kiadott könyve, mely azt az alcímet viseli, hogy „Megengeded magadnak?”

Minden nő életében szükség van az erőre, a kitartásra. Azért, hogy a mindennapok során ránk nehezedő gondokat, problémákat, az élet kisebb-nagyobb, hol vidám, hol könnyfakasztó helyzeteit kezelni tudjuk, időnként jólesik egy kis kapaszkodó, ami felráz, helyre tesz bennünket és a bizonytalanságokat, ami bennünk felgyülemlik. Erre ez az új önismereti könyv nagyon is alkalmas. Még a mérete is ideális, így bármikor fellapozhatjuk.

A könyv születéséről és hátteréről Dr. Domján Mihály a következőképpen nyilatkozott az este folyamán.

2003-2004-ben egy hölgy járt egyéni terápiára. Ebben az időben még a szerző fogorvosként dolgozott, a pszichológia csak másodlagos volt életében. Mivel szép eredményeket ért el a hölgy lelkivilágának helyre zökkentésében, az illető elújságolta a barátnőjének is, hogy élete miképpen változott meg gyökereiben. Fél év elteltével azzal a kéréssel fordult Dr. Domján Mihályhoz a hölgy, hogy arra kéri, hozzanak létre egy csoportot a barátnőjével karöltve. Akkor még meg sem fordult a könyv szerzőjének a fejében, hogy szeretne hölgyekkel csoportosan foglalkozni, mindenesetre beleegyezett. 2005 májusában megtartották az első csoportos összejövetelüket, majd még ebben az évben ősszel elindult a „Királynőképző” csoport.

A könyv születésének közvetlen előzményeként azt is megtudhattuk, hogy a gazdasági válság előtti időszakban Dr. Domján Mihály írt egy könyvet, amelynek a témája a fent említett csoport élete és a foglalkozásokon felmerülő problémák feldolgozása volt. A kiadó a gazdasági válságra hivatkozva nem tudta kiadni a megszületett művet. A szerző második könyvének kiadásakor, mely a „Veled vagyok” címet viseli, már érlelődött a gondolat egy újabb könyv megszületéséről.
100 terápiás kérdést gyűjtött össze, amelyek a mindennapos munkái során felléptek az ügyfelei körében. Így állt össze a Királynőképző című könyv és végül magánkiadásban jelent meg.

Az alcím nem véletlenül „Megengeded magadnak?”
Nagyon fontos életünkben, hogy nemcsak teljesíteni lehet és küzdeni dolgokért, hanem az is fontos, hogy ne csak a férfi énünket használjuk, hanem a női énünket is, ami elfogad és megenged. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez rendkívül nehéz dolog. Meg kell engednünk magunknak azt, hogy tudjuk: értékesek vagyunk, szeretni valók vagyunk. Engedjük meg magunknak a hibázás luxusát is. Sajnos szabályok és önmagunkról alkotott hiedelmek mentén próbáljuk az életünket élni. Néha tegyük fel magunknak a kérdést: Hol tartunk az életünkben? Számunkra mi a fontos az adott életkorban? És természetesen alakítsunk ki sorrendet is.

Nagyon sokszor azt sem tudjuk, mit akarunk. Bizonytalanok vagyunk, sodródunk és elvárjuk a másik embertől, hogy ő hitelesítse a mi életünket és megmondja, nekünk mi a jó. Meg kell tanulnunk önmagukkal beszélni. A pszichológus erre tanít meg, hogy a későbbiek folyamán ez rutinná váljon számunkra és ne másoktól várjunk segítséget, hanem vitassuk meg önmagunkkal a lehetséges megoldásokat a felmerülő problémákra. Merjük feltenni azokat a kérdéseket önmagunknak, amelyek a könyvben is szerepelnek sok más, egyéni élettől függő kérdéscsoport mellett.

Pl.: Mi jó nekem? Mi jó a másiknak? Ki nekem az anyám? Van önbizalmam? Ezek és a többi könyvben megjelenő kérdéssor mind-mind olyan, amit bármikor feltehetnénk önmagunknak, mégsem tesszük. A könyv szembesít bennünket a problémák gyökereivel és egyfajta jóleső kényszert érzünk arra, hogy válaszoljunk, vagy legalábbis megpróbáljunk válaszolni a feltett kérdésekre, ezáltal tudatosítva bennünk valódi énünk mélységeit. A könyv elolvasása és fellapozása segíthet abban, hogy megtaláljuk elveszett önmagunkat, tisztázzuk magunkban félelmeinket, hiedelmeinket, megerősítsen önmagunk és mások elfogadásában és utat mutasson a megbocsátás érzésének eléréséhez. Nem mindenki fordul rögtön pszichológushoz, ha párkapcsolati, munkahelyi vagy bárminemű gondjai vannak, sőt még végső elkeseredésében sem teszi, hanem inkább megfutamodik. A könyv erre nyújt megfelelő megoldást. Akkor vehetjük elő, amikor csak akarjuk és azt a részt olvashatjuk el belőle, ami épp érint bennünket.

Az előadás mintegy használati útmutatóként is szolgált a könyvhöz, de akinek nem volt szerencséje részt venni rajta, az se essen kétségbe, mert a könyv mindenki számára íródott, legyen az férfi vagy nő, tinédzser vagy érett korú. A könyvben felmerülő kérdések általánosak, mégis ha választ kell adnunk rá, akkor teljesen egyénre szabottnak, sajátunknak érezzük.

Az könyvismertető végét záró tapsvihar egyöntetűen azt mutatja, hogy a sorok között kézről-kézre járó könyvbe belelapozva és az előadást végighallgatva sokan elgondolkodtak a hallottakon. Az est zárásaként Dr. Domján László dedikálta a megvásárolt könyveket és válaszolt az esetlegesen felmerülő kérdésekre is.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.