Városlista
2021. január 25, hétfő - Pál

Hírek

2020. Április 28. 14:07, kedd | Helyi
Forrás: delmagyar.hu

Országos tesztelést indítanak a hazai orvosi egyetemek

Országos tesztelést indítanak a hazai orvosi egyetemek

A vizsgálatsorozat célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról.

Reprezentatív minta alapján, több tízezer fő bevonásával átfogó országos szűrővizsgálatba kezd május 1-jétől a Semmelweis Egyetem vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosképző – jelentették be az orvosképző egyetemek országos klinikai járványügyi vizsgálatáról szóló videokonferencián kedden.

A vizsgálatsorozat célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról.

Az eredmények alapján tanulmány készül arról, hogy mekkora a vírusfertőzöttek valós száma hazánkban, hányan betegedtek meg eddig összesen, és szerezhettek immunitást a vírussal szemben, illetve hányan lehetnek a szinte tünetmentes vírushordozók.

A szűrővizsgálatot, az úgynevezett PCR-teszt segítségével végzik, ez a ma ismert legtévedhetetlenebb módja a fertőzés kiszűrésének, ugyanis ez a teszt képes kimutatni a vírus örökítőanyagát – emelte ki Merkely Béla, a Semmelweis
Egyetem rektora a videokonferencián.

Ennek során a páciens légúti (garat- és orr-) váladékából mintavételi pálcával mintát vesznek, azt speciális csőbe teszik, és genetikai vizsgálatokkal mutatják ki a vírus jelenlétét.

A PCR-teszt mellett vért is vesznek a vizsgált személyektől, ezzel a megerősítő laborvizsgálattal a szervezet vírusra adott lehetséges immunválaszát mutatják ki – mondta Merkely Béla.

A tesztelésen a KSH statisztikusai segítségével kiválasztott 17 778 fő meghívásos alapon vesz részt az ország egész területéről 14 év felett minden korosztályból. A vizsgált résztvevők rövid kérdőívet is kitöltenek.

Május 1. és 14. között az ország hét régiójában pontos időpontokra, előre meghatározott helyszínekre – háziorvosi rendelőkbe, járóbeteg-ambulanciákra és szűrőbuszokba – várják azokat, akik előzetesen levélben és adott esetben
telefonon értesítést kaptak az egyetemektől
. A vizsgálatokat mozgó szűrőautók és az Országos Mentőszolgálat munkatársai is segítik majd annak érdekében, hogy az idősebbeknek vagy a krónikus betegséggel küzdőknek most se kelljen
elhagyni otthonaikat.

A minták több mint 48,5 százalékát a Semmelweis Egyetem munkatársai gyűjtik be, míg 20,6 százalékot a Debreceni Egyetem, 16,4 százalékot a Szegedi Tudományegyetem és további 14,3 százalékot a Pécsi Tudományegyetem munkatársaitól várnak a laborok – tette hozzá a rektor.

A 14 napot felölelő szűréssorozatban összesen mintegy ezer fő vesz részt: orvosok, ápolók, asszisztensek és rezidensek, valamint a négy egyetem laboratóriumi hátterének bevonásával valósulhat meg az átfogó vizsgálat. A vizsgálatot az egyetemek szintjén a klinikai központok elnökei vezetik.

A tesztelésben való lakossági részvétel önkéntes és ingyenes, de óriási felelőssége van azoknak, akiket reprezentatívan és véletlenszerűen a KSH adataira támaszkodva levélben és telefonon megkeresnek a munkatársaink – emelte ki Merkely Béla, hozzátéve: a vizsgálat nem jár fájdalommal, egy kis kellemetlenség árán pontos képet kaphatunk arról, hogy milyen a lakosság érintettsége, ezzel segítve az ország lakosait és a döntéshozókat a járvány legyőzésében.

Az új koronavírussal kapcsolatos járványügyi védekezés május elején kezdődő második fázisában a feladat a biztonságos visszatérés feltételeinek, ütemezésének meghatározása úgy, hogy az megbízható elemzéseken és folyamatos nyomon követésen alapuljon. Ez a hazai kutatási kapacitások igénybevételével és a tudományos élet képviselőinek szakértelmével megvalósuló vizsgálat is azt szolgálja, hogy a gazdaság újraindítása, a korlátozások fokozatos lebontása a második fázisban a kellő megalapozottsággal mehessen végbe.

A magyar egyetemek kutatói és orvosai az átfogó keresztmetszeti vizsgálatot legalább két alkalommal a járvány lefolyása során megismétlik, amelyek között legalább egy hónapnak kell eltelnie.

Az országos tesztelés eredményét várhatóan május közepén hozzák nyilvánosságra. Aki részt vesz a vizsgálaton az kivétel nélkül értesítést kap az eredményeiről.

Borítókép: Koronavírus-minták az ország legnagyobb, kifejezetten virológiai diagnosztikával foglalkozó laboratóriumában, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Virológiai Laboratóriumi Osztályán, Budapesten 2020. április 3-án

Címkék: tesztelés, vizsgálat

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 25. 17:01, hétfő | Helyi

Terepszínű gólya Szatymazon

Néhány napja egy fehér gólya figyelhető meg a szatymazi Székalj-gyepen, amely a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet része.

2021. Január 25. 15:04, hétfő | Helyi

Egy darabig még nem dobhatjuk el a maszkot

Egy hazai szakértő szerint az idei évünk még rá fog menni a koronavírus-járványra, vagyis még a vakcinázás elindulásával sem térhetünk vissza varázsütésre a régi életünkhöz.

2021. Január 25. 14:50, hétfő | Helyi

Pórul járhat, ha spórol a lakásbiztosításon

Sokan spórolnak úgy a biztosításon, hogy nem a vagyontárgy valódi értékén fut a szerződésük, vagy az idő múltával nem követik annak értéknövekedését.

2021. Január 25. 11:23, hétfő | Helyi

Új kártevők jelentek meg itthon

Számos új fajt fedeztek fel világszinten elsőként, miközben Magyarországon is úttörőként mutattak ki több kártevőt és kórokozót az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének kutatói 2020-ban.