Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2020. Augusztus 23. 09:11, vasárnap | Helyi
Forrás: Adrienn

Összefogással valósult meg a Zöld Város projekt

Összefogással valósult meg a Zöld Város projekt

A Zöld Város projekt ünnepélyes lezárása méltó ünnephez kapcsolódott Kiskunfélegyházán.

Augusztus 20-án, államalapításunk ünnepén adták át Félegyháza egyik legnagyobb beruházását, amelynek keretében az egész városközpontunk megújulhatott.
A Béke téren az ünnepélyes szalagátvágást megelőzően Csányi József polgármester szólt a megjelentekhez:

- Az alapkövet több mint egy éve raktuk le, de ez a projekt régebben kezdődött. Talán 2012 májusában, amikor tizenkét ember szövetséget kötött, és amellett tette le hitét, hogy Kiskunfélegyházának változásra van szüksége. Szellemiségében és a város építészetében egyaránt. Ez a törekvés ma itt teljesedett ki. A főtér ennek az erős szövetségnek a jelképévé válik. Lezsák Sándor országgyűlési képviselővel közösen a tizenegy képviselő Kiskunfélegyháza városáért már több mint 5 éve tud együtt dolgozni. Ehhez a szövetséghez kapcsolódott a 2014-es megyei önkormányzati választásokon Rideg László elnök úr. Általa olyan lehetőség érkezett Európából, amit nem volt szabad elengednünk. A Területi Operatív Program keretein belül város- ill. településfejlesztésként is emlegetett forrásokat lehetett igényelni. Ez a pályázat 2015. novemberében került benyújtásra, majd ezt követően érkeztünk el oda, hogy valamivel kevesebb mint 1 milliárd 998 millió forint összegben elnyertük a forrást.
Ha ma végignézünk a főtéren, vagy végigsétálunk a „ligetös” főutcán, jól láthatjuk, hogy az Ótemplomtól a vasútállomásig egy teret, egy lelket, egy szót, egy hitet képez ez az új építmény. Hiszem, hogy olyat sikerült alkotni a városban, ami mindenkinek kedvére való
– mondta köszöntő beszédében polgármesterünk.

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke a megyében, illetve a városunkban megvalósult fejlesztésekről szólt.
– Bács-Kiskun megye az ország legnagyobb méretű megyéje. Most lehetőség nyílt arra, hogy 63 milliárd forintot – pályázatokon keresztül – a megyén belül a települések fejlesztésére, szépítésére fordítsuk.

A pályázati szakaszban nagyon jó kapcsolat alakult ki a polgármesterekkel, és egyetértés született abban, hogy ezt az összeget azokra a dolgokra költsük, amelyekre helyben a legnagyobb szükség van. Hozzá kell tenni azt is, hogy ez az összeg ma már 70 milliárd fölé emelkedett. Épültek bölcsődék, bővültek a települések működtetéséhez szükséges eszközparkok és számos egyéb fejlesztés valósult meg.

A pályázatokból, a fejlesztési törekvésekből kiderült, hogy megyénkben nagy az itt élők tenni akarása. El kell mondani azt is, hogy országosan Bács-Kiskun megyében emelkedett legnagyobb mértékben a házasságkötések száma, és 12 százalékkal több gyermek született ebben az évben, mint az előzőben. Ez az itt lakók élni akarását jelzi.

A megyei önkormányzat létrehozott egy fiatal szakemberekből álló munkaközösséget, amelynek az a feladata, hogy a legkisebb településeket segítse a pályázatokban, elképzeléseik megvalósításában.

Megkaptuk már a következő TOP 2-es pályázati kiírásokat véleményezésre. Ez azt jelenti, hogy januártól indul az új fejlesztési ciklus, akkorra készen leszünk az új fejlesztési elképzelésekkel. Biztos, hogy Félegyháza, ahol ebben a ciklusban megvalósult a Zöld Program, új bölcsőse épült, fejlesztették az ipari parkot és számos beruházás történt, a jövőben is új létesítményekkel gyarapszik, megújítja közműveit – tette hozzá a megyei elnök.

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, az országgyűlés alelnöke elismeréssel szólt a megvalósult beruházás kivitelezéséhez.

– Ami itt történik Félegyházán, az példázata annak, hogy amikor a megújulás érdekében összefognak a józan erők, akkor szerethető, élhető, egészséges környezetet képesek teremteni. Ennek feltétele az is, hogy országunk gazdasági szempontból is folyamatosan erősödjön és a vidéki Magyarország a központi költségvetés figyelmének centrumába kerüljön. A kormány célzott támogatást képes adni annak érdekében, hogy Kiskunfélegyháza még magasabb életminőségű város lehessen. Minden adott ahhoz, hogy ez a város győztes legyen a következő évtizedekben is – fogalmazott Lezsák Sándor országgyűlési képviselő.

Az ünnepi beszédeket követően Rónaszéki Gábor tb. kanonok, érseki tanácsos, a Sarlós Boldogasszony Templom plébánosa áldotta meg és szentelte fel a megújult városközpontot.

- Egy tér önmagában véve csak egy hely. Jelentőssé azáltal lesz, ha a tér élettérré változik. Ha itt nemcsak összejönnek az emberek, hanem találkoznak is és a találkozásból kapcsolatok, a kapcsolatokból közösségek válnak és a közösségnek már lehet éltető és megtartó ereje. A kulturált környezet, a szépség és a funkcionalitás elősegíti, hogy a tér élettérré válhasson. De a nagyobbik részt nekünk kell hozzátennünk. Amikor áldást kérünk erre a térre, azt kérjük a Jóistentől, hogy ezt a teret ragyogja be az Ő szeretete és dicsősége – mondta beszédében Gábor atya.

Az ünnepség zárásaként Csányi József polgármester ajándékcsomaggal köszönte meg a projekt megvalósításában közreműködő tervezők, kivitelezők és önkormányzati munkatársak munkáját.

(Képek: Fábián Adrienn)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.