Városlista
2021. október 25, hétfő - Bianka

Hírek

2019. Február 05. 10:59, kedd | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Öt és fél éve a leggyengébb teljesítménynövekedés januárban az euróövezeti gazdaságban

Öt és fél éve a leggyengébb teljesítménynövekedés januárban az euróövezeti gazdaságban

Öt és fél éve a leglassúbb növekedési ütemet mutatta januárban az euróövezeti gazdaság teljesítménye a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet kedden publikált elemzése szerint.

Az előzetes 50,7 pontnál magasabbnak bizonyult, 51,0 pont lett az euróövezeti feldolgozóipar januári kompozit beszerzésimenedzser-indexe, de 0,1 százalékponttal alacsonyabb a decemberi 51,1 pontnál.

A kompozit BMI a feldolgozóipari és szolgáltatóipari mutatók összesítésével készül. Januárban a kompozit BMI már sorban az ötödik hónapja csökkent és öt és fél éves mélypontot ért el.

Az euróövezet szolgáltatóiparának szintén kedden publikált végleges januári beszerzésimenedzser-indexe szintén jobb lett az előzetes értéknél és nem változott a decemberihez képest. Az index előzetes értéke 50,8 pont volt, a végleges januári érték pedig 51,2 pont lett, megegyező a 49 havi mélypontra jutott decemberivel.

Az euróövezeti feldolgozóipar még múlt pénteken publikált beszerzésimenedzser-indexének (BMI) végleges értéke januárban az előzetessel megegyező 50,5 pontra csökkent a decemberi 51,4 pontról. A mutató januárban már sorban a hatodik egymást követő hónapban csökkent és 2014 novembere óta a legalacsonyabb értéken állapodott meg.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

Januárban a spanyol gazdaság érte el a legjobb teljesítményt az euróövezetben 54,5 pontos, hét havi csúcsra emelkedő kompozit BMI-vel. Az írországi kompozit BMI 67 havi mélypontra, 53,3 pontra csökkent, a német 52,1 ponton két hónapja a legjobbnak bizonyult, az olasz 48,8 pontra, 62 havi mélypontra, a francia 48,2 pontra, 50 havi mélypontra csökkent.

"Gyenge lábakon kezdte az évet az euróövezeti gazdaság, a javak és szolgáltatások iránti csekély kereslet miatt a növekedés stagnálás közeli állapotba jutott" - foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. "A BMI adatok alapján 0,1 százalékos negyedéves növekedésre lehet számítani az első negyedévben, 2013 óta a leggyengébbre" - tette hozzá, "ami alapján valószínűsíthető, hogy az 1,5 százalékos 2019-es GDP-növekedési előrejelzést lefelé kell majd módosítani".

Elmondta: "ami a feldolgozóipar teljesítményének csökkenő exportkereslet miatt bekövetkezett gyengüléseként indult, mostanra átgyűrűzött a szolgáltatóiparra is. Miközben a feldolgozóipar már recesszióba kezd süllyedni, a szolgáltatóipar teljesítményének a növekedési üteme négy éve a leglassúbb szintre csökkent. A legrosszabb azonban még csak ezután következik: a feldolgozóipar új megrendelései közel hat éve a leggyorsabb ütemben esnek vissza, a szolgáltatóiparban pedig megállt a megrendelések növekedése. Összességében a kereslet 2013 óta nem látott mértékben csökkenésnek indult."

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 25. 18:04, hétfő | Külföld

Milliárdokat különít el a járvány következő hullámaira Izrael

Izrael tízmilliárd sékelt (közel ezer milliárd forintot) különít el a koronavírus-járvány esetleges következő hullámaira - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap.

2021. Október 25. 11:51, hétfő | Külföld

A fertőzöttek száma 243,3 millió, a halálos áldozatoké több mint 4,943 millió a világon

A világon 243 644 340 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig hivatalosan a járvány alatt, a halálos áldozatok száma 4 947 967 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli adatai szerint.

2021. Október 25. 10:50, hétfő | Külföld

Robbanás történt Kína vezető repülési és űrhajózási egyetemének egyik laboratóriumában

Robbanás történt Kína vezető repülési és űrhajózási egyetemének egyik laboratóriumában, két ember meghalt és további kilencen megsérültek - számolt be hétfőn a kínai sajtó.

2021. Október 25. 07:00, hétfő | Külföld

Szigorítják a Horvátországból érkezők beutazási szabályait Németországban

A járványügyileg fokozottan kockázatos területek közé sorolták a német hatóságok Horvátországot a koronavírus terjedése miatt,