Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. December 01. 14:29, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Oroszország teljes leállásra szólította fel Észak-Koreát

Oroszország teljes leállásra szólította fel Észak-Koreát

Nukleáris tevékenységének teljes befagyasztására szólította fel Észak-Koreát az orosz külügyminisztérium csütörtökön, egy nappal azután, hogy Phenjan közölte, haladást ért el a gyengén dúsított uránium előállítása terén.

A moszkvai közlemény szerint az észak-koreai atomprogram folytatása komoly aggodalmakat vált ki. Orosz részről hangoztatták, felszólítják Phenjant, hogy fogadja el a nemzetközi közösségnek a kérdéssel kapcsolatos álláspontját, s tegye meg az első lépést azzal, hogy moratóriumot hirdet nukleáris tevékenységének teljes egészére, beleértve az urándúsítást is.

Észak-Korea szerdán jelentette be, hogy „gyors ütemben” halad egy könnyűvizes kísérleti reaktor építésével és alacsony fokon dúsított urán előállításával. A KCNA hivatalos hírügynökség által idézett közlemény leszögezte, hogy Phenjannak szuverén joga az atomenergia békés célú felhasználása, és ezzel kapcsolatban nem lehet szó „sem engedményről, sem kompromisszumról”. Az ilyen atomreaktorral megszüntethető az energiahiány az országban – olvasható a külügyi közleményben, amely szerint Észak-Korea azután döntött egy reaktor önálló megépítéséről, hogy az ígéretek ellenére az Egyesült Államok nem segített neki ebben.

A közlemény ugyanakkor hozzáteszi, hogy Phenjan kész feltételek nélkül felújítani a hatoldalú tárgyalásokat a Koreai-félsziget atommentesítéséről. Észak-Korea tavaly kezdett bele a könnyűvizes reaktor építésébe a jongbjoni atomkomplexum területén, és a közelmúltban az állami médiában olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint „kézzelfogható közelségbe” került a reaktor beindítása. Az ilyen reaktorok elsősorban polgári rendeltetésűek, de felhasználhatók urándúsításra, ami része lehet az atomfegyvergyártás folyamatának.

Az Egyesült Államok azon az állásponton van, hogy egy könnyűvizes reaktor építése is sérti az ENSZ BT Észak-Korea elleni határozatait. Phenjan szerdai bejelentése alááshatja a hatoldalú tárgyalások folytatására tett nemzetközi erőfeszítéseket, Washington, Szöul és Tokió ugyanis a tárgyalások feltételeként követeli Phenjantól az urándúsítás azonnali felfüggesztését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.