Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Április 25. 09:00, szombat | Életmód
Forrás: webbeteg.hu

Öt éven belül gyógyíthatóvá válhat az asztma

Öt éven belül gyógyíthatóvá válhat az asztma

A Cardiffi Egyetem kutatói együttműködve a Londoni Kings College és az amerikai Mayo Egyetem szakembereivel megtalálták, mi okozza az asztmát és hogyan lehet az okot megszüntetni.

A Cardiffi Egyetem kutatói együttműködve a Londoni Kings College és az amerikai Mayo Egyetem szakembereivel megtalálták, mi okozza az asztmát és hogyan lehet az okot megszüntetni, felfedezésük nyomán öt éven belül gyógyíthatóvá válhat a világszerte 300 millió embert sújtó betegség.

A tudósok azonosították azokat a sejteket, amelyek a légutak összeszűkülését okozzák, ha azokat ingerlő, például szennyezésből származó anyagok érik. A Science Translational Medicine orvosi folyóiratban közzétett tanulmányukban leírták a kalciumérzékelő receptor (CaSR) sejtek - amelyek érzékelik a környezeti változásokat - eddig nem bizonyított szerepét az asztma előidézésében. Egérkísérletekben, valamint asztmás és nem asztmás emberek légúti szöveteivel végzett kísérleteikben kimutatták, hogy a csontritkulás kezelésében használt kalciumreceptorgátló (calcilytic) szerek hatásosak lehetnek az asztma gyógyításában. A szakemberek remélik, hogy a jövőben az asztmások a rohamok megelőzése céljából fogják szedni ezt a gyógyszert, és nem lesz szükségük inhalálóra.

Az asztma kezelési lehetőségei

A legtöbb asztmás beteg esetén a gyógyszerek kombinációban biztosítják a hosszú távú tünetmentességet és a rohamoldást. Orvosa segít Önnek eldönteni, hogy az Ön esetében a kor és a betegség súlyossága függvényében melyik kezelési lehetőség a legmegfelelőbb.

"Eredményeink hihetetlenül izgalmasak. Először találtunk kapcsolatot a légutak gyulladása - amelyet környezeti triggerek (allergének, cigarettafüst, kipufogógáz) váltanak ki - és a légutak izomösszehúzódása között az allergiás asztmában" - idézte a King's College honlapja Daniela Riccardit, a Cardiffi Egyetem professzorát. Ha bizonyítani tudjuk, hogy a kalciumreceptorgátlók biztonságosak, amikor közvetlenül az ember tüdejébe juttatjuk, akkor öt év múlva abban a helyzetben leszünk, hogy kezelhetjük velük a betegeket és megállíthatjuk az asztma kialakulását - tette hozzá. Az asztma a légutak betegsége, a pontos okát eddig nem ismerték. Az asztmás betegek légútjai igen érzékenyek, fokozottan reagálnak számos ingerlő tényezőre, úgynevezett triggerekre. Ezen triggerek eredményezhetnek asztmás rohamot. Miközben az asztmát ellenőrzés alatt lehet tartani a betegek nagy részénél, minden tizenkettedik beteg rosszul reagál a jelenlegi kezelésekre.

Az asztma évente többszázezer nap iskolai és munkahelyi hiányzásért felel minden évben. A súlyos asztmás rohamok kialakulásának kockázata csökkenthető a megfelelő kezeléssel, illetve azzal, ha Ön képes felismerni és kezelni a roham előjeleit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.