Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2019. Április 09. 14:40, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Ősi módszert mutattak be a konfliktuskezelésre a Betűbölcsiben

Ősi módszert mutattak be a konfliktuskezelésre a Betűbölcsiben

A Petőfi Sándor Városi Könyvtár Gyermekbirodalmának vendége ezúttal Samu Veronika a Kapocs Szociális és Gyermekvédelmi Intézmény mediátora volt.

Az előadó az emberi kapcsolatok velejárójának a konfliktusok kezelésének legegyszerűbb módját mutatta be a megjelent anyukáknak és apukáknak.

A konfliktus, nézeteltérés a családban, iskolában, munkahelyen, párkapcsolatban, üzleti életben, politikában, vagyis szinte mindenhol jelen van. A különbségek abban mutatkoznak meg, hogyan kezeljük a konfliktust. Ha képesek vagyunk tárgyalni a másik féllel, akkor a kapcsolatunk épülni fog, ha harcolni tudunk csak, akkor romboljuk kapcsolatainkat. Van, aki mindezt tudja, de külső segítség nélkül nem tudja megvalósítani. Ilyenkor kell a közvetítő - a mediátor – aki segít egyezségre jutni a másik féllel.

A mediáció ősi módszer, gyors és kevésbé fájdalmas megoldása az emberek közötti konfliktusoknak. A mediáció a konfliktuskezelés egyik lehetséges módszere, amit olyankor célszerű alkalmazni, amikor két vagy több fél között érdekellentét, vagy nyílt konfliktus támad és a résztvevők nem tudják célravezetően, belátható időn belül – a felek kölcsönös megelégedését szolgáló módon – megoldani. Például szomszédsági, párkapcsolati, családi konfliktusok vagy válás esetén. A mediáció bizalmas. Ami elhangzik a mediációs folyamat során, az előítélet nélkül kerül elfogadásra. Nem használható fel nyilvánosan vagy későbbi eljárásokban. Minden olyan információ, amit az egyik fél – akár külön tárgyaláson, akár az előkészítő beszélgetésen mondott – nem adható tovább a másik félnek, csak ha az a fél, aki ezt megosztotta, felhatalmazza a mediátort. Kivételt képeznek a kiskorú veszélyeztetésével kapcsolatos információk.

A mediátor teret és helyet biztosít a kommunikációra, lehetőséget teremt, hogy a felek valóban meghallják egymást. A résztvevők közösen megállapodást fogalmaznak meg, amelyben maguk állítanak fel olyan szabályokat az elfogadható megoldás érdekében, melyeket meg is tudnak valósítani. Így maguk teremtik meg a vita megoldásának feltételeit. A mediátor nem dönt, nem javasol, nem ítélkezik, csak katalizálja a feleket a megoldások kezelésében.

Samu Veronika előadó arra biztatta hallgatóságát, hogy amennyiben a gyermeküket is érintő konfliktushelyzetbe kerülnek, vagy tudomásuk van ismerőseik körében olyan párkapcsolatról, ahol hasonló körülmények álnak fenn, úgy keressék fel, vagy tanácsolják számukra a Kapocs Szociális és Gyermekvédelmi Intézmény Család és Gyermekjóléti Központjának felkeresését, ahol ingyenesen kérhetik a mediációt, mely 2016 óta a speciális szolgáltatások közé tartozik.

A mediációs szolgálat mindig a gyermek legfőbb érdekében jár el és a gyermekvédelmi szempontokat előtérbe helyezve segítik a szülőket, hiszen ha a szülők jól vannak egymással, akkor a gyermeknek is megfelelő családi körülményeket tudnak biztosítani.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 19:13, szerda | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Hagyományőrző, kulturális, szórakoztató programok, kiállítások, sportesemények színesítik a városalapítók hete fesztiválját május 17. és 26. között.

2024. Május 15. 11:41, szerda | Helyi

Több mint két tonna romlott húst találtak egy kisteherautóban az M5-ösön

Több mint két tonna romlott húst találtak a pénzügyőrök egy túlsúlyos kisteherautóban az M5-ös autópályán - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerdán az MTI-t.

2024. Május 14. 10:58, kedd | Helyi

A kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum nyerte az Év emlékhelye díjat

Átadták az Év emlékhelye díjat, amelyet 11 pályázó közül a Petőfi Emlékmúzeum nyert el.

2024. Május 14. 10:47, kedd | Helyi

Lakitelek - Felavatták Yunus Emre török költő szobrát

A török irodalom meghatározó, 13. században alkotó személyiségének állítottak emléket a Hungarikum Ligetben.