Városlista
2021. április 14, szerda - Tibor

Hírek

2017. Február 10. 12:35, péntek | Helyi
Forrás: petofiszallas.hu

Öt disznóból készült a lakoma Petőfiszálláson

Öt disznóból készült a lakoma Petőfiszálláson

Február 4-én került megrendezésre Petőfiszálláson az V. hagyományőrző disznóvágás.

A rendezvény legfőbb célja évről-évre a régi hagyományok megőrzése, felelevenítése. Ez alkalommal is több mint 400 ember látogatott el Petőfiszállásra.

Szász Jánostól, Petőfiszállás polgármesterétől megtudtuk, hogy a disznóvágáson nem csak település lakói vettek részt, hanem Kecskemétig kiterjedő térség településeinek lakói is ellátogattak a rendezvényre. A disznóvágás a Faluház mellett, a hozzá kapcsolódó műsorok, pedig nagyrészt a Faluházban zajlottak.
A Faluház előterében és nagytermében kiállításra került a helyi értéktár, mely tükrözi Petőfiszállás értékét, helyi jellegzetességét, mely magát a települést is egy értéktárrá teszi. Az értéktár mellett a helyi vállalkozók termékei is kiállításra kerültek. Petőfiszállás az ország második legnagyobb tanyavilágával rendelkező települése. A nagy tanyavilág tudata is összhangban van a hagyományőrzéssel.
Ezúttal 5 disznó került levágásra, mely egy részét az önkormányzat vásárolta, másik részét felajánlásokból kapta a falu. Ebből egy 3 mázsás disznót és több mint 30 kiló sertésmájat sütöttek meg reggelire párolt káposztával és sült vérrel. A levágott disznók szalmával és kézi hajtású disznópörkölővel voltak pörkölve. Egész nap az Amatőr Királyi Szakácsklub tagjai és a Nasztej jóvoltából fánk és lángos került felszolgálásra. Este sült hurka, szült kolbász, bográcsban főtt sertéspörkölt várta az eseményre látogatókat. A vacsorához már több mint 500-an láttak neki. A belépő a meghirdetéssel összhangban egy kis aperitif ital és sütemény volt. Mindenki kedvére ehetett, ihatott egész nap, jól érezhette magát. A zenés jó hangulatot Kócsó Nándor és zenekara adta.

Közel harmincan öltöztek be paraszti ruhákba. A rendezvényen népviseletben részt vett Varga Mihály és családja, Tarjányi Tamás és felesége Tarjányiné Lencsike valamint a környező településekről érkezett hagyományőrző lovasok. A nap folyamán fellépett Varga Mihály, Tarjányiné Lencsike, a gátéri citera zenekar, a petőfiszállási néptánc csoport, a Szentkúti Nyugdíjas klub Népdalköre, Csocsesz és zenekara. Vacsora előtt került sor az ingyenes belépőjegy ajándék sorsolásra, mely keretén belül kisorsoltak vágódeszkákat, húsvágó tőkéket, főnyereményként mangalica malacokat. A jókedv késő estig tartott. Megközelítőleg másfél mázsa kolbász és ugyanennyi hurka valamint négy bogrács sertéspörkölt készült.

A rendezvény szervezői ezúton mondanak köszönetet minden egyes támogatónak, akik lehetővé tették ennek a napnak a megvalósulását! Köszönik a munkáját mindenkinek, aki segített a rendezvény lebonyolításában és a disznók levágásában, feldolgozásában! Különösképp a három fő böllérnek és családjuknak, Pintér Károlynak, Tóth Józsefnek, Molnár Lajosnak és a mesteri bogrács főzőknek, Torma Istvánnak, Fekete Károlynak, Nagy Jánosnak és Mészáros Istvánnak, Móczár Lászlónak, Nagy Péternek, Boros Péternek! Ezen kívül az önkormányzati hivatal dolgozóinak, az önkormányzati konyha dolgozóinak, az óvoda vezetőjének és dolgozóinak, a szociális intézmény vezetőjének és dolgozóinak, a nagycsaládos egyesület vezetőjének és tagjainak, az iskolai szülői munkaközösség vezetőjének és dolgozóinak, a polgárőrség vezetőjének és tagjainak illetve Sári Péternek a hangtechnikusi munkáért!

A rendezvény támogatói: Petőfiszállás Község Önkormányzata, Képviselő-testülete, Szekeres Ferenc és felesége, Tóth Vince, SZABÓ TÜZÉP - Szabó András, Krupa -Tóth István, NASZ TEJ Kft., Tóth Róbert, Integrál ÁFÉSZ, Majsa Pite, Paksi Lajos és felesége, Kiss Torma, Komfort Style Kft, Iványi Árpád, Szentkúti ABC- Szász László, Királyi Szakácsok.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 14. 09:36, szerda | Helyi

Mi a teendőnk, ha nem érkezett meg a védettségi igazolványunk?

Az, hogy az igazolvány milyen előnyökkel fog járni, csak a jövőben bekövetkező fokozatos nyitás során derül ki, erről még nem jelentek meg részletszabályok.

2021. Április 14. 09:18, szerda | Helyi

Annyi szemetet dobnak el az autósok, amennyi egy kisebb megyeszékhely éves hulladéktermelése

Próbálja eltüntetni az út menti illegálisan lerakott szeméthegyeket a következő két hétben a Magyar Közút.

2021. Április 13. 16:12, kedd | Helyi

10 milliárd forintos élelmiszeripari beruházás kezdődik Kiskunfélegyházán

Állami támogatással 10 milliárd forintos élelmiszeripari beruházás kezdődik Kiskunfélegyházán - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter kedden a kiskunfélegyházi NT Kft. beruházását.

2021. Április 13. 15:09, kedd | Helyi

Újabb turisztikai tájékoztató táblák kerültek kihelyezésre

A helyi lakosok és a közelebbről-távolabbról érkezők szolgálatára újabb turisztikai táblákat helyeztek ki Kiskunfélegyházán a buszpályaudvarral szemben.