Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Szeptember 20. 11:00, szombat | Életmód
Forrás: - Adrienn -

Örömhormon tuning

Örömhormon tuning

Keveset tudunk a szerotoninról, az úgynevezett „örömhormonról” – annál többet lehet hallani, olvasni róla. Sokszor elég ellentmondásos dolgokat.

Minél rövidebbek a nappalok, sötétebbek, borúsabbak is, annál inkább szükségünk lenne az „örömhormonokra”, hogy jobb legyen a kedvünk. A szerotonin hiánya azonban számos betegséggel is összefüggésbe hozható: depresszióval, idegi, étkezési és szexuális zavarokkal.

Miért csökken a szintje?
A menopauza alatt az ösztrogénszint csökkenésével a szerotoninszint is csökken, ami hozzájárulhat a hangulatváltozásokhoz. A hiányállapot ugyanígy beindítja a „kívánósságot” is, vagyis a szervezet bizonyos ételek utáni vággyal próbálja növelni az örömhormon szintjét. Ugyanez érvényes a premenstruációs szindrómánál is, amelynek tüneteit valószínűleg a nemi hormonok és a szerotonin kölcsönhatása okozza.

Miért eszem többet?
A szerotoninszint csökkenésének jele lehet a túlzott evés is. Az örömhormon hiánya miatt kialakult szomorúság, lehangoltság is okozhat pluszkilókat, amennyiben édességgel, süteménnyel szeretnénk becsapni az agyunkat.

Hangulatjavító lehetőségek
1. Az edzés: egyfajta stressz a test számára, amelyhez a szervezet alkalmazkodik és növeli a stresszválaszban részt vevő anyagok termelését: a noradrenalinét és a szerotoninét is.
2. Több szex! A szerelmi együttlét során is ilyen anyagok termelődnek, melyek felpezsdítik a vérkeringést és általános jó érzést okoznak.
3. Több fényt! Használja ki a napsütéses napokat. Javítja hangulatunkat, mert optimális szintre hozza a szerotoninszintet.
4. Bizonyos vitaminok, ásványi anyagok is hozzájárulnak a szerotonin termelődéséhez. Ilyen például a B5 és B6 vitamin. A B5 vitamin a memóriát és a koncentrációképességet javító hatásán kívül a szorongás, a depresszió kezelésében is hasznos lehet. A B6-vitamin is nélkülözhetetlen a szerotonin-szintézishez. (Fogyasszon marhahúst, belsőségeket: máj, vese, szív, tejtermékeket, száraz hüvelyeseket, élesztőt, tojássárgáját, barna lisztből készült ételeket, zöldségféléket, )sárgadinnyét, heringet, hüvelyeseket, paradicsomot, szóját, avokádót, hajdinát, lencsét.
5. Van összefüggés a depresszió és a folsav hiánya között. Egyes gyógyszerek: aszpirin, baribiturátok, görcsoldók, fogamzásgátlók folsavhiányt idézhetnek elő!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.