Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Október 31. 11:14, szerda | Helyi
Forrás: kiskunfelegyhaza.hu

Orvos ösztöndíjat vezet be a Kiskunfélegyháza önkormányzata

Orvos ösztöndíjat vezet be a Kiskunfélegyháza önkormányzata

Erről hosszas előkészítő munka után döntött október 25-i ülésén a félegyházi képviselő-testület.

A képviselő-testület döntésével egyben megalapította a Kiskunfélegyháza egészségügyéért felsőoktatási ösztöndíjat, és rendeletben szabályozva a támogatás részleteit.

A szakemberek számos alternatívát megvizsgáltak annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabb megoldást találják meg a jövő Félegyházán tevékenykedő orvosainak kinevelése és itt tartása érdekében. Az új ösztöndíjtól azt remélik, hogy hatékony megoldást nyújt az orvosutánpótlásra.

A most elfogadott rendelet értelmében olyan, jelenleg orvosi egyetemre járó, lehetőleg félegyházi fiatalok jelentkezését várják, akik jövőjüket ebben a városban képzelik el. Az első ösztöndíjszerződést 2019-től tervezi megkötni az önkormányzat. A leendő orvos tanulmányai elvégzéséig havi 100 ezer forint támogatásban részesül, amiért cserében azt kell vállalnia, hogy az önkormányzat egészségügyi alapellátásában, vagy a városi kórház szakellátásában fog dolgozni legalább annyi ideig, amíg az ösztöndíjat folyósították számára.

Az ösztöndíj-program évfolyamonként egy fő támogatásával tervez, azaz 2020-ban egy, majd az azt követő években további egy-egy fővel bővül. Az ösztöndíjasok munkába állásával a Kiskunfélegyházán is érzékelhető orvoshiány néhány év múlva érzékelhetően csökkenhet.

A kiskunfélegyházi képviselő-testület döntött továbbá egy gréder és egy traktor vásárlásáról is, amelyek a zöldfelületek, földutak karbantartását könnyítik majd meg. A városatyák elfogadták továbbá azt is, hogy az önkormányzat lakásonként 20 ezer forinttal támogassa a társasházi gyűjtőkémények lezárása miatt szükséges elektromos fővezeték és kémények felújítását azokban a közösségekben, akik benyújtják kérelmüket.

2017-ben összesen 15 társasház nyújtott be erre vonatkozó kérelmet, beruházásukat 6 millió 720 ezer forinttal támogatta az önkormányzat. A tavalyi döntés óta 7 újabb társasház döntött a felújítás mellett és igényelte az önkormányzati segítséget.

A társasházi gyűjtőkémények letiltásában érintett további lakóközösségek – a „Panel Programban” már állami és önkormányzati támogatásban részesített társasházakat kivéve – továbbra is kérelmezhetik az önkormányzati támogatást. Ehhez szükséges a katasztrófavédelem által kiállított tanúsítvány vagy igazolás, a társasházi közgyűlés határozat-kivonata, valamint a kivitelezői szerződés. A beruházás megtörténtét később számlával, és a teljesítést igazoló bankszámlakivonattal kell igazolni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.

2024. Április 23. 16:25, kedd | Helyi

Növényvédelmi permetezés