Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Szeptember 16. 15:46, szerda | Belföld
Forrás: proaktivdirekt.com

Ősszel a Balatonnál

Ősszel a Balatonnál

Amikor a Balatonnál nyaralunk és rossz az idő, sokszor úgy érezhetjük, hogy itt nincs mit csinálni. Pedig ez egyáltalán nem így van!

Amikor a fürdésnek nem kedvez az idő, útilaput köthetünk a talpunkra, és jókat kirándulhatunk a tó körül. Nincs ez másként ősszel sem.

Az egyetlen hátul ütője az őszi balatonozásnak talán annyi, hogy ilyenkor kevesebb hely (értsd: étterem, büfé) van nyitva. Éppen ezért érdemes a balatoni kirándulást a központi településekre, vagy azok köré tervezni. Ezek nyáron egyébként is túlzsúfoltak, ősszel viszont kiélvezhetjük meghittségüket.

A főszezonon kívül főként a Balaton északi részét illetve a Balaton-felvidéket érdemes meglátogatni, hiszen itt találhatunk olyan túraútvonalakat és látnivalókat, amivel akár egy hosszú hétvégét is megtölthetünk.
Balatonfüred

Az utóbbi évek legfelkapottabb balatoni települése Füred volt. Teljesen megértjük a rajongást, hiszen csodaszép lett a Tagore sétány, ami ősszel talán még romantikusabb. A hulló falevelek sárgás-bordós árnyalata, a Balaton csillámló vize ilyenkor is vonzó úti céllá teheti a várost azoknak, akik értékelik a nyugalmat és a természet eme szépségeit. Ha már a sétányon vagyunk, igyunk egy kis savanyú gyógyvizet is.

A kirándulni vágyók felkereshetik a Jókai kilátót, ahonnan csodás balatoni panoráma tárulhat elénk, s egy rövid sétával a Lóczy barlangot is meglátogathatjuk. Kellemes túra lehet a Koloska-völgy bejárása is.
Tihany

Balatonfüred egyik nagy előnye, hogy közel van Tihany, és Tihany egyik nagy előnye, hogy közel van Balatonfüred. :) Ha őszi balatonozásra vágyunk, akkor érdemes eme két város közül választani egyet, s meglátogatni a másikat is.

Tihanyban az Apátság és annak környéke a fő látnivaló, de itt is túrázhatunk. A félszigeten érdemes felkeresni a Belső-tavat, vagy végig járhatjuk a vadregényes Lóczy gejzírtúrát, ami gyakorlatilag minden fontos látnivalón végig vezet, de akár részletekben is bejárhatjuk. Erről szól a következő tájékoztató filmecske.

Badacsony

A borkedvelőknek – kifejezetten a jó fehér borok rajongóinak – a Badacsony környéke nagyszerű választás. Pincetúrák, borteraszok, kilátó, isteni rétes és pogácsa vár itt rátok, egyszóval a Badacsony ideális gasztro-célpont. A klasszikus kirándulások, túrák kedvelőinek is szívből ajánljuk, hiszen túraútvonalakat itt is találhattok. Ott van például a Folly-arborétum, az Ábrahám-hegy nyugati oldalán, ahol faritkaságokat is megcsodálhatunk, ha pedig messzebbre tekintünk a Balaton és a Badacsony nyújt csodaszép látványt. Ezenkívül közel van a szigligeti vár, amit nem érdemes kihagyni, ha a környéken járunk.
Balaton-felvidék

Tihany, Badacsony és Balatonfüred is része a csodás Balaton-felvidéknek, de e kiemelt úti célokon kívül még rengeteg kincset rejteget ez a hatalmas terület. Itt aztán kalandozhatunk kedvünkre.

A Balaton-Felvidéki Nemzeti Park olyan nevezetességeket foglal magába, mint például a Monoszlónál található Hegyestű, amely Magyarországon egyedülálló geológiai látványosság, hangulatos bányatúrával egybekötve nézhetjük meg. A Tapolcai-medence központjában található tapolcai tóbarlang is megér egy kitérőt. S ott vannak még a csodaszép falvak, melyeken autóval vagy kerékpárral végig gurulni is élmény: Salföld, Kővágóörs, Köveskál és Kékkút. Ez utóbbi gyógyvízéről is híres, míg Köveskálon remek piacot találhatunk.

Reméljük, hogy felkeltettük az érdeklődésedet, s ősszel is maradandó Balaton-parti élményeket szereztek a családdal!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.