Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. December 24. 08:51, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Ősi ünnep a karácsony

Ősi ünnep a karácsony

A karácsony ősi ünnep, ilyen formában a 4. század óta ünneplik az emberek - mondta Monostori László plébániai kormányzó az M1 aktuális csatorna december 24-ei reggeli műsorában.

Kifejtette: valójában nem tudni pontosan, hogy az év melyik időszakában született Jézus Krisztus. Mivel úgy tartják, Krisztusból ered a világosság, az év ezen időszakában pedig már egyre hosszabbodnak a nappalok, "világosabbak lesznek napjaink", az atya szerint szép gesztus, hogy a téli napforduló után ünnepeljük Jézus születését.

Kitért arra is, hogy az ünnepnek pogány gyökerei vannak. Rómában ilyenkor a sol invictust, vagyis a legyőzhetetlen napot, a Napistent ünnepelték. Erre reagált az egyház azzal, hogy a "mi világosságunk Jézus maga", és így lett "megkeresztelve az ünnep".

Jézus Krisztus születését december 25-én ünnepeljük. Szintén ősi, de zsidó gyökerű hagyomány, hogy az igazán nagy ünnepeket már előző este elkezdjük ünnepelni - ismertette.

Címkék: ünnep, karácsony

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt