Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. December 07. 09:25, hétfő | Helyi
Forrás: hirado.hu

Öt biztos módszer, amivel szabad hely lesz a mobilon

Öt biztos módszer, amivel szabad hely lesz a mobilon

Mindennapi használat során a letöltött játékok, zenék, videók, e-mailek, üzenetek és persze az internetezések feleszik a tárhelyet az Androidon.

Alábbiakban bemutatunk néhány kézenfekvő, egyszerű, s néhány kevésbé ismert módszert is a belső memória karbantartására, tisztogatására.

1. Távolítsuk el a nem használt alkalmazásokat

Evidens, de néha mégsem tesszük meg: pedig a nem használt – vagy túl ritkán használt – alkalmazásoknak semmi keresnivalójuk nincs az okostelefonon. Nyissuk meg a Beállítások/Alkalmazások menüpontot és a Letöltött alkalmazások között keressük ki az eltávolítandó appokat. Haladjunk módszeresen: először töröljük a Gyorsítótárat, majd az Adatokat, aztán jöjjön a Kényszerített leállás és végül Eltávolítás.

Az Alkalmazások menüben lapozzunk az Összes alá, itt többnyire rendszeralkalmazások vannak, amiket törölni ugyan nem tudunk, de letilthatjuk ezeket (például a Google Play Filmeket). Óvatosan járjunk el, s ne kísérletezzünk olyan alkalmazások eltávolításával, mint például az Android rendszer, mert csúnya összeomlás lehet a vége. Ezúttal az imént leírt takarításnak nem eltávolítás, hanem Letiltás lesz a vége. Érdemes az Értesítések megjelenítése pontból kivenni a pipát, ne jajongjon az applikáció kétpercenként, hogy szeretne visszakerülni. A letiltottakat továbbgörgetve a Nincs engedélyezve menüpont alatt találjuk. A különféle készülékek különféleképpen reagálnak a rendszeralkalmazások kikapcsolására: ha túl sok galiba keletkezik, törődjünk bele, s engedélyezzük a makacskodó appot.

2. Töröljük a gyorsítótárat

Az alkalmazások gyorsítótárai egy ponton túl inkább „lassítótárak”. Lépjünk a Beállítások/Tárhely menüpontba, s az alábbi képen látható Gyorsítótárazott adatokat megérintve bátran töröljünk mindent. Néha egészen meglepő méretű adattemető halmozódik itt föl az internetes tevékenységeink, zenehallgatásunk, videózásunk nyomán.

3. Töltsük a képeket felhőbe

Sok ingyenes és bőséges tárhely áll rendelkezésre a Dropboxtól a Boxon át a Microsoft OneDrive-jáig. Android készülék tulajdonosként adódik a gyárilag feltelepített Google Drive és a Google Fotók használata.

Felhőbe nyilván nem töltünk jelszavakat, magánéletünkbe túlzott bepillantást nyújtó fájlokat. Érdemes az adott felhőszoftver beállításait alaposan tanulmányozni, hogy elkerüljük például a Google Fotók csapdáit. A Fotókat ugyanis nem elég az applikációban kikapcsolni, hogy ne szinkronizálja fel az összes képünket, ezt a lépést külön meg kell tennünk a Beállítások/Fiókok/Google/Saját fiók/Google Fotók menüpontban is, különben a Google vígan szinkronizál minden a mobilunkon található fotót.

(Előfordulhat, hogy frissítés után a program megint engedélyezi saját magának a szinkronizációt: érdemes időnként megnézni, csakugyan kikapcsolt állapotban van-e, ha nem akarjuk, hogy minden képünk a felhőben tárolódjon. Általában: nézzük át alaposan a Fiókok beállításait.)

4. Hajítsuk kukába a felesleges és túlméretes fájlokat

Nem mindig tudjuk biztosan, hogy melyik az a fölös fájl vagy könyvtár, amelyik valóban túl sok helyet rabol a tárhelyből. Számos alkalmazás áll rendelkezésre ennek kiderítésére: kényelmesnek és megbízhatónak bizonyul az innen letölthető DiskUsage.

5. Pakoljuk az alkalmazásokat az SD kártyára

A legtöbb Android telefon tárhelye bővíthető SD kártyával, amire sok (bár nem minden) alkalmazás áthelyezhető, s gyakorlatilag ugyanúgy fognak futni, mintha az eleve kijelölt helyükön lennének. Jól bevált erre az itt található AppMgr III – lánykori nevén App 2 SD -, ami nem csak az alkalmazások átrakására alkalmas, de le is lehet „fagyasztani” vele azokat. (A hibernált appok helyet ugyan foglalnak továbbra is a készüléken, de akkumulátort, adatforgalmat a következő indításukig nem fogyasztanak.)

+1 tipp: Takarításra alkalmazzunk cselédet

Tíz közül kilenc takarító és taskkiller program több bajt csinál, mint hasznot. A kevés kivétel egyike az innen letölthető:https://play.google.com/store/apps/details?id=eu.thedarken.sdm SD Maid. Ez a program kitörli az uninstallált alkalmazások maguk után hagyott adattörmelékeit, a rendszer által előállított helyfoglaló jelentéseket, naplófájlokat, optimalizálja az adatbázisokat, sőt, az előző pontban említett fagyasztásra is alkalmas.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.