Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Május 01. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Össznépi füstölgés a trafiktörvény miatt

Össznépi füstölgés a trafiktörvény miatt

A vártnál nagyobb visszhangot váltott ki a trafik-törvény. A nagy dohánymultik siratják az eddig jól hasító és busásan tejelő piacot, a pályázatokon vesztes vállalkozók pedig azért szívják a fogukat, mert szerettek volna egy bizonyos körzetekben jónak ígérkező üzleti modellben részt venni. Természetesen itt nem elsősorban a kistelepülési trafikokról van szó.

A nagy össznépi füstölgés tegnap az ellenzéki pártok részéről még erősebb lett, amikor az árrés 10 vagy 12 százalékra emelése vetődött fel kormányzati részről. A dohánykereskedelmet felügyelő állami cég vezetője azt mondta, a trafikok pályáztatása megfelelt a törvényeknek. Gyulay Zsolt szerint a dohány-kiskereskedelmi koncesszió pályázati rendszer világos feltételeket szabott a kiírásban, július elsejétől pedig beindul a nemzeti dohányboltok új rendszere. Gyulai Zsolt azt is megjegyezte: már a törvény megalkotásakor, a pályázat kiírásakor látszott, sokan nem érdekeltek abban, hogy július 1-jével felálljon az új rendszer. Az 5000 nyertes mellett 10 000 vesztes van, és a döntések persze indulatot kavartak.

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. elnöke azt mondta: a bíráló bizottságokat a minisztérium hozta létre szakértőkből, a testület összetételéről pedig azért nem adnak információt, hogy megóvják őket az esetleges rosszindulatú zaklatástól. A pályázatértékelésében a legnagyobb az üzleti terv súlya volt, 50 százalékos. Eddig a dohánykiskereskedelem 75-80 százaléka multinacionális cégeknél, benzinkutaknál volt, most 100 százalékban átkerül családi vállalkozások kezébe, és ez az érdeksérelem fő oka - tette hozzá Gyulai Zsolt. Az első körben eredménytelennek nyilvánított pályázatokkal érintett mintegy 1400 településre március 29-én jelent meg a pályázati felhívás. A termékkör bővítése és a 10 százalékos fix árrés mellett mindenhol megéri dohányboltot nyitni - hangsúlyozta Gyulay.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: