Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2017. Március 07. 09:45, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Országos versenyen lett második a mezgés Sallai Zoltán

Országos versenyen lett második a mezgés Sallai Zoltán

Idén Hajdúböszörményben a Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium adott otthont a Húsipari Termékgyártó Szakma Kiváló Tanulója Versenyének.

A megmérettetésre február 28. és március 3. között került sor. A gyakorlati verseny helyszínéül a debreceni Hajdúhús 2000 Kft.-t jelölték meg a szervezők.

A Kiskunfélegyházi Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Szakképző Iskola és kollégium két diákja is nagyon jól szerepelt a versenyen. Az ország legjobb húsipari termékgyártó tanulói közül Sallai Zoltán a 2. helyezettként (86%-os összesített eredménnyel) állhatott fel a dobogóra, valamint Milák Dávid pedig az előkelő 5. helyen (83%-os összesített eredménnyel) végzett, ezzel mindketten megszerezték a szakmai bizonyítványt.

A diákok felkészítő tanárai Patyiné Gyóni Márta tanárnő, Zsikla Adrienn tanárnő, Kiss-Feketéné Bodor Barbara tanárnő, Vidéki Andrea tanárnő, Kissné Kovács Edit tanárnő, Szatmári István szakoktató volt. A versenyre való felkészülést Dénes Zoltán, a tanvágóhíd üzemvezetője biztosította.

A versenyre a csapatot Szatmári István szakoktató kísérte el, aki évek óta nagy szerepet vállal az országos megmérettetésre készülő fiatalok felkészítésében. A diákoknak nagy segítséget jelentett az is, hogy vizsgatapasztalatot szerezhettek a Kiskunfélegyházán, és Budapesten megrendezett regionális versenyeken. De ettől függetlenül izgalommal, és várakozással tekintettek a szellemileg- és fizikailag is megterhelő 4 napos eseménysorozat elé.

A gyakorlati verseny 4 részből állt: másodlagos húsipari feldolgozásból, ahol alap adalék-, összetevők- és fűszerkimérés, valamint a töltelékes húskészítmény gyártása történt meg. Második feladatként vágóhídi munkát kaptak a versenyzők, melyben a sertés test bontását, zsigerelését, hasítását, háj eltávolítását és a kabátszalonna megmunkálását kellett megoldaniuk. A harmadik feladatcsoport a darabolást és a csontozást foglalta magába, míg az utolsó a húsipari értékesítés minden mozzanatát a vevő kiszolgálásán át az áfás számla előállításáig.
Az elméleti részben 60 perc alatt szakmai számításokat kellett végezni. A szóbeli versenyen pedig tételhúzást követően tíz perc állt rendelkezésre a felelésre – tudtuk meg Rózsa Páltól az iskola igazgatójától a verseny kapcsán.
Majd kihasználva az alkalmat ezúton is szeretne köszönetet mondani az iskola tanárainak, szakoktatóinak a felkészítésért, külön kiemelve Szatmári István szakoktató nevét, aki nyugdíjba vonulása előtti utolsó versenyére kísérte el a csapatot. Munkája a diákok sikereiben, és a szép eredményeiben tükröződik vissza.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak: