Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Augusztus 19. 19:49, kedd | Helyi
Forrás: Félegyházi Hírek

Ötmilliárdos hulladékkezelési projekt indul a Homokhátságon

Ötmilliárdos hulladékkezelési projekt indul a Homokhátságon

Fejlesztik a hulladékgyűjtési és- hasznosítási rendszert a Homokhátságon, melyre mintegy 5 milliárd forintot költenek.

Fejlesztik a hulladékgyűjtési és- hasznosítási rendszert a Homokhátságon, melyre mintegy 5 milliárd forintot költenek. A környezetvédelmi beruházás Csongrád, Bács-Kiskun és Baranya megye 82 településén 300 ezer embert érint. A projekt keretében bővítik a felgyői regionális hulladékkezelési központot, melynek alapkő letételére augusztus 18-án került sor. A rendezvényen városunkat Kapus Krisztián polgármester képviselte.

A beruházás jelentőségéről Szabó Zsolt, fejlesztési- és klímapolitikáért, valamint közszolgáltatásokért felelős államtitkár, Gyovai Gáspár, Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke és Kovács Ernő, a Bács-Kiskun megyei kormánymegbízott beszélt.
Homokhátságon a hulladékgazdálkodással összefüggő beruházásoknak igen komoly múltja van. A kilencvenes évek elején alakult meg az első olyan önkormányzati összefogás, amely a hulladékgazdálkodási programot térségi szintre emelte. 1990-ben még mindössze Csongrád és 23 település vett részt az együttműködésben. Bő tíz évvel később azonban már 82 önkormányzat fogott össze a Homokhátsági Regionális Települési Hulladékgazdálkodási Program keretében. Az akkori projekt összértéke több mint 11 milliárd forint volt, amelynek 75 százalékát az Európai Unió Előcsatlakozási Alapja finanszírozta. A beruházás során huszonhárom létesítmény – több hulladéklerakó, hulladékválogató, komposztáló – készült el, amelyeket 2008-ig sikerült is üzembe állítani. Azóta folyamatosan bővítik, fejlesztik a hulladékgazdálkodási program már meglévő egységeit. 2010-ben a Környezet és Energia Program, azaz a KEOP kertében egy előkészítési projekt kezdődött a Homokhátságon a már megvalósult ISPA projekt tovább fejlesztése érdekében.

A Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás négy és fél milliárd forintot meghaladó támogatást nyert a megkezdett munka továbbfolytatásához. A 2014. márciusa és 2015. márciusa között megvalósuló projekt során újra használati központok kerülnek kialakításra a már meglévő hulladékudvarokon (Baja, Csongrád, Kalocsa, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas), fejlesztést hajtanak végre a három nagy hulladéktelepen (Vaskút, Felgyő, és Kiskunhalas), beszerzésre kerül hat házhoz menő szelektív gyűjtőjármű, három darab zöldhulladék gyűjtőjármű, valamint három konténerszállító gyűjtőjármű. Nem utolsó sorban pedig kiosztásra kerül a 2000 fő alatti településeken mintegy 10.000 darab házi komposztáló edény. A komposztálás révén a háztartási szerves hulladék nagymértékben újrahasznosíthatóvá válik, valamint a hulladéklerakók terhelése is jelentősen csökken.
A projekt során beszerzésre kerülő gyűjtő és szállító járművek kizárólag az újonnan kialakított rendszerelemek ellátására szolgálnak majd. Ez egyben azt is jelenti, hogy csak a házhoz menő gyűjtésben vesznek részt, mind a csomagolási mind pedig a zöldhulladék vonatkozásában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.