Hírek
2016. Július 02. 16:00, szombat |
Helyi
Forrás: hazipatika.com
Ötféleképpen javítja az egészséget a fahéj

A fahéj, intenzív ízének hála, egyike a leggyakrabban használt fűszernövényeknek.
De amellett, hogy jó az íze és az illata, rendkívül sok pozitív tulajdonsága is van, ezért nem csoda, hogy már kétezer éve használják nem csak a konyhában, hanem a gyógyításban is.
A fahéj egész sor pozitív hatása közül a legfontosabbak a következők:
1. Egy 2015-ös tanulmány megállapította, hogy a fahéjkivonat eredményes lehet az agyat érintő betegségek - mint amilyen az Alzheimer-kór - tüneteinek kezelésében. Ugyanis felveszik a harcot a béta amyloid plakkokkal szemben, amelyek felhalmozódása a demenciát okozó kór kialakulásának egyik oka.
2. A 2-es típusú diabéteszben szenvedő 66 kínai önkéntes vett részt 2012-ben abban a kísérletben, amelynek eredménye szerint a fahéj képes csökkenteni a vércukorszintet, így jól alkalmazható a diabéteszes diétában. Napi 120-360 milligramm fahéj már 3 hónap után jelentős változásokat hozott a vér glükóztartalmában. Természetesen, figyelni kell az adagolásról szóló orvosi utasításokra, mert a túl sok fahéj is árthat az egészségnek.
3. Nem csak a vércukorszint, de a magas vérnyomás is leküzdhető a fahéj segítségével, így csökkenthető a szívroham és más szívvel kapcsolatos betegségek kialakulásának esélye. Mivel a diabétesz a szívbetegségek egyik előfutára, és a fahéj a cukorbaj ellen is hatékony szernek bizonyult, a hatás gyakorlatilag kétszereződik.
4. Az ember leghalálosabb ellenségei az olyan mikrobák, mint a Listéria vagy az E.coli. A fahéjban található fahéjaldehid képes ezeket a parányokat kiiktatni, sőt a szájüreg sterilizálásában is segíthet. A baktériumok ellen mutatott hatékonysága már a szépségipart is megérintette, ezért egyes, a bőrfertőzések megelőzését elősegítő krémek alapanyagaként is használják a fahéjt.
5. A fahéj tele van antioxidánsokkal, ezek pedig kiemelt hatékonysággal számolják fel a szervezetben a szabadgyököket, megakadályozva sejtromboló hatását.
A fahéj egészséges, de nem szabad elfelejteni, hogy egyik összetevője, a kumarin nagy mennyiségben károsítja a májat, és akár halálos is lehet, ezért a fűszer fogyasztását ésszerű keretek között kell tartani.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Augusztus 16. 09:04, szombat | Helyi
Keleti Pályaudvar - Késnek a vonatok
Biztosítóberendezési hiba lassítja a vonatok fogadását és indulását a budapesti Keleti pályaudvarnál - közölte a Mávinform péntek délután a honlapján.
2025. Augusztus 14. 16:41, csütörtök | Helyi
Bokrétaünnepet tartott a Félegyházi Pékség Kft.
Új gyártócsarnokának építése alkalmából bokrétaünnepséget rendezett a Félegyházi Pékség Kft.
2025. Augusztus 14. 10:42, csütörtök | Helyi
Anyakönyvi hírek
Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.
2025. Augusztus 12. 13:57, kedd | Helyi
Búcsú Marancsikné Némedi Erzsébettől
Tisztelt kiskunfélegyházai polgárok!